Untitled-4-810x500.png

Nová pro-potratová legislatíva odhaľuje predajnosť GOP v oblasti ochrany života

28
Kultúra života

Množstvo konzervatívnych cynikov tvrdilo, že jediní ľudia, ktorí sú viac vystrašení prízrakom zrušenia rozsudku Roe v. Wade ako demokrati, sú republikáni. Prečo? Pretože celé desaťročia Američania, ktorí boli za život, dokonca aj tí, ktorí sa o nič iné z platformy GOP veľmi nezaujímali, poslušne chodili voliť republikánov v nádeji, že Najvyšší súd v pomere 5:4 konečne zruší Roeovú a vráti túto otázku späť na štáty. Keď by Roeová zmizla, jeden z najspoľahlivejších zdrojov hlasov by bol preč a navyše by sa im podarilo získať veľa finančných prostriedkov.  

Množstvo stratégov GOP malo Roeovú oveľa radšej ako hnutie za život (Marjorie Dannenfelserová z organizácie Susan B. Anthony List podrobne opisuje tento príbeh - s uvedením mien - vo svojich memoároch Život víťazí 2020). A teraz je Roe preč. 

ČÍTAJTE: Republikánski lídri v Ohiu oznámili plány na boj proti radikálnemu potratovému dodatku 

Keď sa hnutie za život vyrovnáva s neúspechmi na štátnej úrovni po rozhodnutí Dobbsovej, dostávame z prvej ruky prehľad o tom, kto bránil posvätnosť ľudského života a kto sa len politicky zahrával so životmi pred narodením. 

Ako som poznamenal v eseji pre First Things začiatkom tohto roka, bývalý prezident Donald Trump bol jedným z prvých, ktorí odklonilod pro-life hnutiav máji skutočne zaútočil na floridského guvernéra Rona DeSantisa za to, že podpísal zákaz šesťtýždňových potratov, pričom ho označil za “príliš prísny” na ochranu detí v maternici a vyslúžil si ostré výčitky od iných pro-life guvernérov, ktorí podpísali ochranu nenarodených detí. Aktivisti z organizácie Students for Life of America protestovali na jeho mítingoch s nápismi “Make Trump Pro-Life Again.”Nemyslím si, že sa to stane Trump bol spravodlivý pro-lifer. 

Oveľa menej ma prekvapilo, že Kari Lakeová, neúspešná kandidátka na guvernérku z Arizony, sa v otázke potratov obrátilaje cynická oportunistka a bezostyšná klamárka, ktorá má útočila na pro-life kandidátov bez najmenšieho ohľadu na pravdu. Počas svojej guvernérskej kampane sa býčím hlasom vyjadrovala k otázke ochrany života, potraty označovala za “najväčší hriech” a podporovala ich zákaz. Teraz je však proti federálnemu zákazu interrupcií v 15. týždni (zákon, ktorý je podstatne liberálnejší ako vo väčšine európskych krajín). Prečo? Pretože chce byť v súlade s tým, čo vníma ako verejnú mienku v tejto otázke. Jej “zásady” boli v skutočnosti politikou.   

V auguste som na tomto mieste tiež poznamenal, že Sean Hannity, hlas GOP’na Fox News, ktorý spoľahlivo papagájuje stranícku líniu, sa po rokoch predháňania sa v pro-life referenciách, navrhuje, aby potraty zostali “legálne.” Po desaťročiach neúspechov hnutia za život stačil jediný rok negatívnych volebných výsledkov na to, aby Hannity opustil svoje charakteristické bravúry, ako aj svoje údajné presvedčenie.  

To isté platí aj o Ann Coulterovej, ktorá v mnohých svojich bestselleroch a stĺpčekoch presne pomenovala potraty tým, čím sú, a vo svojich televíznych vystúpeniach pravidelne odsudzovala barbarstvo fetišizmu najmä vtedy, keď sa snažila vystreliť si z liberálov. Teraz papagájuje líniu demokratov, že potraty sú volebnou prehrou a že v dôsledku toho by GOP mala prenechať deti potratárom. “PRO-LIFERS ARE GOING TO WIPE OUT THE REPUBLICAN PARTY,” napísala na X 8. novembra. “Okrem toho, že v utorok večer stratil Ohio, guvernér Glenn Youngkin prehral vo Virgínii vo veľkom  kvôli pro-life fanatikom.” 

Čítajte: Sisters of Life allowed to protect private information in pregnancy centers with court order 

Pokračovala ďalej: Republikáni však nemohli sľúbiť, že sa pri tom zastavia bez toho, aby riskovali primárne voľby od zástancov života. Moje kompromisné stanovisko č. 1 stále platí: Toto je žena, ktorá kedysi považovala obhajobu nenarodených detí za základnú súčasť svojho komentára. Teraz ju rozčuľuje, že tí, ktorí zostávajú dôslední vo svojom presvedčení, že potraty zabíjajú deti, čomu kedysi verila aj ona, brzdia Republikánsku stranu. (Na čo je človek v pokušení spýtať sa: od čoho, presne?) 

Sám si v týchto dňoch&nbspvediem zoznam. Je poučné zisťovať, kto považoval životy pred narodením za rekvizity na podporu svojej politickej alebo mediálnej kariéry a kto skutočne veril v posvätnosť ľudského života. Na mojej poličke dole je niekoľko kníh, ktoré treba vyhodiť. 

Zistil som, že súhlasím s floridským guvernérom Ronom DeSantisom, ktorý výstižne povedal: “Ľudia, ktorí nie sú’priaznivci veci života, nie sú’ľudia, s ktorými by ste chceli byť v zákope v akejkoľvek inej politickej bitke. Sú to prví, ktorí sa zapredajú establishmentu vo Washingtone, keď pôjde do tuhého.”