Shutterstock_1289170390-810x500.jpg

ACLU žaluje Tennessee za trestanie "transrodových" prostitútok, ktoré vedome šíria HIV

0
Kultúra smrti

Americká únia občianskych slobôd (ACLU) žaluje štát Tennessee a tvrdí, že sa nespravodlivo zameriava na černošské a transrodové prostitútky nakazené vírusom HIV.

Ľavicové organizácie, politici a aktivisti sú presvedčení, že zákony, ktoré stigmatizujú homosexuálov a ‘sexuálne pracovníčky’ nakazené vírusom HIV, sú nebezpečnejšie ako riziko prenosu HIV/AIDS na iné ľudské bytosti.

A podobne ako jednotlivci, ktorí sa ocitli v sieti rozmáhajúcej sa medicínskej a chirurgickej ‘transformácie’ transrodovej mánie, aj jednotlivci, ktorí sa nakazia vírusom HIV, sa stávajú ‘zákazníkmi Big Pharma’ a ‘Big Medicine’ na celý život.

“Žalujeme Tennessee za ich zákon o ‘prostitúcii s priťažujúcimi okolnosťami’, ktorý je zameraný na osoby s HIV s prísnym trestom a doživotnou registráciou sexuálnych delikventov,” ACLU prostredníctvom X/Twitter oznámila. “Tento zákon je protiústavný a neprimerane postihuje černošské a transrodové ženy.”

Podľa súčasného zákona štátu Tennessee “osoba sa dopustí prostitúcie s priťažujúcimi okolnosťami, ak s vedomím, že je nakazená vírusom HIV, vykonáva sexuálnu aktivitu ako podnikanie alebo je chovancom v dome prostitúcie alebo sa zdržiava na verejnom mieste s cieľom nechať sa najať na sexuálnu aktivitu.”

AcLU vo svojej žalobe uvádza, že zákon o prostitúcii s priťažujúcimi okolnosťami a požiadavka doživotnej registrácie sexuálnych delikventov v Tennessee’porušujú zákon o Američanoch so zdravotným postihnutím tým, že sa zameriavajú na osoby žijúce s HIV, ktoré sú chráneným postihnutím, a ukladajú im prísnejšie tresty ako ostatným osobám, ktoré nie sú HIV pozitívne.

“Zákon povyšuje vykonávanie sexuálnych služieb z priestupku na trestný čin na základe niečieho’stavu HIV – chráneného zdravotného postihnutia, ” vyjadrila ľavicová skupina na ochranu práv. “Ľudia, ktorí sú odsúdení, sa musia zaregistrovať ako násilní sexuálni delikventi do konca života, čo obmedzuje ich prístup k bývaniu, zamestnaniu a sociálnym službám.”

“Namiesto kriminalizácie HIV, ktorá je neúmerne zameraná na ľudí, ktorí sú už aj tak sociálne a finančne marginalizovaní, by mali zákonodarcovia investovať do podpory verejného zdravia pre ľudí s HIV založenej na dôkazoch. Tennessee, my’sa uvidíme na súde,” ACLU dodala.

ACLU: Podľa ACLU je Tennessee jediným štátom v krajine, ktorý vyžaduje, aby sa ľudia žijúci s HIV, ktorí boli odsúdení za prostitúciu, registrovali ako “násilní sexuálni delikventi” na celý život.

AcLU tvrdí, že “tieto zákony sú pozostatkom z čias, keď sa HIV objavil v 80. rokoch 20. storočia, a sú motivované strachom, dezinformáciami a diskrimináciou — nie rozumnou vedou alebo dôkazmi,” a že “všetky tieto zákony by sa mali zrušiť.”

Skupina tvrdí, že trestné zákony o kriminalizácii HIV sú kontraproduktívne a nedržia krok s pokrokom v medicíne a farmaceutickom pokroku:

Liečba a zvládanie HIV sa od 80. a 90. rokov minulého storočia vyvinulo míľovými krokmi — v súčasnosti je to zvládnuteľný, chronický stav pre tých, ktorí sú včas diagnostikovaní a okamžite dostanú primeranú starostlivosť a liečbu. U ľudí žijúcich s HIV, ktorí dostávajú antiretrovírusové lieky, sa prejavujú len málo, ak vôbec nejaké, viditeľné účinky na ich fyzické zdravie a dĺžka života sa blíži k dĺžke života tých, ktorí nemajú’HIV.

V roku 2019 homosexuálny kandidát Pete Buttigieg počas LGBTQ demokratickej prezidentskej radnice povedal, že chce v celej krajine zrušiť zákony, ktoré kriminalizujú prenos HIV prostredníctvom neoznámenia sexuálnym partnerom.

“Nie je to“fér a musí sa to zmeniť,” povedal kandidát.

Jeho otáznik, Anderson Cooper zo CNN’– ktorý je tiež homosexuál–, označil zákony za “zastarané” a založené na “starej vede.”

AcLU v spolupráci s ACLU of Tennessee tvrdí a Transgender Law Center podala žalobu v mene organizácie OUTMemphis, ktorá poskytuje služby LGBTQ+ obyvateľom Tennessee, a štyroch nemenovaných “Janes Does.”