GettyImages-1767524535-e1699983919638-810x500.jpg

27 senátorov GOP žiada ministra obrany Lloyda Austina, aby zrušil cestovný fond na potraty

20
Kultúra smrti

Dvadsaťsedem republikánskych senátorov požadovalo, aby minister obrany Lloyd Austin zrušil svoj cestovný fond na potraty, ktorý pomáha príslušníkom armády cestovať do štátov, kde zabíjajú svoje nenarodené deti.

Alabamský senátor Tommy Tuberville viedol blokovanie jednomyseľného hlasovania o povyšovaní vojakov. Nominácie sa zvyčajne schvaľujú hromadne hlasovaním. Senát by ich mohol schváliť tak, že by o každom nominantovi hlasoval per rollam. Na schválenie čakajú stovky vojenských dôstojníkov.

Tubervillove’snahy sa stretli s kritikou zo strany republikánov z establišmentu vrátane veľvyslankyne Nikki Haleyovej, senátora Mitta Romneyho a senátora Lindseyho Grahama. Demokratický senátor Chuck Schumer údajne pracuje na spôsobe, ako Tubervilleho’zadržiavanie obísť.

Zvratom osudu sa pod list vyzývajúci na ukončenie politiky podpísali aj niektorí senátori, ktorí Tubervilleho pred niekoľkými týždňami kritizovali, vrátane Grahama.

Senátori vo svojom Pondelkový list:

Porušil ste svoj sľub daný americkému ľudu, že nebudete politizovať armádu, a vaše konanie poškodilo a hrozí ďalším poškodením inštitucionálnych noriem v rámci našej demokracie. Dňa 28. júna 2022, štyri dni po rozhodnutí Najvyššieho súdu’vo veci Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, ste vydali memorandum pre vyšších predstaviteľov ministerstva obrany (‘ministerstvo’), v ktorom sa uvádza, že ministerstvo je oprávnené hradiť vládou financované služobné cesty príslušníkov v aktívnej službe na interrupcie mimo štátu, v ktorom sú umiestnení.

O tomto cestovnom fonde Kongres nikdy nehlasoval – bol jednoducho vytvorený vydaním memoranda Ministerstva obrany (DoD), a to napriek federálnemu zákonu, ktorý zakazuje daňovým poplatníkom platiť interrupcie pre príslušníkov armády a ich rodiny.

Senátori pripomenuli ministrovi Austinovi:

Všetka legislatívna moc patrí Kongresu a výkonná moc je zodpovedná za implementáciu a presadzovanie zákona. Ministerstvo síce môže vydávať nariadenia, ale môže tak robiť len na základe zákonov schválených a prijatých Kongresom. Kongres však nikdy nepovolil ministerstvu vynakladať finančné prostriedky na uľahčenie interrupcií a až do vydania Politiky armáda nikdy neumožňovala interrupcie s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu alebo prípadov, keď by bol život matky ohrozený, ak by sa nenarodené dieťa donosilo.

Zástancovia života chápu, že okolnosti počatia neurčujú niečie’ľudské práva, a lekárski odborníci potvrdili, že interrupcia je never medicalally necessary.

“Teraz sú daňoví poplatníci – z ktorých mnohí majú hlboké náboženské a morálne námietky voči interrupciám – na háku, aby uľahčili práve tie interrupcie, proti ktorým zásadne vystupujú,” uvádza sa tiež v liste. Z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila spoločnosť Marist v januári 2023, vyplýva, že 60 % Američanov je rozhodne proti tomu, aby sa z peňazí daňových poplatníkov platili potraty, čo sa zhoduje s prieskumami uskutočnenými v posledných rokoch.”

V liste sa uvádza, že neexistuje žiadny dôkaz pre tvrdenie ministerstva obrany, že potraty sú potrebné na udržanie pripravenosti armády. “Ministerstvo nemá žiadne údaje o tom, že by ženy odrádzalo od vstupu do armády strach, že budú umiestnené na zariadení alebo základni v štáte alebo krajine, ktorá má reštriktívne zákony o interrupciách,”svedčí námestník ministra obrany pre personál a pripravenosť Gil Cisneros.

Podľa Pentagónu doteraz cestovný fond využilo 12 žien, aby zabili svoje nenarodené deti.

“Snaha obísť výsadné právo Senátu na neformálnu ‘zdržiavaciu’ prax bez toho, aby sa riešili základné príčiny – novej politiky a následného odmietnutia väčšiny predložiť tieto nominantky na rokovanie – v konečnom dôsledku túto záležitosť nezmierni,” napísali. “Mohlo by to vytvoriť toxický precedens s trvalými negatívnymi účinkami na budúce vojenské nominácie.”

“Vaše rozhodnutie vydať Policy spolitizovalo armádu a uprednostnilo priania niekoľkých osôb pred potrebami celého národa,” napísali senátori. “Urobte správnu vec. Okamžite zrušte Politiku.”

Senátor Severnej Karolíny Ted Budd viedol list, ku ktorému sa pripojili konzervatívni senátori vrátane Mika Leeho (UT), Randa Paula (KY) a Mika Brauna (IN). Pod list Austinovi sa podpísalo aj niekoľko senátorov, ktorí sa pridali k liberálom, ako napríklad Lindsey Graham z Južnej Karolíny a Mitt Romney z Utahu, a kritizovali Tubervilla.

Senátorka z Iowy Joni Ernstová a senátor z Aljašky Dan Sullivan predtým kritizovali Tubervillov’postoj, ale tiež sa pripojili k listu Austinovi.

“Dôrazne nesúhlasím s tým, čo [minister obrany] Austin [a] prezident Biden urobili so svojou politizáciou armády na celom rade frontov, vrátane potratovej politiky, ktorá je podľa mňa nezákonná,” povedal senátor Sullivan na pôde Senátu 1. novembra.

V ten istý večer Graham povedal, že namiesto toho, aby Tuberville využíval svoje privilégium senátora na umiestnenie zábran, mal by podať žalobu. Ústava však stanovuje oddelenie moci.

Príloha o cestovaní je súčasťou programu prezidenta Joea Bidena’presadzovať potraty počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva a financované daňovými poplatníkmi, aj keď to znamená ignorovanie federálneho zákona. Podobne ako ministerstvo obrany pri tvorbe memoranda jednoducho ignorovalo federálny zákon, Bidenova administratíva ignorovala aj Comstockov zákon, ktorý zakazuje zasielanie potratových liekov.