Kacsmarykmar14-810x500.jpg

Žena obvinená z vyhrážania sa zabitím sudcovi, ktorý rozhodol proti schváleniu potratových tabletiek FDA

27
Kultúra smrti

V apríli sudca Matthew Kacsmaryk vydal dočasné celoštátne pozastavenie používania mifepristónu (známejšieho ako RU-486), ktorý funguje tak, že blokuje prirodzený hormón progesterón, ktorý vyvíjajúce sa deti potrebujú na prežitie, a po ktorom nasleduje užitie misoprostolu v priebehu nasledujúcich 48 hodín na vypudenie zvyškov dieťaťa z maternice. Tento príkaz bol medzitým pozastavený, kým sa Bidenova administratíva odvolá na Najvyšší súd USA.

8. novembra agentúra Reuters informovala, že Alice Marie Penceová bola obvinená z vyhrážania sa medzištátnej komunikácii a ovplyvňovania federálneho úradníka prostredníctvom vyhrážok za údajný telefonát, v ktorom sa vyhrážala zabitím federálneho sudcu v Amarille. V obžalobe nie je Kacsmaryk menovite uvedený, ale je to jediný federálny sudca v Amarille. V obžalobe sa tiež údajne uvádza, že vyhrážka bola vyslovená ako odveta za niečo, čo sudca urobil v rámci svojich služobných povinností - t. j, niečo v jeho rozhodnutiach alebo písomných stanoviskách. 

Čo presne to “niečo” bolo, sa neuvádza a Kacsmaryk v čase hrozby ešte nevydal rozhodnutie proti potratom, ale WENY dodal že telefonát bol uskutočnený deň po tom, ako sa objavili správy, že Kacsmaryk naplánoval “hlavné” pojednávanie v prípade potratových tabletiek.

“Pani Penceová má v stredu 22. novembra 2023 predstúpiť pred sudkyňu amerického súdu Renee Harris Toliverovú,”uviedlo ministerstvo spravodlivosti USA (DOJ) v tlačová správa.

Prípad je v rozpore s bežným ľavicovým naratívom, že násilie súvisiace s potratmi pochádza predovšetkým alebo výlučne zo strany zástancov života. V celej krajine sa od roku 2022, keď bol Roe v. Wadezvrátený , zvyšuje počet vandalizmu za potraty, ako aj horších činov vrátane podpaľačstva. Podľadenníka Washington Times, od mája 2022 (kedy bol po prvýkrát Roe.com/news/supreme-court-investigation-fails-to-uncover-leaker-of-opinion-overturning-roe-v-wade/">únik), federálna vláda obvinila viac ako 30 pro-liferov za údajné porušenie federálneho zákona o slobodnom prístupe ku klinikám, ale len štyroch pro-potratových aktivistov, napriek tomu, že Amerika za rovnaké obdobie zažila 88 útokov na tehotenské centrá a viac ako 200 útokov na katolícke kostoly.

Medzi tým dôkazy ukazujú, že potratové tabletky nesú špecifické riziká pre matky, ktoré ich užívajú (okrem toho, že sú smrteľné pre ich nenarodené deti), najmä keď sa normy pre ich užívanie naďalej uvoľňujú.

A 2020 otvorený list koalície pro-life skupín vtedajšiemu komisárovi FDA Stephenovi Hahnovi uviedol, že podľa vlastného systému hlásenia nežiaducich účinkov FDA’od roku 2000 spôsobili “potratové tabletky viac ako 4 000 hlásených nežiaducich účinkov vrátane 24 úmrtí matiek. Nežiaduce udalosti sú notoricky nedostatočne hlásené FDA a od roku 2016 FDA vyžaduje od výrobcov potratových tabletiek len hlásenie úmrtí matiek.”

Pro-lifers varujú, že po úplnom zrušení požiadaviek, aby sa potratové tabletky užívali pod akýmkoľvek lekárskym dohľadom alebo s lekárskou podporou v blízkosti, sa tieto udalosti určite zvýšia. 

“A November 2021 štúdia vedcov z Charlotte Lozier Institute vyšla v odbornom časopise Health Services Research and Managerial Epidemiology,” Catholic University of America research associated Michael New písal. “Analyzovali údaje štátneho programu Medicaid o viac ako 400 000 potratoch zo 17 štátov, ktoré financujú plánované potraty prostredníctvom svojich programov Medicaid. Zistili, že počet návštev pohotovosti súvisiacich s potratmi v súvislosti s tabletkami sa od roku 2002 do roku 2015 zvýšil o viac ako 500 percent. V rovnakom období sa zvýšil aj počet návštev pohotovosti v súvislosti s chirurgickými potratmi, ale oveľa menej.’”

Biely dom a potratová lobby však usúdili, že po minuloročnom zrušení zákona Roe’, ktoré po prvýkrát za polstoročie umožnilo štátom priamo zakázať interrupcie, je jednoduchá distribúcia potratových tabletiek cez hranice štátov jednou z ich najsilnejších taktík na zachovanie “prístupu k interrupciám.