shutterstock_1973420396-scaled-810x500.jpg

Najlepší lekársky časopis: Vláda USA prevádzkuje tajnú databázu poškodení spôsobených vakcínami, ktorá je skrytá pred verejnosťou

91
Neutral

Výskumný článok uverejnený v prestížnom lekárskom časopise BMJ odhalil, že americká vláda vedie súkromnú databázu nahlásených poškodení spôsobených očkovaním. 

Podľa správy novinárky Jennifer Blockovej sa systém VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) skladá z verejnej databázy, ktorá obsahuje len prvotné hlásenie o podozrení na prípad poškodenia vakcínou, a súkromného “back end systému”, ktorý obsahuje “všetky aktualizácie a opravy - napríklad formálnu diagnózu, uzdravenie alebo úmrtie.Na systéme ” 

VAERS spolupracujú Centrá pre kontrolu chorôb (CDC) a Úrad pre potraviny a liečivá USA (FDA). Ide o verejný systém hlásenia, kde môže každý podať hlásenie o podozrení na vedľajší účinok spôsobený vakcínou. Block píše, že všetky informácie o prípade podané po prvotných hláseniach sa uchovávajú v samostatnom, neverejnom systéme, čo údajne potvrdil aj predstaviteľ FDA. 

Článok BMJrozpráva príbeh reumatológa Patricka Whelana, ktorý podal hlásenie VAERS za jedného zo svojich pacientov, 7-ročného chlapca, ktorý po očkovaní vakcínou COVID utrpel zástavu srdca a bol hospitalizovaný. Chlapec nakoniec v nemocnici zomrel a Whelan chcel svoje hlásenie aktualizovať, ale zistil, že “neexistuje mechanizmus na jeho [aktualizáciu].” 

Whelan neskôr diskutoval o tomto prípade s úradníkom FDA Narayanom Nairom, riaditeľom divízie, ktorá dohliada na VAERS. Reumatológ bol prekvapený, keď zistil, že v správe VAERS o jeho pacientovi sa stále uvádza, že chlapec bol odovzdaný do nemocnice, ale neobsahuje žiadnu aktualizáciu týkajúcu sa jeho úmrtia.  

“Urobil som mylný predpoklad, že výsledkom tohto rozhovoru bude úprava verejne oznámeného prípadu,” povedal Whelan. “Pomyslite na všetkých ľudí, ktorí používajú údaje VAERS ako prostriedok na posúdenie toho, čo’sa deje s vakcínami—lenže v tomto prípade by ste’zostali s falošným dojmom, že dieťa malo závažnú nežiaducu udalosť,”namiesto toho, aby ste videli, že zomrelo.  

Obhajca poškodenia vakcínami Renée Capo napísala na X, predtým Twitter, že má podobnú skúsenosť s hlásením VAERS. 

“Bola som nútená podať vlastnú správu #VAERS, ale po tom, čo som poslala všetky svoje lekárske záznamy & dôkazy o mojich #poškodeniach po očkovaní s diagnózou’s, je moja pôvodná správa všetko, čo môžete vidieť na webovej stránke VAERS!” uviedla Capo. “Nijaké z mojich skutočných nežiaducich reakcií nie je možné vidieť, len zoznam uponáhľaných príznakov, keď som umieral & úplne nesúvislý!” 

Podľa správy BMJ Nair na stretnutí v decembri 2022 vysvetlil: “Systém VAERS má dve časti, front end a back end … Čokoľvek, čo pochádza zo zdravotných záznamov, zo zákona” nemožno zobraziť vo verejnom systéme. Podľa CDC je to preto, lebo sa snažia chrániť “dôvernosť informácií o pacientoch.” 

Ak však Blocková vo svojej správe uviedla, systém zberu hlásení o liekoch FDA (FEARS) prevádzkuje verejne prístupný systém, ktorý sa aktualizuje, keď sa predložia nové informácie o prípade. To isté platí aj pre systém FDA’Hlásenia o zdravotníckych pomôckach, ktorý tiež spravuje verejnú databázu. To vyvoláva vážne pochybnosti o oficiálnom vysvetlení, prečo VAERS uchováva údaje v tajnosti. 

BMJ uvádza, že ani FDA, ani CDC neposkytli vysvetlenie týkajúce sa tohto rozporu. Hovorca FDA poznamenal, že “pacienti môžu podať oficiálnu žiadosť podľa zákona FOIA [Freedom of Information Act], aby získali úplný záznam o svojej správe.”  

VEARS má nedostatok personálu, nezverejnil hlásenia 

Jennifer Blocková poukazuje na obrovský nárast prípadov hlásených do VAERS od úrovne pred zavedením COVID po súčasnosť. 

Pred zavedením očkovania COVID dostávala VAERS každoročne približne 60 000 hlásení o podozreniach na nežiaduce udalosti po očkovaní. V roku 2021 počet hlásení “vystrelil na milión a odvtedy ich bolo podaných ďalších 660 000,” píše Blocková. 

“Takmer každé piate [z hlásení od roku 2021] spĺňa kritériá závažnosti,” napísala a dodala, že “drvivá väčšina nedávnych hlásení sa týka vakcín COVID.” 

VAERS podľa všetkého nemal dostatok personálu na to, aby taký obrovský nápor hlásení riadne spracoval. Portál BMJ cituje dokumenty získané prostredníctvom žiadostí podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré ukazujú, že “spoločnosť Pfizer má približne o 1 000 zamestnancov na plný úväzok viac, ktorí pracujú na dohľade nad vakcínami, ako CDC, a to napriek tomu, že CDC’zodpovedá za spracovanie hlásení o nežiaducich udalostiach všetkých výrobkov. 

Najnovší potvrdený počet zamestnancov, od novembra 2022—v Úrade pre bezpečnosť očkovania, pod ktorý spadá VAERS—je 70 - 80 pracovníkov na plný úväzok,” píše Block. 

BMJ uvádza, že hovoril s viac ako desiatkou ľudí vrátane štátneho súdneho lekára a niekoľkých lekárov, ktorých VAERS nikdy nekontaktoval alebo ich kontaktoval až po mesiacoch po podaní hlásení o závažných vedľajších účinkoch vakcín. 

Nadto nezisková organizácia React19, ktorá sa zaoberá obhajobou poškodení spôsobených vakcínami, vykonala preskúmanie 126 hlásení VAERS, ktoré vypracovali dobrovoľníci. Podľa organizácie 12 % týchto hlásení zmizlo z databázy a 22 % nikdy nedostalo trvalý identifikátor VEARS, čo znamená, že približne tretina sledovaných hlásení sa neobjavila vo verejnej databáze.