Shutterstock_2040907271-810x500.jpg

Nový prieskum ukazuje, že konzervatívci by získali obrovskú väčšinu v Snemovni reprezentantov a predbehli by Trudeauových liberálov

18
Neutral

Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že ak by sa kanadské federálne voľby konali dnes, Konzervatívna strana Kanady (CPC) pod vedením lídra Pierra Poilievra by získala väčšinu v Dolnej snemovni nad liberálmi premiéra Justina Trudeaua, ktorých popularita klesla.

Prieskum verejnej mienky spoločnosti Nanos Research zverejnený 10. novembra ukázal, že konzervatívci by získali 205 kresiel, čo je zisk 91 kresiel, a liberáli by získali len 53 kresiel, čo je strata 107.

V tesnom závese za nimi by sa umiestnila socialistická Nová demokratická strana (NDP) pod vedením lídra Jagmeeta Singha, ktorá by získala 39 kresiel, čo je zisk 14.

Pokiaľ ide o celkové hlasovanie, CPC’má podporu 40 percent, liberáli vykazujú približne polovičnú podporu 22 percent, čo je len o dva body viac ako NDP, ktorá má podporu 20 percent.

Separatistická strana Bloc Quebecois má zhodne so Zelenými 7 percentnú podporu, Ľudová strana Kanady Maxima Berniera’má len 2 percentnú podporu.

Zajímavé je, že prieskum spoločnosti Nanos naznačuje, že že Trudeauovi liberáli sú teraz menej populárni ako Strana zelených v Atlantickej Kanade, teda v oblasti, kde mali tradične veľkú podporu.

V súčasnosti majú liberáli 158 kresiel oproti konzervatívcom’117, Blok má 35 a NDP 25. V parlamente sú traja nezávislí poslanci a dvaja poslanci za stranu Zelených. Jedno kreslo je voľné. Strana potrebuje na vytvorenie väčšinovej vlády najmenej 170 kresiel.

NDP uzavrela s Trudeauom neformálnu koalíciu, ktorá sa začala minulý rok, pričom sa dohodli, že budú podporovať a udržia liberálov pri moci až do ďalších volieb, ktoré sú zákonom stanovené na rok 2025.

‘Voľby’ čoskoro ‘pravdepodobné’ poznamenáva prieskumník verejnej mienky

Polling Canada, stránka, ktorá zdieľa modelované údaje z rôznych zdrojov, uviedla, že najnovšie čísla ukazujú, že voľby pravdepodobne prídu čoskoro.

“Hovoríte, že žiadne voľby do roku 2025, ale my’ich dostaneme v roku 2024 a verte, že to bude iba chaos,” včera napísal na X (predtým Twitter).

Polling Canada si všimol, ako sa Trudeauovi liberáli’ voľným pádom popularity vyrovnali roku 2011, keď táto strana získala len 77 kresiel oproti konzervatívcom’ 143.

“Uveríte mi, ak vám poviem, že liberáli sú v najnovšom prieskume Nanosu len 3 body od svojho najhoršieho volebného výsledku v histórii (2011),” písal včera Polling Canada na X (predtým Twitter).

Reakcia na čísla prieskumu prišla rýchlo od tých, ktorí sú proti Trudeauovi, aj od ľudí, ktorí ho stále podporujú.

“Trudeauovi liberáli sú v prieskumoch úplne rozbití a čoskoro môžu zaostať za federálnou NDP. Túto epickú imploziu si liberáli úplne zaslúžili za tie strašné veci, ktoré urobili Kanaďanom,” politický komentátor Paul Mitchell napísal na X (predtým Twitter) v reakcii na údaje z prieskumov verejnej mienky.

Užívateľ X menom Wolf si všimol, aké zlé sú posledné údaje z prieskumov verejnej mienky pre Trudeauových liberálov.

“Najlepšie na tom je, že ide’o spoločnosť Nanos, ktorá je z celej skupiny prieskumov verejnej mienky najviac priateľská k liberálom. To musí štípať,” Wolf písal.

Ďalší používateľ sa pýtal, či 40-percentná podpora stačí konzervatívcom na víťazstvo.

“Potrebujú viac ako 40 v dnešnej dobe… Nepochybujem, že by liberáli a ndp vytvorili koalíciu, keby sa to odohralo dnes,” X používateľ Heckled napísal.

Trudeau’ova popularita padá a jeho vláda sa zaplietla do škandálu po škandálu, pričom najnovším je spor okolo trojročnej “pauzy” na uhlíkovú daň, ktorú oznámil na vykurovací olej pre domácnosti, ale len v kanadskej provincii Atlantic.

Na jeho odstúpenie ho vyzvali dokonca aj poprední predstavitelia Liberálnej strany.

Senátor Percy Downe, ktorý v rokoch 2001 až 2003 pôsobil ako šéf štábu bývalého liberálneho premiéra Jeana Chrétiena’nedávno uviedol, že “rozumným postupom” je, aby z impozantného liberálneho zoskupenia vzišiel iný “liberálny líder, ktorý bude chrániť tie politiky, ktoré [Trudeau] skutočne dokázal uskutočniť.”

Keď sa však Trudeaua opýtali na Downove’pripomienky, odpovedal odmietol myšlienku odstúpenia slovami “Oh well.”

Trudeau si tiež vyslúžil hnev mnohých kanadských’premiérov, z ktorých piati sa koncom minulého týždňa spojili požadovať, aby zrušil uhlíkovú daň na účty za vykurovanie domácností pre všetky provincie, pričom uviedli, že jeho politika poskytovania daňových úľav jednému regiónu oproti iným spôsobila “rozdelenie.”

LifeSiteNews minulý mesiac informoval, ako Trudeau’uhlíková daň stojí Kanaďanov stovky dolárov ročne, keďže zľavy, ktoré vláda dáva, nestačia na kompenzáciu zvýšených nákladov na palivo.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Poslať správu TÝŽDEŇ