GettyImages-1192555640-810x500.jpg

Virgínski demokrati predložili pozmeňujúci a doplňujúci návrh na zakotvenie "práva" na interrupciu v ústave štátu

18
Kultúra smrti

Demokratickí zákonodarcovia vo Virgínii začali proces predkladania dodatku k ústave, ktorý by kodifikoval “právo” na interrupciu v celom Starom domíniu.  

Demokrati v pondelok oznámili, že počas legislatívneho zasadnutia v roku 2024 plánujú navrhnúť dodatok k ústave štátu”a snažia sa radikálne rozšíriť interrupcie v štáte. Virgínske zákony povoľujú interrupcie do 26. týždňa tehotenstva so širokými výnimkami v ďalšom priebehu tehotenstva pre “zdravie” 

Oznámenie prichádza len niekoľko týždňov po tom, čo demokrati získali kontrolu nad Snemovňou delegátov aj Senátom Virgínie, čím ešte viac sťažili republikánskemu guvernérovi Glennovi Youngkinovi cieľ prijať zákaz interrupcií v 15. týždni. Demokrati sa snažia o prevrat v obmedzeniach interrupcií s cieľom zaviesť “právo” na zabitie nenarodeného dieťaťa v akomkoľvek štádiu tehotenstva. 

Vo vyhlásení, ktoré 20. novembra zverejnila na X. stránke Virginia GOP, oficiálna Republikánska strana štátu’odsúdila tieto plány a navrhovanú novelu označila za “radikálnu.”  

“Dnes, po tom, čo celú kampaň viedli na ‘zachovaní súčasného stavu,’ Virgínski demokrati predstavili súbor radikálnych návrhov zákonov, ktoré by zvrátili existujúce právo a premenili náš Commonwealth na neúspešný ľavicový štát ako Kalifornia alebo New York,”vo vyhlásení GOP’sa uvádza. 

“Ich úplne prvým bodom programu bolo predloženie dodatku, ktorý by zakotvil právo na neobmedzený neskorý potrat na požiadanie vo virginskej ústave. Napriek tomu, že líder demokratov v Snemovni reprezentantov [Don Scott] pre denník Virginia-Pilot výslovne povedal, že ‘cieľom je, aby zákony [o potratoch] zostali nezmenené’ pred voľbami, demokrati sa teraz snažia o to, aby potraty v akomkoľvek štádiu tehotenstva boli legálne z akéhokoľvek dôvodu—čo je oveľa radikálnejšia politika ako existujúca hranica 26 týždňov.” 

Virginská GOP citovala v inom príspevku údaje, ktoré ukazujú, že veľký počet obyvateľov Old Dominionu stojí za zachovaním súčasných potratových zákonov v štáte’alebo za presadením väčších obmedzení. Jeden prieskum zverejnený minulý mesiac ukázal, že takmer 50 percent pravdepodobných voličov Virgínie’je za zachovanie 26-týždňového limitu na interrupciu v štátnom zákone, zatiaľ čo 24 percent vyjadrilo podporu väčším obmedzeniam. Prieskum uskutočnený Christopher Newport University ukázal, že len 23 percent respondentov vyjadrilo podporu zmierneniu súčasných obmedzení v zákone.  

Lídri Nadácie pre rodinu (TFF), pro-life verejnej politickej organizácie so sídlom v hlavnom meste Virgínie Richmonde, potvrdili nedostatočnú podporu radikálnych potratových opatrení zo strany voličov. 

“Aj keď pro-potratovú väčšinu je v zákonodarnom zbore ťažké zastaviť, obyvatelia Virgínie nie sú za potraty na požiadanie až do okamihu narodenia,” uviedla vo vyhlásení pre LifeSiteNews prezidentka TFF Victoria Cobbová.  

Ak by sa podarilo novelizovať ústavu Virgínie, stala by sa popri Ohiu, ktoré kodifikoval počas volieb 7. novembra “právo” na potrat vo svojej štátnej ústave. 

New York a Kalifornia tiež upravili štátne zákony na ochranu radikálnych potratové zákony, ktoré obhajujú základné “právo” zabíjať nenarodené deti a dekriminalizujú potraty, v niektorých prípadoch dokonca až do momentu narodenia.   

RELEVANTNÉ 

Pro-lifer uväznený na základe zákona FACE ACT: Zmena zákonov nestačí. Musíme urobiť potraty nemysliteľnými 

Kentucky hlási dva potraty za štyri mesiace po tom, čo začal platiť zákon za život