dirty-needles-810x500.jpg

Kanadský bezdomovecký aktivista žiada poslancov, aby zvážili dekriminalizáciu obchodovania s drogami v stanových mestečkách

54
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre na internete

Kanadský federálny obhajca bývania navrhol, aby sa v mene “dôstojného bývania bezdomovcov dekriminalizovalo obchodovanie s drogami v táboroch.”

Federálna obhajkyňa bývania Marie-Josée Houle’ návrhom s názvom “Treat Encampment Residents With Dignity And Respect” vyzvala poslancov parlamentu (MP), aby zvážili dekriminalizáciu obchodovania s drogami v stanových mestečkách, uvádza sa v článku Blacklock’s Reporter z 25. októbra.  

“Návrhy pre vládu zahŕňali dekriminalizáciu držby drog pre osobnú potrebu, ako aj zdieľanie alebo predaj drog na živobytie na podporu osobných nákladov na užívanie drog, ako aj zdieľanie alebo predaj drog,” uvádza sa v správe s podrobnými informáciami o návrhu.  

“Dnes je v Kanade ohrozené základné právo obyvateľov táborov existovať ako rovnocenní členovia spoločnosti a žiť dôstojný život,” pokračovalo sa v nej.   

Houle ďalej navrhol zákaz vysťahovania stanových mestečiek, revíziu obecných predpisov  aby sa zabezpečilo, že budú uznávať potrebu chrániť, a nie trestať obyvateľov táborísk a poskytovať bezdomovcom bezplatné toalety, sprchy, jedlo, zubnú starostlivosť, hasiace prístroje a súkromnú ochranku.   

“Neposkytnutie prístupu k základným službám a neuspokojenie základných potrieb obyvateľov táborísk nie je len porušením ľudského práva na bývanie a najvyššiu dosiahnuteľnú úroveň fyzického a duševného zdravia, ale môže sa rovnať aj krutému a neľudskému zaobchádzaniu,” argumentovala. 

Houlová ďalej navrhla, aby parlament “zriadil pamätníky na pamiatku ľudí, ktorí zažívajú bezdomovectvo,” “posilnil reguláciu prenajímateľov a poskytovateľov bývania, aby sa zabezpečilo dodržiavanie ľudských práv,” a “zahrnul ‘sociálny stav’ medzi statusy chránené pred diskrimináciou” podľa kanadského zákona o ľudských právach.” 

“Uznanie bývania za ľudské právo znamená, že vládni ‘nositelia povinností’ na všetkých úrovniach majú zákonnú povinnosť chrániť toto právo pre každého a najmä pre ľudí, ktorých právo na bývanie je porušované,” napísala. 

Jej záverečná správa sa očakáva v roku 2024. Houleová’s návrhom prichádza v nadväznosti na federálny audit zo 16. augusta, ktorý zistil, že len 40 % bezdomovcov, ktorým bola poskytnutá finančná pomoc v rámci federálneho programu, sa stalo majiteľmi bytov. Federálny projekt s názvom Reaching Home program bol rozpočtovaný na 3,7 miliardy dolárov. 

Podľa správy ministerstva sociálneho rozvoja len 5 323 z 13 057 bezdomovcov, ktorým bola v roku 2020 poskytnutá federálna pomoc, “zostalo ubytovaných alebo úspešne ukončilo program” po celom roku.  

Zneužívanie drog medzi bezdomovcami sa v kanadských mestách stáva čoraz nezvládnuteľnejším problémom a často sa spája s nárastom kriminality a násilia. 

Dôsledky dekriminalizácie tvrdých drog v rôznych častiach Kanady, najmä v Britskej Kolumbii, kde je držanie takýchto drog v malom množstve úplne legálne, boli odhalenév nedávnom dokumentárnom filme režiséra Aarona Gunna’s názvom Kanada zomiera, a v britskom filme  Telegraph novinárovi Stevenovi Edgintonovi’v minidokumentárnom filme Kanada’prebudená nočná mora—varovanie pre Západ.  

Gunn hovorí, že dokumentuje “všeobecný spoločenský chaos a explóziu užívania drog v každom väčšom kanadskom meste.”   

“Počet úmrtí na predávkovanie vzrástol za posledných 10 rokov o 1000 percent,” povedal vo svojom filme a dodal, že “[e]každý deň vo Vancouveri náhodne napadnú štyroch ľudí.” 

Úmrtia na predávkovanie drogami v Kanade v posledných rokoch stúpli a v Britskej Kolumbii sa zvýšili až po tom, ako federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’umožnila provincii dekriminalizovať drogy. 

Federálna politika Trudeaua’zavedená v máji 2022 v podstate dekriminalizovala tvrdé drogy v skúšobnej prevádzke v celej provincii. Politika bola síce schválená v roku 2022, ale do platnosti vstúpila až vo februári 2023. 

V rámci tejto politiky začala federálna vláda povoľovať ľuďom v provincii vlastniť až 2,5 gramu tvrdých drog bez trestného postihu, ale predaj drog zostal trestným činom. 

Táto politika bola široko kritizovaná, najmä po tom, ako sa zistilo, že provincia porušila tri rôzne rekordy v počte predávkovaní drogami v prvom mesiaci platnosti nového zákona. 

Nadto lobisti podporujúci autanáziu nedávno požiadali, aby sa zákony o asistovanej samovražde prostredníctvom smrtiacej injekcie v Kanade rozšírili aj na drogovo závislých, čo by podľa kritikov mohlo krajinu priviesť na nebezpečnú cestu blížiacu sa k “eugenike.” 

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre online