dinardo--810x500.jpg

Bývalá hlava USCCB: Apoštolská vizitácia usúdila, že nie je možné, aby biskup Strickland zostal

86
Neutral

V reakcii na odvolanie biskupa Josepha Stricklanda’z úradu pápežom Františkom bývalý predseda Konferencie biskupov USA’ kardinál Daniel DiNardo uviedol, že apoštolská vizitácia diecézy Tyler rozhodla, že nie je možné, aby Strickland zostal biskupom diecézy.

Vyjadrenie kardinála DiNarda’prišlo 11. novembra, niekoľko hodín po tom, ako Vatikán zverejnil, že pápež František “zbavil” biskupa Stricklanda vedenia Tylerskej diecézy a do úlohy dočasného správcu diecézy dosadil austinského’biskupa Joea Vasqueza.

Čítajte: BREAKING: Pápež František osobne odvolal amerického’biskupa Josepha Stricklanda

DiNardo vedie arcidiecézu Galveston-Houston v Texase, ktorej sufragánom je Stricklandova’diecéza Tyler. S odvolaním sa na apoštolskú vizitáciu, ktorú pápež František nariadil v júni v súvislosti s biskupom Stricklandom, DiNardo uviedol, že vizitujúci biskupi “vykonali vyčerpávajúce vyšetrovanie všetkých aspektov riadenia a vedenia Tylerskej diecézy jej ordinárom, biskupom Josephom Stricklandom.”

Žiadne výsledky vizitácie neboli zverejnené a ešte 20. septembra Strickland vyhlásil, že mu nebol oznámený dôvod návštevy, ani nepočul žiadne výsledky návštevy.

DiNardo však uviedol, že vizitáciu – vykonal biskup Dennis Sullivan z Camdenu v New Jersey a kontroverzný emeritný biskup Gerald Kicanas z Tucsonu, Arizony  rozhodol proti Stricklandovi. Kardinál napísal: 

Výsledkom vizitácie bolo odporúčanie Svätému Otcovi, že pokračovanie biskupa Stricklanda v úrade nie je možné. Po mesiacoch starostlivého zvažovania zo strany dikastéria pre biskupov a Svätého Otca sa dospelo k rozhodnutiu, že je potrebné požiadať biskupa Stricklanda o rezignáciu. 

DiNardo ani Tlačová kancelária Svätej stolice však neposkytli jasnú informáciu o tom, aké údajné problémy boli údajne identifikované počas vizitácie – vizitácie, ktorá sa tiež uskutočnila s prekvapujúcou rýchlosťou.

DiNardo pokračoval a opätovne zopakoval podrobnosti okolo Stricklandovho’odvolania:

Biskup Strickland, ktorému bola táto žiadosť predložená 9. novembra 2023, odmietol odstúpiť z úradu. Následne 11. novembra 2023 Svätý Otec odvolal biskupa Stricklanda z úradu biskupa Tyleru.

Kardinál – ktorý viedol USCCB od roku 2016 do roku 2019 – požiadal o modlitby za situáciu: 

Kým nebudú prijaté trvalejšie opatrenia pre Tylerskú diecézu, Svätý Otec zároveň vymenoval biskupa Joea Vasqueza, biskupa Austinu, za apoštolského administrátora Tylerskej diecézy. Zachovajme biskupa Stricklanda, duchovenstvo a veriacich Tylerskej diecézy a biskupa Vasqueza v našich modlitbách.

Biskup Strickland vo svojej vlastnej predbežnej reakcii povedal pre LifeSite’s John-Henry Westen, že “si stojím za všetkými vecami, ktoré boli uvedené ako sťažnosti voči mojej osobe. Viem, že som’nezaviedol Traditionis Custodes [dekrét pápeža Františka’obmedzujúci tradičnú latinskú omšu], pretože nemôžem’vyhladovať časť svojho stáda.”

Čítajte: EXKLUZÍVNE – Biskup Strickland reaguje na odstránenie pápežom Františkom: ‘Cítim sa veľmi pokojne’

Strickland dodal, že “by som to’urobil znova rovnako. Cítim sa veľmi pokojný v Pánovi a v Pravde, za ktorú zomrel.”

Oficiálna vyhlásenie k náhlemu odvolaniu svojho biskupa uviedlo, že “[o]naša práca Katolíckej cirkvi v severovýchodnom Texase pokračuje.”

Vyhlásenie diecézy dodáva:

Naším poslaním je zdieľať evanjelium Ježiša Krista, podporovať autentické kresťanské spoločenstvo a slúžiť potrebám všetkých ľudí so súcitom a láskou. Snažíme sa prehlbovať našu vieru, podporovať spoločné dobro a vytvárať príjemné prostredie pre všetkých, aby sa mohli stretnúť s milujúcim Bohom – Otcom, Synom a Duchom.

V tomto prechodnom období sa modlíme, aby Boh aj naďalej hojne požehnával a posilňoval Cirkev a Boží’svätý, verný ľud tu i na celom svete.

DiNardo, ktorý bol v minulosti ostro kritizovaný za to, ako postupoval v prípadoch duchovného sexuálneho zneužívania a najmä držal kňazov obvinených zo zneužívania v aktívnej službe, je zrejme prvým americkým biskupom, ktorý vydal vyhlásenie po Stricklandovom šokujúcom odvolaní. 

Šesťdesiatpäťročný biskup Strickland je medzi čitateľmi LifeSite dobre známy svojou jednoznačnou obhajobou katolíckeho učenia, učenia, ktoré je často v pápežských vyhláseniach alebo posolstvách uvádzané do zmätku.

Pápež František tak odvolal biskupa jednej z najrozkvitnutejších diecéz v USA, bez uvedenia oficiálneho dôvodu.

Pre úctivú komunikáciu s kardinálom Christopherom Pierrom (apoštolský nuncius v USA):

Email: [email protected]

Phone: +1 202 333 7121

Fax: +1 202 337 4036