alejo-vidal-quadras-e1699625462383-810x500.png

Spoluzakladateľ španielskej prorodinnej strany Vox postrelený do tváre na ceste na protest proti "prevzatiu moci socialistami

38
Kultúra smrti

Spoluzakladateľ španielskej pravicovej strany Vox bol vo štvrtok postrelený do tváre, keď údajne išiel protestovať proti rozhodnutiu socialistickej vlády udeliť amnestiu separatistickým lídrom.

Alejo Vidal-Quadras, 78, bol “prevezený” do nemocnice v kritickom stave, “ale očakáva sa, že prežije”, informoval portál Human Events.

Bol postrelený pri odchode zo svojho domu v Madride pri incidente, na ktorom sa údajne podieľalo viacero útočníkov. Jedného z útočníkov opísal svedok ako “mladého, malého muža”, ktorý sa “potuloval” neďaleko Vidal-Quadrasovho” domu.

Muž, ktorý z miesta činu ušiel na motocykli, zostáva na slobode.

Visegrád 24 informoval, že Vidal-Quadras “sa chystal protestovať proti”rozhodnutiu španielskej”vlády, ktorú vedie socialistický úradujúci premiér Pedro Sanchez, vydať amnestiu pre separatistických vodcov.” 

Zpravodajský portál zdieľal vo štvrtok video, na ktorom polícia “obviňuje”pravicových Španielov protestujúcich proti rozhodnutiu Sanchezovej vlády udeliť amnestiu politikom a aktivistom “stojacim za nezákonným referendom o nezávislosti Katalánska v roku 2017.”

Predseda strany Vox Santiago Abascal v súvislosti s útokom na Quadrasa uviedol, že je “príliš skoro na vyslovovanie dohadov”, ale dodal, že “nevylučujú žiadny motív toho, čo bolo útokom.”

“Chcem vyjadriť solidaritu a želanie skorého uzdravenia Alejovi Vidalovi-Quadrasovi,” napísal Sanchez na X.

“Všetku svoju náklonnosť v tomto čase venujem jemu a jeho rodine. Veríme, že vyšetrovanie čo najskôr objasní fakty a zodpovední budú zatknutí,” dodal Sanchez.

Amnestia pre separatistických lídrov “by mohla spečatiť víťazstvo Sancheza,” ktorý sa v nedávnych federálnych voľbách umiestnil podľa počtu hlasov na druhom mieste, “ale mohol by sa stať premiérom, keďže Ľudová strana nedokáže vytvoriť koalíciu,” Human Events informoval.

Vidal-Quadras v roku 2014 opustil konzervatívnu, kresťanskodemokratickú Ľudovú stranu’a spoluzaložil stranu Vox, ktorá je v súčasnosti jedinou pro-life, pro-rodinnou stranou zastúpenou v španielskom’parlamente.

V roku 2020 Twitter umlčal oficiálny účet Vox, pričom tvrdil, že strana na platforme podnecovala nenávisť, čo podnietilo obavy, že mediálne spoločnosti sú v spojení s čoraz totalitnejším postojom vládnucej Socialistickej strany.

Tento krok prišiel po tom, čo Abascal na Twitteri napísal, že socialistická vláda “podporuje pedofíliu z verejných prostriedkov.” 

Vox si vzal na mušku Adrianu Lastrovú, námestníčku generálneho tajomníka Socialistickej strany, a povedal jej: “Čo nemôžeme’zniesť, je, aby ste prišli do nášho domu a hovorili nám, ako máme žiť a ako máme vzdelávať naše deti. A ešte menej, ak za verejné peniaze propagujete pedofíliu.”

Tweet Voxu bol reakciou na predchádzajúci tweet Lastry, ktorý na adresu konzervatívnej strany napísal:

Nepodporujú’kolektív LGTBI, nepodporujú manželstvá osôb rovnakého pohlavia, nepodporujú rovnosť mužov a žien, nepodporujú, že ich spiatočnícke myšlienky nie sú myšlienkami celej spoločnosti. Nemali by’tomu hovoriť sloboda, je to’nenávisť.