Screenshot-2023-11-16-143422-e1700145314742-810x500.png

Nemocnica má zaplatiť rodine 261 miliónov dolárov po tom, čo odobrala dieťa matke, ktorá neskôr spáchala samovraždu

308
Kultúra života

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom a súdom, aby podporili rodičovské práva

Tento článok bol aktualizovaný 16. novembra a obsahuje vyhlásenie, o ktoré sa s LifeSiteNews podelil právnik zastupujúci nemocnicu.

Porota na Floride minulý týždeň priznala poľskej katolíckej rodine odškodné vo výške viac ako 250 miliónov dolárov po tom, ako zistila, že veľká detská nemocnica’falošne uväznila ich 10-ročnú dcéru a spôsobila im silné emocionálne utrpenie, ktoré vyvrcholilo samovraždou matky. 

Rozhodnutie poroty je najnovším vývojom v srdcervúcom prípade, ktorý vzbudil medzinárodnú pozornosť a vyvolal obnovený dôraz na zabezpečenie rodičovských práv. 

Porota v Sarasote vo štvrtok rozhodla v prospech rodiny Mayi Kowalski proti nemocnici Johns Hopkins All Children’s Hospital (JHACH) a priznala im odškodné vo výške viac ako 250 miliónov dolárov. Rozhodnutie padlo po tom, ako Kowalski v občianskoprávnej žalobe tvrdila, že nemocnica nesie zodpovednosť za samovraždu jej matky’v roku 2017, keď ju personál prevzal do starostlivosti, odmietol rodine dovoliť vziať si ju domov, zanedbával ju a sociálny pracovník ju dokonca nútil fotografovať, keď bola bez oblečenia, bez toho, aby získal povolenie od jej rodičov.

Prípad sa stal predmetom široko sledovaného dokumentárneho filmu spoločnosti Netflix s názvom “Take Care of Maya”, ktorý bol zverejnený v júni a okamžite nazbieral milióny zhliadnutí.

Maya, teraz 17-ročná, vraj plakala a počas čítania rozsudku na súde vo štvrtok držala svoju matku’za ruženec.

Porota prečítala svoj verdikt v tretí deň rokovania v osemtýždňovom súdnom procese po dlhom boji rodiny’o predloženie sťažnosti súdu, The Tampa Bay Times reported. 

Sťažnosť vychádzala zo skúseností Mayi’Kowalski’s JHACH v St. Petersburg na Floride, kde ju v roku 2016 prijali na pohotovosť kvôli chronickým bolestiam, keď mala len 10 rokov. 

ČÍTAŤ: Nemocnica očistená z nesprávneho úradného postupu po tom, ako tínedžerku na viac ako rok zabavila rodičom

Návšteva pohotovosti nabrala ostrý spád po tom, ako medzi personálom nemocnice a matkou dievčaťa vypukol konflikt ohľadom jej liečby. Mayina’matka Beata Kowalski, ktorá bola vyštudovanou zdravotnou sestrou, povedala lekárom, aby jej dcére podali vysokú dávku liečby ketamínom, ktorý bol predpísaný na zmiernenie komplexného regionálneho bolestivého syndrómu (CRPS), ochorenia, ktoré Maye predtým v roku 2015 diagnostikoval lekár z Tampy Dr. Anthony Kirkpatrick. Maya dostávala liečbu ketamínom približne rok a údajne došlo k jej výraznému zotaveniu.

Personál v JHACH však nebol oboznámený s CRPS a liečbou vysokými dávkami ketamínu a rodina uviedla, že nemocnica neposkytla dávku potrebnú na zastavenie bolesti. Po tom, ako Beata a Maya’otec Jack začali hovoriť o tom, že svoju dcéru z nemocnice pre nedostatočnú liečbu odoberú, zamestnanci rozhodli, že dieťa je obeťou lekárskeho zneužívania.

Zamestnanci tvrdili, že Beata má Münchhausenov syndróm v zastúpení, stav, pri ktorom rodič alebo opatrovník predstiera, že jeho dieťa je choré, alebo sám spôsobuje jeho chorobu. Mayu prevzali do starostlivosti a odmietli rodine dovoliť, aby si ju vzala domov. 

“Vyšetrovatelia z Úradu na ochranu detí majú neuveriteľnú moc odobrať deti, uviedla v dokumente Netflixu právnička Kowalských Debra M. Salisburyová. Všetko, čo musia dokázať, je, že existuje pravdepodobný dôvod, že by mohlo dôjsť k poškodeniu dieťaťa.”

“Myslím si, že [Beata] mohla byť niekedy až príliš priama a možno to niektorí lekári brali príliš urážlivo,” vysvetlila. “Verím, že sa niekto v All Children’Hospital urazil a začal sa konflikt.”

