Picture1-810x500.png

Katolíci protestujú proti odvolaniu biskupa Stricklanda a vyjadrujú mu podporu verejným ružencom v Buffale

39
Kultúra života

Katolícki laici v diecéze Buffalo v štáte New York sa v nedeľu 12. novembra zišli v katedrále svätého Jozefa na verejnej modlitbe ruženca na podporu biskupa Josepha Stricklanda a na modlitbu za neho a pápeža Františka.

Počas modlitby za Stricklanda a pápeža katolíci v Buffale držali v rukách transparenty na protest proti odvolaniu biskupa. Na nápisoch stálo: “Potrestaný za to, že je katolík,” a “Stojíme pri biskupovi Stricklandovi,” a, “Vráťte biskupa Stricklanda do funkcie! Nedopustil sa žiadneho zločinu.”

“Išlo o iniciatívu novovzniknutej skupiny Buffalo Catholic Beacon na FB, ktorá sa snaží informovať diecéznych laikov o problémoch, ktoré si vyžadujú našu pozornosť a verejnú modlitbu, a to tak v Buffale, ako aj vo väčšom katolíckom svete.” povedala pre LifeSiteNews newyorská laička Liz Zilbauerová. “Viac ako 20 ľudí reagovalo na výzvu modliť sa verejne ruženec len o deň neskôr, čo svedčí o našej náklonnosti k pastierom, ako je biskup Strickland, o prudkosti odporu voči nespravodlivému odstráneniu a o našej túžbe, aby sa jeho bratia biskupi postavili na jeho stranu.

“Druhý verejný ruženec na znak solidarity s pochodom za biskupa Stricklanda v Tyleri v Texase budeme mať v sobotu 18. novembra o 11.00 (na Maple Road pred kostolom sv. Gregora Veľkého) a dúfame, že sa k nám pri modlitbe za biskupa Stricklanda a pápeža pridajú aj ďalšie diecézy v celej krajine. Veríme, že biskup Strickland nespáchal žiadny zločin. Protestujeme proti zdanlivej kriminalizácii horlivej obrany viery biskupa Stricklanda. Milujeme ťa, biskup Strickland!”

V kroku, ktorý otriasol katolíckym svetom a pritiahol globálne spravodajstvo hlavného prúdu, pápež František odvolal Stricklanda z funkcie v diecéze Tyler v Texase v sobotu 11. novembra po tom, ako Strickland’čoraz viac verejne vyjadroval nesúhlas s tým, čo nazval pápež František’ “programom podkopávania depozitu viery.” Vatikán neposkytol oficiálne vysvetlenie Stricklandovho’odvolania.

V exkluzívnom rozhovore so šéfredaktorom LifeSiteNews Johnom-Henrym Westenom 11. novembra, len niekoľko hodín po svojom odvolaní, Strickland povedal, že “ak chcete, aby sa to [pravda evanjelia] zmenilo, tak ja’som problém.”

Čítajte: Biskup Strickland: “Bol som odvolaný, pretože sily v Cirkvi chcú zmeniť Ježišovo učenie

Keď sa Westen Stricklanda opýtal, prečo bol odvolaný zo svojej funkcie, povedal: “Jediná odpoveď, ktorú na to mám, je, že sily v Cirkvi práve teraz nechcú pravdu evanjelia.”

“Chcú ju zmeniť. Chcú ju ignorovať. Chcú sa zbaviť pravdy, ktorá slávne nezmizne. Pravdy, ktorou je Ježiš Kristus, jeho mystické telo, ktorým je Cirkev, všetky zázraky, za ktoré zomierali mučeníci a pre ktoré žili svätí počas takmer 2 000 rokov od Kristovej smrti a zmŕtvychvstania.”

Strickland bude vedúcim ružencového zhromaždenia v stredu v Baltimore, keď sa koná polročné plenárne zasadnutie Konferencie katolíckych biskupov USA (USCCB). Ako emeritný biskup sa teraz Strickland môže zúčastňovať na zasadnutiach, ale nemá hlasovacie právo v rámci zhromaždenia.

Strickland sa vyznačuje tým, že na zasadnutiach biskupov’ zvyšuje hlas a konfrontuje kolegov prelátov v takých otázkach, ako je odopieranie prijímania politikom podporujúcim potraty, akceptovanie katolíckeho učenia o hriešnosti homosexuálnych skutkov, škandál, že kňazi ako páter James Martin môžu v Cirkvi otvorene propagovať homosexualitu, a iné kontroverzné otázky viery a morálky.

Odvolanie

Odvolanie biskupa Stricklanda’je ‘zjavná nespravodlivosť’ hovorí biskup Schneider

Bývalý šéf USCCB: Apoštolská vizitácia usúdila, že ‘nie je možné’, aby biskup Strickland zostal

Arcibiskup Viganò: Bergogliovo’odstránenie biskupa Stricklanda je zbabelou formou autoritárstva

Terry Barber odhalil, že americký nuncius kardinál Pierre povedal biskupovi Stricklandovi ‘že neexistuje depozit viery’