OG7A2073_54-810x500.jpg

Legendárny bojovník za život Chris Slattery zomrel vo veku 68 rokov po dlhom boji s rakovinou

22
Kultúra života

Zástanca ochrany života Chris Slattery, zakladateľ siete centier pomoci pri tehotenstve v New Yorku, ktorý sa zaslúžil o záchranu desiatok tisíc životov a zároveň vyškolil a inšpiroval viaceré generácie pro-life aktivistov, zomrel po dlhom boji s rakovinou. Mal 68 rokov.

Slattery odišiel z newyorskej reklamnej spoločnosti, aby odpovedal na vyššie poslanie, ktorému sa venoval štyri desaťročia.  

“Chrisov’ odkaz bude znieť do večnosti, pretože dnes žije približne 43 000 detí, ktoré by inak boli potratené - dosť na to, aby zaplnili jeho milovaný štadión Yankee, ” povedal generálny riaditeľ CompassCare Rev. Jim Harden. “V nedávnom rozhovore Chris poznamenal: ‘Mám jedinečný talent zachraňovať deti pred zabitím.’” 

“Aké presvedčenie podľa jeho slov poháňalo jeho neutíchajúcu vášeň ušetriť ženy aj deti od potratov?" ” spýtal sa Harden. ‘Najcennejšie bytosti na svete sú ľudské bytosti, stvorené na [Božiu’podobu a obraz, s večnou dušou.”  

“To, čo urobil so svojimi centrami pomoci tehotným v New Yorku, predbehlo svoju dobu,”poznamenala v minuloročnom rozhovore Monica Millerová z Občianskej spoločnosti za život’“Predvídal, že je’potrebné osloviť a pomôcť mamičkám. Nejde len o deti, ale aj o matky.

“Je to absolútny hrdina,”zvolala Millerová.

“Chris bol pre nás hviezdou,”povedal Michael New, profesor na Katolíckej univerzite v Amerike. “Vykonal skvelú prácu vo veľmi ťažkom meste. New York je hlavným mestom potratov na svete, ale starostlivosť o očakávané matky pomohla tisícom žien zachrániť tisíce životov.”  

Otporca potratov Lauren Handy, ktorý je teraz vo väzení za blokovanie prístupu do Washingtonu, D.C., potratového zariadenia, povedala, že Slattery znamenal pre hnutie za život všetko. “Bol jedným z prvých, ktorí inštitucionalizovali koncept poradenskej služby na chodníku.”

Handyová žasla nad počtom detí, ktoré sa Slatterymu pripisujú za záchranu, a povedala: “Bez jeho vedenia by som nebola poradkyňou na chodníku.” 

Výpoveď reverenda Hardena’pokračuje: 

Chris začal raziť cestu záchrany životov v hlavnom meste potratov v americkom New Yorku v roku 1979, krátko po legalizácii potratov. Využívajúc svoje znalosti z oblasti reklamy získané na Boston College, Chris založil sieť tehotenských centier Expectant Mother Care, neskôr známu ako EMC Frontline so 14 pobočkami v piatich mestských častiach. 

 

Chris’ priekopnícky duch dal podnet na používanie ultrazvukového vyšetrenia v roku 1986, teda 20 rokov predtým, ako väčšina tehotenských centier vôbec uvažovala o používaní tejto technológie. Dokonca preniesol imagináciu do ulíc pomocou mobilných lekárskych dodávok, ktoré sú teraz tak populárne po celej krajine.

 

Chris rýchlo zdôrazňuje: “Nie je to“len o záchrane detí. Ide’o záchranu duše matky’a pomáha jej naplniť jej životné poslanie.” 

V neskorších rokoch sa Chris stal nepriateľ číslo jeden pre potratové impérium. Od začiatku roku 2000 som bol osobne svedkom Chrisovho’bojového ducha, keď sme spolu s ním viedli boj pred vstupnou bránou potratového priemyslu’. Od Eliota Spitzera po Letitiu Jamesovú, od Andrewa Cuoma po Kathy Hochulovú, žiadny z pro-potratových Goliášov v New Yorku nebol schopný obstáť pred Chrisom Slatterym, pro-life Dávidom. To je Chris. Menší muži by možno hodili uterák do ringu.

Chris mal artušovskú víziu pre svet, Ameriku a New York. Víziu, v ktorej žena nemá’pocit, že si musí vybrať medzi svojím životom a životom svojho dieťaťa’

Podľa Aleteia report, Slattery po nedávnom návrate ku katolíckej viere zažil začiatkom 80. rokov 20. storočia okamih premeny, keď si všimol mladú katolíčku, ktorú poznal, ako stojí pred mrakodrapom, modlí sa a pokúša sa hovoriť so ženami smerujúcimi do potratového centra vo vnútri.

Pridal sa k nej a presvedčil pätnásťročnú dievčinu, aby nepotratila svoje dieťa.

“O šesť mesiacov neskôr som držal to 15-ročné“dieťa v náručí v ich byte v brooklynskej časti Crown Heights,” Slattery povedal Aleteia. “Bol som v tom nováčikom. Len som sa pozrel do očí tohto dieťaťa’a pomyslel som si: ‘Panebože, práve som zachránil dieťa. Zachránil som tomuto dieťaťu život.’ Bolo to absolútne transformačné. Povedal som si: ‘Môj Bože, môžeš ma použiť na záchranu detí. Ako to môžem urobiť?"’” 

Pred svojou smrťou Slattery zveril svojej organizácii Tehotenské centrá Frontovej línie starostlivosti o budúce matky do opatery rehoľníkovi Mgr. Harden’s CompassCare Pregnancy Services.

“Je pre mňa pokorné a je mi cťou, že Chris na mňa v New Yorku vložil svoj pro-life plášť. CompassCare spája sily s tímom EMC, aby pokračovala v Chrisovej’ život zachraňujúcej vízii,” povedal Harden. 

Harden pochválil Slatteryho:  

Jsem presvedčený, že jedného dňa sa na túto prácu lásky pozrú všetci Boží’ľudia a uvidia Božie dielo. Ale čo je dôležitejšie, keď sa čas zroluje ako zvitok, verím, že sám Boh preskúma dielo záchrany života, ktoré začal s Chrisom, a uvidí státisíce zachránených životov, ktoré žili na Jeho slávu… a usmeje sa—Božie’Magnum Opus.