empty_hospital_bed-810x500.jpg

Neurologické združenie presadzuje nebezpečnú novú definíciu "smrti mozgu" po tom, čo ju panel odmietol

37
Kultúra smrti

Komisia pre jednotné právo (ULC) odhlasovala, že neprijme navrhovanú revíziu štandardnej definície smrti mozgu, ktorá by mohla otvoriť dvere úmrtiam, ktorým sa dá predísť, a zabíjaniu pacientov, ktorých sa dá zachrániť, s cieľom získať ich orgány, ale významná neurologická inštitúcia aj tak presadzuje zamietnuté normy.

Federálny zákon o jednotnom určení smrti (UDDA) vyhlasuje, že osoba utrpela “mozgovú smrť/smrť podľa neurologických kritérií” (BD/DNC), ak “utrpela buď (1) nezvratné zastavenie obehových a dýchacích funkcií, alebo (2) nezvratné zastavenie všetkých funkcií celého mozgu vrátane mozgového kmeňa, je mŕtva.” 

Začiatkom tohto roka Americká neurologická akadémia (AAN) navrhla revíziu, ktorá podľa dr. Heidi Klessigovej, “by sa snažila nahradiť v normách termín nezvratný termínom trvalý,” otvoriť dvere stavom, ktoré sú trvalé len vtedy, ak “sa neurobí žiadny pokus o zvrátenie situácie”; “zúžiť definíciu smrti mozgu z ‘celého mozgu’ len na vybrané funkcie mozgového kmeňa, ktoré sa dajú ľahko testovať pri lôžku pacienta”; “štandardizovať protokol testovania mozgového kmeňa” a “odstrániť nutnosť získania súhlasu pred testovaním mozgovej smrti”, test, ktorý “nemá absolútne žiadnu hodnotu pre pacienta s poškodením mozgu a môže spôsobiť len škodu pacientovi, ktorý ešte nie je vyhlásený za mozgovo mŕtveho.”

Ale ULC odvtedy hlasovala proti prijatiu revízie, podľa Texas Right to Life. Skupina predtým napísala ULC varovanie, že navrhované znenie je “nepreskúmateľne subjektívne” a uviedla, že jej “tím na obhajobu pacientov osobne pomáhal viacerým rodinám pri navigácii v prípadoch mozgovej smrti v texaských nemocniciach. V niekoľkých z týchto prípadov lekár alebo neurológ stiahol vyhlásenie o mozgovej smrti po tom, ako zistil, že pacient v skutočnosti prejavuje známky života, ako napríklad pokračujúce fungovanie mozgu.

“Rozhodnutie ULC’zohľadniť tieto hlasy v lekárskych a pro-life komunitách je nepopierateľným víťazstvom pre zraniteľných pacientov, najmä tých, ktorí sú obeťami predčasnej diagnózy mozgovej smrti,” uvádza Texas Right to Life.

Dňa 23. októbra však Klessig napísal, že AAN vydalavlastné navrhované usmernenia obsahujúce “väčšinu” formulácií, ktoré ULC odmietla, vrátane používania “trvalého” namiesto “nezvratného” a termínu “;mozgu ako celku, ” nové a nie úplne dokončené kritérium, podľa ktorého “ľudia môžu byť vyhlásení za mŕtvych, zatiaľ čo časti mozgu stále fungujú, o čom svedčí elektrická aktivita na EEG alebo pokračujúce fungovanie hypotalamu.”

Podľa AAN bola navyše skupina, ktorá rozhodovala o usmerneniach, “špeciálne preverená, aby vylúčila osoby, … ktorých profesia a intelektuálna zaujatosť by znížili dôveryhodnosť usmernení v očiach zamýšľaných používateľov.” Klessigová to chápe tak, že “lekári s odlišným názorom boli z panelu výslovne vylúčení.”

“Sme pripravení povedať dosť?" ” pýta sa. “Smrť nie je to, čo povie komora ozveny odborníkov. Kritériá mozgovej smrti boli opakovane revidované bez vedeckých dôkazov. Samotná diagnóza je sebanapĺňajúcim sa proroctvom: väčšine ľudí s diagnózou BD/DNC veľmi rýchlo odoberú podporu alebo sa stanú darcami orgánov. Je načase zrušiť tieto domnelé usmernenia AAN a vrátiť sa k tradičnej definícii smrti: zastavenie kardiopulmonálnej funkcie.