shutterstock_2120386403-scaled-810x500.jpg

Sudca nariadil, aby sa niektoré interné policajné dokumenty poskytli obhajcom v procese s vodcami konvoja slobody

10
Neutral

V 24. deň súdneho procesu s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová nariadila, aby koruna poskytla právnikom obhajoby neredigovaný dokument týkajúci sa interných policajných e-mailov o aktualizácii telefónov policajtov, ktorá vymazala údaje z niektorých zariadení.

Fond The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje právne náklady Licha, v aktualizovanej správe z 24. dňa uviedol, že Perkinsová-McVeyová požiadala korunu, aby jej dokumenty boli “okamžite predložené na preskúmanie” v nezmenenej podobe.

Po preskúmaní Perkinsová-McVeyová nariadila korune, aby poskytla tento dokument “obhajobe v plnom rozsahu, “neredigovaný,” ako poznamenala TDF.

Perkinsová-McVeyová tiež požiadala korunu, aby jej poskytla e-mailovú výmenu medzi dvoma policajnými dôstojníkmi, ktorú koruna “označila za advokátsku dôvernosť.”

Ohľadne týchto e-mailov však rozhodla, že potrebuje viac času na “zváženie, pričom si vyhradila rozhodnutie vo veci nároku koruny’na advokátsko-klientské tajomstvo.”

V dôsledku toho tieto e-maily neboli obhajobe predložené.

Perkinsová-McVeyová v utorok tiež opäť upozornila na veľmi nezvyčajnú povahu toho, že dvom príslušníkom ottawskej polície (OPS), ktorí prichádzali do styku s protestujúcimi a sú dôležitými svedkami v procese, boli počas protestov vymazané údaje z telefónov po tom, ako im bolo povedané, aby si ich aktualizovali.

Obhajoba Licha a Barbera podala minulý týždeň dve žiadosti obhajoby o sprístupnenie informácií od koruny.

Obhajoba Licha a Barbera’doteraz dostala len úplne začiernené dokumenty týkajúce sa vymazania telefónov príslušníkov OPS.

Predminulý štvrtok, počas 20. dňa súdneho procesu, vypovedala druhá policajná svedkyňa, Nicole Bachová zo styčného policajného tímu OPS (PLT), vypovedala, že jej telefón poskytnutý políciou bol “vymazaný” zo všetkých informácií, keď sa jej sudca opýtal, či má kópie dôležitých informácií o rozhovoroch medzi ňou a protestujúcimi.

Bachová bola druhou policajtkou za menej ako týždeň, ktorá vypovedala, že jej telefón bol náhle “vymazaný” zo všetkých údajov.

Dôstojníčka styčného tímu OPS Isabelle Cyrová minulý týždeň vypovedala, že jej kontakty boli “vymazané” z jej telefónu medzi 27. januárom a 9. februárom 2022, teda v čase, keď sa konali hlavné protesty.

Dôstojník, ktorý tvrdil, že protestujúci boli ‘nepriateľskí’, opäť vypovedal, aby hovoril o ‘poslednom’ varovaní

V 23. deň procesu seržant OPS Jordan Blonde vyhlásil, že protestujúci boli “nepriateľskí” po tom, ako im bolo povedané, aby sa po prijatí mimoriadnych zákonov vypratali z centra mesta’napriek tomu, že počas vypratávania ženu pošliapal kôň.

Pred súdom uviedol, že mal za úlohu rozdávať “informačný leták” protestujúcim v súvislosti s dohodnutým “dňom presunu” nákladných vozidiel 14. februára 2022 z obytných oblastí na Wellingtonovu ulicu. Barber uviedol, že nemohol hneď presúvať kamióny, pretože cestu blokovali policajné krížniky.

V utorok opäť vypovedal a opísal, že počas víkendov počas protestov Freedom Convoy bol prílev ľudí, ktorí vydávali hlasné zvuky.

Blonde súdu povedal o ďalšej akcii, ktorú mal s protestujúcimi 19. februára 2022. Pri tejto interakcii uviedol, že príslušníci (jednotky verejného poriadku) “tlačili protestujúcich smerom na západ,” ako uviedol TDF.

“Povedal, že komunikoval odkazy ako ‘uvoľnite križovatku’ na Metcalfe Street a Sparks Street, čo sa zhodovalo s obsahom letákov, ktoré distribuoval. Uviedol, že dôsledkom neopustenia oblasti bolo ‘zatknutie,’” ako poznamenal TDF.

Blonde potom súdu povedal o “záverečných správach”, ktoré protestujúcim odovzdal 19. februára 2022.

Táto “záverečná” správa viedla k tomu, že niekoľko protestujúcich odišlo, ale mnohí zostali.

TDF uviedol, že Blonde “opísal tých, ktorí zostali, ako ‘pekelne odhodlaných byť zatknutí”a že bol svedkom “pomalého a metodického” zatýkania, ktoré vykonávali príslušníci POU.

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátu COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu prijala federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’14. februára, v ten istý deň ako “deň sťahovania”zákon o mimoriadnych udalostiach.

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EZ bol jeden protestujúci, staršia pani, zadupaný policajným koňom a jedna konzervatívna reportérka zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzným plynom.

Trudeau odvolal EA 23. februára.

Súdny proces s Lichom a Barberom’si doteraz vyžiadal viac času, než sa pôvodne plánovalo, a to z dôvodu pomalého tempa predvolávania svedkov korunou. Portál LifeSiteNews rozsiahlo informoval o procese

Posledný týždeň boli obvinenia súvisiace s kauciou, ktoré boli vznesené proti Lichovej za účasť na slávnostnom udeľovaní cien koruna pozastavila v priebehu jej niekoľko týždňov trvajúceho procesu za vedenie konvoja, ktorý je oddelený od obvinení z kaucie.