shutterstock_193931351-e1698511445893-810x500.jpg

Voľby predsedu Snemovne reprezentantov USA odhalili hlboký rozkol v Republikánskej strane

35
Kultúra smrti

Vedenie Republikánskej strany už mnoho rokov vedie vojnu s občianskymi aktivistami, ktorí neúnavne pracujú v jej prospech. Toto rozdelenie je zjavné od chvíle, keď Donald Trump v roku 2015 zišiel z eskalátora a ohlásil svoju prezidentskú kampaň.

Stranícky establišment pracoval nadčas, aby Trumpovi odoprel nomináciu, no republikánski voliči ho v drvivej väčšine podporili. Nevraživosť voči Trumpovi a jeho priaznivcom pokračovala aj počas jeho prezidentovania a pretrváva dodnes.

Čítajte: Trump má pravdu:

Žiaľ, je len malá šanca, že sa tento rozkol čoskoro prekoná. Najnovší príklad sa vyskytol minulý týždeň, keď sa republikáni v Kongrese pokúšali zvoliť predsedu Snemovne reprezentantov.

Väčším favoritom straníckej základne’bol americký zástupca Jim Jordan (R-OH). Bol spoluzakladateľom Snemovne reprezentantov slobody (House Freedom Caucus) a obdivuhodne pôsobil ako predseda súdneho výboru Snemovne reprezentantov. Jeho história ako neochvejného konzervatívca si získala dôveru radových republikánov.

Nanešťastie, kontingent umiernených republikánov bol neochvejne proti Jordanovi. Napriek tomu, že telefónne linky ich kancelárií horeli od telefonátov republikánov z celej krajiny, títo tvrdohlaví odporcovia Jordana odmietali ustúpiť. Pri treťom a poslednom hlasovaní sa proti Jordanovi postavilo 25 republikánov.

Túto skupinu tvorí typ republikánov, ktorí sú vytrvalo proti hnutiu Make America Great Again (MAGA). Podľa Christophera Bedforda, výkonného redaktora CommonSenseSociety.org, by títo republikáni “radšej zostali neobsadení, než by zvolili Jordana; radšej by rozbili Kongres, než by povýšili niekoho, o kom si nie sú“istí, že ho dokážu kontrolovať. Sú presvedčení, že peniaze na Ukrajinu a iné bežné veci stoja za trvalé inštitucionálne škody.”

Jordan by bol iným typom predsedu Snemovne reprezentantov, ktorý by počúval radových občanov namiesto záujmových skupín. Váhal by s pridaním ďalších 113 miliárd dolárov, ktoré už Kongres poslal na Ukrajinu.

Jordan by tiež ukončil prax prijímania pokračujúcich rezolúcií, ktorá je štandardným postupom už 27 rokov. Trval by na tom, aby Kongres schválil dvanásť samostatných zákonov o rozpočtových prostriedkoch, čo bývalý predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy (R-CA) neurobil.

Čítajte: Polk. Macgregor Tuckerovi: Bidenova administratíva ženie USA do ‘Armagedonu’ vojny na Blízkom východe

V januári bol McCarthy po 15 hlasovaniach napokon zvolený za predsedu Snemovne reprezentantov, pretože členom Freedom Caucus sľúbil, že schváli samostatné návrhy zákonov o rozpočtových prostriedkoch. Keby McCarthy dodržal svoje sľuby, bol by predsedom Snemovne reprezentantov dodnes.

Republikánsky stranícky establišment bol s McCarthym mimoriadne spokojný, ale nechcel riskovať Jordana, čím odhalil rozdelenie v Republikánskej strane. Naopak, demokrati sú jednotní. Napríklad pri poslednom hlasovaní o predsedovi Snemovne reprezentantov všetci demokrati hlasovali za svojho nominanta, kongresmana Hakeema Jeffriesa (D-NY).

Až za Clintonovej vlády bolo v Demokratickej strane značné množstvo umiernených. Dnes je umiernených veľmi málo a žiaden z nich nemá žiadnu moc. Všetci najvyšší predstavitelia Demokratickej strany sú krajne ľavicoví progresívci, ktorí presadzujú socialistickú politiku.

