Bishop-Felix-Gmur-810x500.jpg

Pro-LGBT švajčiarski laici hrozia obmedzením finančných prostriedkov pre diecézu kvôli transparentnosti a sexuálnej morálke

0
Kultúra smrti

Švajčiarski laici sa rozhodli obmedziť financovanie švajčiarskej Bazilejskej diecézy, ak biskup nesplní ich požiadavku, aby sa odklonil od “protiživotnej [sic] a homofóbnej sexuálnej morálky” Cirkvi. Medzitým vlani vystúpil z Katolíckej cirkvi vo Švajčiarsku rekordný počet ľudí. 

Synodálna rada Katolíckej cirkvi vo švajčiarskom kantóne Luzern sa 8. novembra rozhodla zadržať časť cirkevnej dane Bazilejskej diecéze, ak biskup Felix Gmür nesplní ich požiadavky, informovala švajčiarska tlačová agentúra SRF. 

Rada požaduje, aby Bazilejská diecéza zriadila nezávislý úrad pre vyšetrovanie a oznamovanie prípadov sexuálneho zneužívania. Okrem toho by sa už nemali ničiť žiadne staré spisy, ktoré môžu obsahovať dôkazy. Pápežský nuncius by mal otvoriť všetky archívy, ktoré ešte neboli zverejnené, a Cirkev sa musí odkloniť od svojej “protiživotnej a homofóbnej sexuálnej morálky.”  

 V tlačová správa, synoda vysvetlila, že vzťahový status zamestnancov Cirkvinemal by byť relevantný pre zamestnanie alebo prepustenie,” čo znamená, že zamestnanci Cirkvi môžu otvorene žiť “životným štýlom” v rozpore s učením Cirkvi, napr.g., mať homosexuálne vzťahy. 

Heterodoxná snaha o oslabenie morálneho učenia Cirkvi je zakotvená v návrhu zákona, ktorý sa sústreďuje na opatrenia proti sexuálnemu zneužívaniu. Tieto opatrenia boli vyvolané správou o zneužívaní zverejnenou v septembri, ktorá obvinila viacerých švajčiarskych biskupov z krytia a napomáhania sexuálnemu zneužívaniu v ich diecézach. 

Čítajte: Nová správa obviňuje zosnulého švajčiarskeho biskupa napojeného na mafiu v St. Gallene z krytia sexuálneho zneužívania 

Synodálna rada Katolíckej cirkvi vo Švajčiarsku funguje ako parlament, ktorý môže rozhodovať o prideľovaní cirkevných prostriedkov. Tento švajčiarsky duálny systém dáva obrovskú moc laikom, keďže členmi Synodálnej rady sú väčšinou laici. Synoda hlasovala v pomere 76 ku 12 za návrh na zadržanie finančných prostriedkov Bazilejskej diecézy, ak nebudú splnené ich požiadavky. 

Heterodoxné sily vo Švajčiarsku, ktoré chcú oficiálne povoliť cirkevným zamestnancom otvorene žiť v homosexuálnych alebo akýchkoľvek iných vzťahoch, už majú precedens v susednej krajine. Minulý rok nemeckí biskupi prijalinový zákonník práce, ktorý umožňuje cirkevným zamestnancom žiť vo vzťahoch medzi osobami rovnakého pohlavia alebo “znovuzosobášenými”. 

Švajčiarska cirkev v rozruchu: Katolícka cirkev vo Švajčiarsku sa nachádza v stave chaosu, keďže čelí kombinácii rozsiahleho vyšetrovania sexuálneho zneužívania duchovnými, ako aj morálnej a doktrinálnej heterodoxnosti. 

Švajčiarsky biskup z Churu Joseph Maria Bonnemain, ktorého pápež František vo februári 2021 vymenoval za “mostiteľa,” vyjadril podporu zväzky osôb rovnakého pohlavia, vedome podával sväté prijímanie nekatolíkom, zrušil úrad exorcistu vo svojej diecéze a odmietol potrestaťdve ženy, ktoré sa pokúsili koncelebrovať katolícku omšu. Okrem toho bol obvinený kňazmi vo svojej diecéze z uplatňovania “LGBT ideológiu pod zámienkou prevencie sexuálnych útokov” vydaním pro-LGBT kódexu správania, ktorý zakazuje kňazom vyjadrovať “rozsiahle negatívne hodnotenie” homosexuálnych skutkov a iného “údajne [sic] nebiblického správania.” 

Vatikán napriek jeho mimoriadne heterodoxným výsledkom vymenoval Bonnemaina za “osobitného vyšetrovateľa” a poveril ho preskúmať obvinenia zo zneužívania klerikov vrátane niektorých jeho švajčiarskych kolegov biskupov. 

ČÍTAJ: Vatikán vymenoval heterodoxného, pro-LGBT biskupa, aby vyšetril prípady sexuálneho zneužívania vo Švajčiarsku 

V roku 2022 sa rekordný počet ľudí (34 561) opustilo Katolícku cirkev vo Švajčiarsku. Znamená to, že počet katolíkov v minulom roku klesol približne o 1,3 %, čím v krajine s 8,7 milióna obyvateľov zostalo 2,89 milióna katolíkov. Štatistiky naznačujú, že jedným z dôvodov odchodu ľudí z cirkvi môže byť povinnosť platiť cirkevnú daň v niektorých kantónoch Švajčiarska, ktorej sa možno vyhnúť len vystúpením z cirkvi. Takmer žiadne odchody neboli zaznamenané v západných kantónoch Ženeva, Valais, Neuchâtel a Vaud, kde cirkevná daň nie je povinná. 

Švajčiarsky inštitút pre pastorálnu sociológiu (SPI), ktorý údaje zverejnil, napísal: “Reputácia Katolíckej cirkvi sa v posledných týždňoch a mesiacoch zhoršila.” 

“Správa o histórii sexuálneho zneužívania v prostredí Rímskokatolíckej cirkvi vo Švajčiarsku a jej prijatie médiami a verejnosťou do značnej miery podkopali dôveru v Cirkev.” 

“Hovorí sa o systematickom zatajovaní prípadov, ochrane agresorov namiesto obetí a ďalšie obvinenia sa stále vznášajú. To všetko podkopáva dôveryhodnosť Cirkvi a môžeme očakávať, že počet ľudí, ktorí Cirkev opúšťajú, sa bude naďalej zvyšovať,” uzavrela SPI.