shutterstock_361586030-810x500.jpg

Kanadská armáda zrušila zákaz verejných modlitieb počas ceremónií pri príležitosti Dňa pamiatky obetí holokaustu

33
Kultúra smrti

Kanadská armáda zrušila obmedzenia týkajúce sa verejných modlitieb počas tohtoročného Pamätného dňa po tom, čo sa ozvali Kanaďania.  

30. októbra generálny kaplán brigádny generál Guy Belisle oznámil, že podľa e-mailu, ktorý získal denník Epoch Times, kapláni teraz budú môcť prednášať verejné modlitby počas osláv Pamätného dňa 11. novembra tohto roku. 

“Vzhľadom na otázky, ktoré boli vznesené v súvislosti so smernicou, môže každý kaplán, ktorý sa tento rok zúčastní na obrade Dňa pamiatky, navrhnúť duchovné zamyslenie alebo sa rozhodnúť pre prax z posledných rokov, ktorá zahŕňala prednes preambuly,” napísal Belisle. 

“Nemôžem dovoliť, aby sa pozornosť odpútala od dôležitosti ceremónie Dňa pamiatky a nášho záväzku uctiť si obete všetkých, ktorí odišli pred nami v službe Kanade,” dodal.  

Belisle ďalej prezradil, že bude vytvorený výbor, ktorý preskúma novú smernicu, a povedal: “Ak budú potrebné zmeny/zmeny, urobíme ich.” 

Rozhodnutie prichádza po veľkom ohlase na Direktíva z 11. októbra výrazne obmedzujúca modlitby tradične prednášané na ceremóniách v Deň spomienky. Predchádzajúce nariadenie prikazovalo kanadským kaplánom, aby “pri verejnom oslovovaní príslušníkov armády zaujali citlivý a inkluzívny prístup.” 

Každá “duchovná reflexia”, ktorú vojenskí kapláni ponúkajú vo verejnom prostredí (nezahŕňa bohoslužby alebo súkromné interakcie s príslušníkmi), musí mať “inkluzívny charakter a rešpektovať náboženskú a duchovnú rozmanitosť Kanady,” podľa smernice.  

Duchovným vodcom bolo tiež nariadené, aby “pri výbere oblečenia počas verejných príležitostí zvážili možnosť, že niektoré predmety alebo symboly môžu spôsobiť nepríjemné alebo traumatizujúce pocity.” 

Minister národnej obrany Bill Blair reagoval na správy týkajúce sa smernice zdôraznil že “kaplánom kanadských ozbrojených síl nie je – a nebude – zakázané modliť sa v Deň pamiatky obetí, ani inokedy,” The Post Millennial informoval. 

Hovorca ministerstva národnej obrany povedal že kapláni poskytujúci zamyslenia na verejných, povinných vojenských obradoch “by nemali používať slovo ‘Boh’ alebo iné odkazy na vyššiu moc, ako napríklad ‘Nebeský otec’”, aby “sa zabezpečilo, že všetci sa budú cítiť zahrnutí a budú sa môcť zúčastniť na rozjímaní bez ohľadu na svoje presvedčenie.” 

Mnohí Kanaďania vyjadrili svoj šok a zdesenie nad odstránením mena Boha z verejných modlitieb, pričom niektorí označili túto smernicu za útok na kresťanstvo v Kanade.  

Člen kanadskej armády, ktorý hovoril s LifeSiteNews pod podmienkou anonymity, povedal, že “úplne” verí, že toto rozhodnutie je výsledkom reakcie na smernicu.   

Upozornil však, že “stiahnutie armády je len dočasné a bude sa týkať len Dňa pamiatky obetí, nie iných modlitebných akcií. A len tento Deň pamiatky, možno nie budúci Deň pamiatky.”

Pokračujúc, príslušník armády povedal, že nech sa “stane čokoľvek ďalej, ľudia majú vieru videli, proti čomu stojíme. Videli sme však aj to, že keď budeme jednotní, môžeme niečo zmeniť.”

“Vláda slúži vôli ľudí, nie naopak,” uzavrel.