Najmocnejším demokratom je prezident USA Joe Biden, ktorý dohliada na najprogresívnejšiu administratívu v americkej histórii. Jeho politika je ľavicovejšia ako politika, ktorú presadzoval posledný demokratický prezident Barack Obama. Demokratická strana sa tak za posledných dvadsať rokov ideologicky posunula do extrémnej ľavice.

Na rozdiel od krajne ľavicových demokratov je väčšina voličov Republikánskej strany Trumpovými konzervatívcami, ktorí veria v program MAGA. Bohužiaľ, príliš veľa členov vedenia strany’túto politiku odmieta a viac im vyhovuje presadzovanie umiernenej politickej agendy.

Túto agendu prijali obaja Bushovia prezidenti, zosnulý americký senátor John McCain, kandidát Republikánskej strany na prezidenta v roku 2008, a kandidát na prezidenta za GOP v roku 2012, americký senátor Mitt Romney (R-UT). Tento program zahŕňa podporu otvorených hraníc, štedrých vládnych programov, globalizmu, neokonzervatívnej zahraničnej politiky a agresívneho rozširovania americkej vojenskej moci.

Čítajte:FBI dostala ‘kriminálne informácie’ o Bidensovi od 40 dôverných zdrojov, tvrdí senátor Grassley

Tieto názory zastáva aj líder menšiny v Senáte USA Mitch McConnell (R-KY). McConnell, ktorého prezident Trump označuje za “starú vranu,” nenávidí hnutie MAGA. Neverí v to, že by mal byť “Amerika na prvom mieste” a riešiť problémy svojich krajanov.

Macconnellovi a jeho kolegom republikánskym neokonzervatívcom je osud bežných Američanov ľahostajný. Ich najvyšším záujmom je zvyšovať dlh prostredníctvom zvyšovania vojenského rozpočtu a zabezpečiť, aby sa miliardy dolárov minuli na vojnu na Ukrajine.

V skutočnosti len pred niekoľkými mesiacmi McConnell povedal, že vojna na Ukrajine je “podľa väčšiny republikánov momentálne prioritou číslo jeden pre Spojené štáty. Takto’vidíme výzvy, ktorým krajina čelí.

Možno McConnell a jeho kolegovia neokoni veria, že vojna na Ukrajine je najvyššou prioritou, ale väčšinu republikánov okrem iného znepokojuje zbrojenie ministerstva spravodlivosti, cenzúra konzervatívnych myšlienok, zlá ekonomika, vysoká miera kriminality, prílev nelegálnych drog a otvorená južná hranica.

V nedávnom prieskume Pew Research boli hlavnými problémami republikánov inflácia, rozpočtový deficit a nelegálna imigrácia. Vojna na Ukrajine nebola medzi 16 najdôležitejšími problémami, ktoré republikáni označili.

Ako napísal Donald Trump mladší na Twitteri, existuje rozpor medzi “skutočnými republikánmi a močiarnymi krysami z D.C.” Vedenie republikánov v Kongrese a v Republikánskom národnom výbore (RNC) sú “močiarne krysy.”

Mali by počúvať radových členov strany, pretože ich priority sú na mieste. V prípade každej z troch hlavných obáv republikánov sa ozývajú veľké poplašné signály. Inflácia je na úrovni 3,7 %, zvyšuje sa už tri mesiace po sebe a je takmer trojnásobne vyššia ako 1,4 % na konci Trumpovho prezidentovania. V poslednom fiškálnom roku sa rozpočtový deficit zvýšil o obrovských 1,7 bilióna dolárov, čo je oproti roku 2022 nárast o 23 percent.

Čítajte: Tucker Carlson po zverejnení nových dôkazov označuje ‘lož’ o smrti Georgea Floyda’

Ilegálna imigrácia je, samozrejme, obrovský problém. V minulom fiškálnom roku sa “celkovo 3,2 milióna neamerických občanov pokúsilo nelegálne vstúpiť do krajiny alebo byť do nej podmienečne prepustených v rôznych vstupných prístavoch.”

Lojálni republikáni kričia na straníckych lídrov, aby riešili skutočné problémy, ale “močiarne krysy” majú iné priority. V určitom okamihu povedie toto odlúčenie k rozpadu strany’

Pretlačené so súhlasom Jeffa Crouera.