Po predbežnom vyšetrovaní nemocnice’bol voči Beáte vydaný zákaz kontaktu a bolo jej nariadené podstúpiť psychologické vyšetrenie, ktoré nezistilo žiadne dôkazy o Münchhausenovom syndróme v zastúpení. Bez ohľadu na to Beata nesmela navštevovať svoju dcéru, Maya nesmela ísť domov a sociálna pracovníčka pridelená Maye neskôr v telefonickom rozhovore pod dohľadom obvinila Beatu, že svojmu dieťaťu ublížila.

“Bol to obrovský boj o moc,” povedal Salisbury. “Ale bez ohľadu na to, čo sme urobili, súd sa opakovane postavil na stranu nemocničného personálu.”

Na decembrovom súdnom pojednávaní sudca zamietol žiadosť Mayinho’právneho zástupcu, aby sa Beata a Maya mohli vidieť, aspoň vymeniť si objatie. O niekoľko týždňov neskôr, v januári 2017, Beata spáchala samovraždu.

“Viem, že’to preto, že ju odmietol,”povedal Jack Kowalski v nahranom rozhovore so Salisburym, ktorý je súčasťou dokumentárneho filmu spoločnosti Netflix.“To ju zabilo. Celú cestu domov hovorila len o tom’”

Krátko po Beátinej’smrti JHACH povolil Mayi’otcovi, aby ju vzal k špecialistovi na Rhode Island, ktorý v správe pre súd potvrdil jej diagnózu CRPS. Maya bola nakoniec prepustená do starostlivosti svojho otca.

Porota vo svojom štvrtkovom rozhodnutí uviedla, že nemocnica sa zachovala “extrémnym a poburujúcim” spôsobom a súhlasila s Kowalskými, že nemocnica sa dopustila falošného väznenia, keď odmietla vrátiť Mayu jej rodine. Taktiež zistili, že nemocnica podvodne vyúčtovala Kowalským pobyt v nemocnici a súhlasili s tým, že Maya bola počas pobytu v JHACH týraná a zdravotne zanedbávaná nemocničným personálom.

ČÍTAJ: Rodina obvinila úrady Wisconsinu zo zatajovania činov nemocnice’ktoré viedli k smrti neočkovanej dcéry’

Porota pôvodne rozhodla, že nemocnica musí vyplatiť odškodné vo výške 211 miliónov dolárov. Na druhom rokovaní neskôr v ten istý deň šesťčlenná porota uviedla, že JHACH musí vyplatiť ďalších 50 miliónov dolárov ako trestné odškodnenie za obvinenia z falošného uväznenia a ublíženia na zdraví, podľa tampy Bay Times, spolu 261 miliónov dolárov.

Advokáti nemocnice’tvrdia, že sa plánujú proti rozhodnutiu odvolať a argumentujú, že zamestnanci JHACH, ktorí Mayu umiestnili do štátnej starostlivosti, postupovali podľa správneho protokolu.

“Ďakujeme porote za jej čas a pozornosť počas tohto súdneho procesu a máme v úmysle podať odvolanie na základe jasných a predpojatých chýb počas celého procesu a úmyselného konania právneho zástupcu žalobcu’ktorý zavádzal porotu,” uviedol právny zástupca Howard Hunter vo vyhlásení, ktoré poskytol LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu.

“Dôkazy jasne ukázali, že nemocnica Johns Hopkins All Children’Hospital postupovala podľa floridského’zákona o povinnom hlásení pri nahlasovaní podozrení na zneužívanie detí, a keď tieto podozrenia potvrdil okresný súd, v plnej miere splnila príkazy Oddelenia pre deti a rodiny (DCF) a súdu,” povedal Howard. “Sme odhodlaní brániť životne dôležitú povinnosť povinných hlásiteľov nahlasovať podozrenia na zneužívanie detí a chrániť najmenších a najzraniteľnejších z nás.”

“Fakty a zákon zostávajú na našej strane a my budeme naďalej brániť život zachraňujúcu a súcitnú starostlivosť, ktorú Maye Kowalski poskytli lekári, zdravotné sestry a personál nemocnice Johns Hopkins All Children”s Hospital, ako aj povinnosť všetkých povinných ohlasovateľov na Floride prehovoriť, ak majú podozrenie na zneužívanie dieťaťa,” uzavrel.

Trpenie rodiny Kowalských’pripomína samostatný prípad 15-ročnej Justiny Pelletierovej, ktorá bola odobrať jej rodičom v roku 2013 Bostonská detská nemocnica (BCH) po tom, čo lekári tvrdili, že príznaky jej zriedkavého mitochondriálneho ochorenia boli súčasťou vyvolanej psychickej poruchy spôsobenej jej rodičmi, informoval predtým portál LifeSiteNews.

Justina bola nakoniec prepustená späť k rodičom po takmer 16 mesiacoch, počas ktorých bola zavretá na psychiatrickom oddelení. 

V roku 2020 porota očistila štyroch lekárov BCH z lekárskeho pochybenia a nedbanlivosti za ich účasť na tejto afére.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom a súdom s odkazom, aby podporili rodičovské práva