getty185a-810x500.jpg

Najvyšší súd odmietol prerokovať žalobu zdravotných sestier z New Jersey proti štátnemu nariadeniu o očkovaní

70
Neutral

Najvyšší súd USA v pondelok oznámil, že sa nebude zaoberať prípadom mandátu na očkovanie COVID-19 z New Jersey, čo je pre konzervatívcov ďalším sklamaním napriek tomu, že na súde má republikánska väčšina.

Pondelňajší zoznam príkazov ukazuje, že najvyšší súd krajiny zamietol žiadosť o prerokovanie prípadu skupiny zdravotných sestier z Hunterdon Medical Center, ktoré napadli nariadenie demokratického guvernéra z roku 2022. Phila Murphyho, ktorý nariadil očkovanie zdravotníckych pracovníkov proti COVID. 

The Christian Post informoval, že zdravotné sestry Katie Sczesny, Jamie Rumfield, Debra Hagen a Mariette Vitti v apríli 2022 zažalovali štát kvôli tomuto príkazu s odôvodnením, že porušuje ich práva na lekársku slobodu, osobné súkromie a náboženskú slobodu.

Federálny súd vlani rozhodol v neprospech sestier a trojčlenný senát tretieho obvodného odvolacieho súdu neskôr prípad zamietol ako bezpredmetný s odôvodnením, že Murphy v júni príkaz zrušil.

Zoznam príkazov Najvyššieho súdu’neponúka dôvod jeho rozhodnutia ani neuvádza, ako sudcovia hlasovali. Na prerokovanie prípadu sú však potrebné len štyri hlasy, čo znamená, že na prijatie prípadu mohli vyzvať nanajvýš traja sudcovia.

Aj keď zdravotné sestry v New Jersey’v súčasnosti nepodliehajú povinnosti očkovania COVID, Najvyšší súd’zamietnutím veci necháva otvorené dvere pre štátne vlády, aby v budúcnosti takéto povinnosti oživili.

Súčasná “konzervatívna väčšina” súdu je už dlho zmiešaná. Hoci dosiahla významné víťazstvá v otázkach potratov, práv na zbrane, regulácie životného prostredia a pozitívnych opatrení, zároveň rozčarovala konzervatívcov v iných otázkach, najmä v otázke povinnosti očkovania. 

Dvaja z bývalých doplnkov prezidenta Donalda Trumpa’sudcovia Brett Kavanaugh a Amy Coney Barrettová hlasovali proti tomu, aby sa zaoberali preskúmaním povinnosti očkovania na úrovni štátu v Indiane, Maine a New York, a Kavanaugh hlasoval za zachovanie federálneho mandátu na očkovanie zdravotníckych pracovníkov a proti žiadosti skupiny Navy SEALs’ o náboženskú výnimku.

“Sme sklamaní, že sa Najvyšší súd touto otázkou nezaoberal teraz, ale dúfame, že sa ňou bude zaoberať čoskoro, či už v tomto prípade po právoplatnom rozsudku alebo v inom prípade,” Dana Weferová, právna zástupkyňa zdravotných sestier, povedal Newsweek. “Potrebujeme, aby náš najvyšší súd poskytol usmernenie v tejto dôležitej otázke slobody pred ďalšou pandémiou a ďalšou núdzovou vakcínou.”