Mass-of-the-Ages-810x500.jpg

Celonárodný prieskum ukazuje, že ortodoxných katolíckych kňazov rýchlo nahrádzajú "pokrokoví" duchovní

84
Kultúra života

Na pozadí potláčania tradičnej latinskej omše, zmätku v cirkevnom učení o sexualite a liturgického zneužívania sa objavili dobré správy pre veriacich amerických katolíkov a budúcnosť Katolíckej cirkvi.

Nová štúdia Katolíckej univerzity v Amerike zistila, že väčšina nových kňazov, teda tých, ktorí boli vysvätení po roku 2020, sa považuje za “konzervatívnych” alebo “ortodoxných”, zatiaľ čo “progresívnych” kňazov je čoraz menej.

Prieskum, ktorý uskutočnila organizácia The Catholic Project na vzorke 10 000 kňazov, predstavuje štatisticky významné množstvo, keďže v Spojených štátoch je približne 37 000 kňazov.

“Jednoducho povedané, podiel nových kňazov, ktorí sa považujú za politicky ‘liberálnych’ alebo teologicky ‘progresívnych’, od Druhého vatikánskeho koncilu neustále klesá a v súčasnosti už takmer úplne vymizol,” uvádza sa v správe.

Zpráva ďalej uvádza:

Na otázku, aby opísali “svoje názory na väčšinu záležitostí, ktoré majú do činenia s teológiou a doktrínami” na škále od “veľmi progresívneho” po “veľmi konzervatívneho/ortodoxného”, existujú výrazné kohortné rozdiely…Viac ako polovica kňazov, ktorí boli vysvätení od roku 2010, sa vidí na konzervatívnej strane škály. Žiadny z opýtaných kňazov, ktorí boli vysvätení po roku 2020, sa nepopisuje ako “veľmi progresívny”

“Plných 85 % najmladšej kohorty sa opisuje ako ‘konzervatívny/ortodoxný’ alebo ‘veľmi konzervatívny/ortodoxný’ teologicky, pričom len 14 % (najmenšie percento zo všetkých kohort) sa opisuje ako ‘stredný smer,"” napísali výskumníci.

“Teologicky ‘progresívni’ a ‘veľmi progresívni’ kňazi kedysi tvorili 68 % nových ordinárov. Dnes sa tento počet znížil takmer na nulu,” napísali výskumníci.

Kňazi vysvätení pred rokom 2002, keď sa začali objavovať obvinenia zo sexuálneho zneužívania, označili svoju seminárnu prípravu za “nedostatočnú” a uviedli, že “previerky neboli vykonané správne.”

Kňazi vysvätení po roku 2002 poskytli komentáre, ktoré naznačujú, že obnovenie dôvery v kňazstvo považujú za súčasť svojho poslania. “Bola to doba, keď Cirkev potrebovala dobrých mužov,”povedal jeden z respondentov pre The Catholic Project.

“V tejto dobe musí byť časť môjho povolania a môjho kňazského poslania, ktoré”nie je náhodné,”povedal ďalší. “A Pán má v úmysle použiť mňa a moje kňazstvo, aby som pomohol obnoviť toto a obnoviť dôveru a dôveryhodnosť kňazstva pre ľudí.”

Kňazi tiež uviedli, že pociťujú vyššiu mieru dôvery v malých diecézach v porovnaní s väčšími. Vyššia miera dôvery bola aj vtedy, keď kňazi vnímali svojich biskupov ako ľudí s rovnakým teologickým názorom ako oni. “Ak sa napríklad kňaz označuje za teologicky konzervatívneho a verí, že jeho biskup je tiež teologicky konzervatívny, je pravdepodobné, že bude hlásiť vysokú mieru dôvery k svojmu biskupovi,”uvádza sa v správe.

“Naopak, ak by kňaz uviedol, že sa v teologických otázkach nezhoduje so svojím biskupom, predvídateľne by uviedol nízku dôveru vo svojho biskupa”vedenie; podobná línia existuje aj v prípade politických hodnôt,” uvádza sa v správe.

Autori v závere napísali:

Svedkami sme významnej zmeny v tom, ako kňazi v Spojených štátoch vnímajú seba a svoje kňazstvo. Mladší kňazi sa oveľa častejšie ako ich starší rovesníci označujú za politicky konzervatívnych alebo umiernených. Mladší kňazi sa tiež oveľa častejšie považujú za teologicky ortodoxných alebo konzervatívnych než starší kňazi. Tieto zmeny môžu byť zdrojom treníc a napätia, najmä medzi mladšími a staršími kňazmi.

Samozrejmosť liberálnych alebo progresívnych kňazov, považovaných za politicky aj teologicky, klesá s každou ďalšou kohortou už viac ako 50 rokov. Samopopisne liberálni alebo progresívni kňazi sa z najmladších kohort kňazov takmer úplne vytratili.

Anekdotické údaje potvrdzujú zistenia

Prieskum The Catholic Project potvrdzujú aj anekdotické údaje vrátane zvýšeného záujmu o tradičnú sutanu garb kňazov, dopyt po úctivej liturgii medzi mladšími generáciami a zvýšená podpora prijímania Eucharistie na na-jazyk.

Konzervativizmus nových kňazov sa prejavuje aj v náraste tradičných rehoľných rádov, ako je Inštitút Krista Kráľa suverénneho kňaza, Kňazské bratstvo svätého Petra, a Pravidelní kanonici svätého Jána Kantského.

Mladí katolíci tiež produkovali “Omšu vekov,” populárnu trilógiu dokumentárnych filmov o latinskej omši. Malé konzervatívne vysoké školy, ako napríklad Thomas Aquinas College a Christendom College, naďalej produkujú aj kňazov a iné rehoľné povolania. Dissident National Catholic Reporter si tiež všimol články o zvyšujúcom sa konzervativizme kňazov a seminaristov.