Shutterstock_1733979956-810x500.jpg

Obhajcovia eutanázie presadzujú, aby sa v Kanade schválila asistovaná samovražda drogovo závislých

48
Kultúra smrti

Lobisti za eutanáziu chcú, aby sa kanadské zákony o asistovanej samovražde prostredníctvom smrtiacej injekcie rozšírili aj na drogovo závislých, čo by podľa kritikov mohlo krajinu priviesť na nebezpečnú cestu blížiacu sa k eugenike.”

Na nedávnej konferencii Kanadskej spoločnosti medicíny závislostí (CSAM) zazneli zo strany niektorých prítomných poskytovateľov eutanázie výzvy, aby sa Kanaďanom závislým od drog umožnilo v podstate zabiť sa s pomocou vlády prostredníctvom legálnej lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD), ktorá sa čoskoro rozšíri aj na osoby trpiace duševnými chorobami.

Konferencia CSAM sa konala cez víkend vo Victorii v Britskej Kolumbii. Podľa nedávnej správy Vice News bol na konferencii Dr. David Martell, vedúci lekár pre medicínu závislostí v spoločnosti Nova Scotia Health, aby predstavil myšlienku “posudzovania ľudí s poruchami spôsobenými užívaním návykových látok pre MAiD.”

Martell uviedol, že si nemyslí, že “je spravodlivé, a vláda si nemyslí, že je spravodlivé, ”vylúčiť ľudí z “nároku na pomoc, pretože ich zdravotná porucha alebo ich utrpenie súvisí s duševnou chorobou.”

Dodal, že ako “podmnožina toho, nie je’spravodlivé vylúčiť ľudí z nároku len preto, že ich duševná porucha môže byť buď čiastočne alebo úplne poruchou užívania látok.”

“Má to čo do činenia s rovnakým zaobchádzaním s ľuďmi,” tvrdil.

Martell vykonáva MAiD od jej legalizácie v roku 2016, ale povedal, že od závislých osôb nepočul, že by chceli tento postup.

Vzdor svojim predstavám o povolení MAiD pre závislých uviedol, že to nechce “propagovať ani vnucovať ľuďom,” a dodal, že ak by za ním prišiel závislý človek s prosbou o MAiD, nie je si istý, či by zákrok vykonal.

Kritici však podľa Vice reportu uviedli, že nie sú spokojní s predstavou, že by závislí mohli mať prístup k MAiD len na základe toho, že sú užívateľmi.

“Len si myslím, že MAiD, keď vstúpila do oblasti okolo duševného zdravia a užívania látok, má naozaj korene v eugenike,” poznamenala Zoë Dodd, ktorá pracuje ako obhajkyňa znižovania škôd v Toronte.

“A sú ľudia, ktorí naozaj zápasia s problémami okolo užívania návykových látok a ľudia v skutočnosti nedostávajú takú podporu a pomoc, akú potrebujú,” dodal Dodd.

Dňa 9. marca 2024 sa v Kanade rozšíri eutanázia alebo MAiD, ako je známe, aj na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami. Je to výsledok roku 2021 prijatého Zákona C-7, ktorý umožnil, aby sa na tzv. smrť s pomocou lekára mohli kvalifikovať aj chronicky chorí – nielen nevyliečiteľne chorí –.

Pôvodne malo rozšírenie o duševné choroby vstúpiť do platnosti v&nbspmarci 2023. Avšak, po masívnom nátlaku pro-life skupín, konzervatívnych politikov a ďalších, liberáli pod vedením Trudeaua odložili zavedenie plnej účinnosti zákona C-7 do roku 2024 prostredníctvom zákona C-39.

Odklad rozšírenia MAiD prišiel aj po mnohých verejných škandáloch, vrátane vyplavenia zprávy o tom, že kanadským veteránom ponúkali pracovníci kanadského úradu pre záležitosti veteránov (VAC) smrteľný zákrok.

Na boj proti zraniteľným, ktorí sa proti svojej vôli stávajú možnými obeťami MAiD, spustila nedávno Delta Hospice Society so sídlom v Britskej Kolumbii národnú “iniciatívu Guardian Angels”. Cieľom tohto programu je pomôcť chorým a zraniteľným Kanaďanom, ktorí uviazli v systéme zdravotnej starostlivosti, aby mali na svojej strane osobného advokáta, ktorý bude obhajovať “posvätnosť života” pred eutanáziou.

“Sme odhodlaní pomôcť vám a vašim blízkym zabezpečiť obohatenie života až do jeho prirodzeného konca,” uviedla DHS o svojom programe.

Legálna eutanázia prichádza v rovnakom čase, keď Trudeauovi federáli uvoľňujú zákony o tvrdých drogách 

Odvtedy, ako liberálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua v roku 2016 legalizovala eutanáziu, jeho vláda pokračuje v snahe o ďalšie rozšírenie okruhu osôb, ktoré sa môžu kvalifikovať na štátom schválenú smrť.

Ak ide o zdravotníctvo v Kanade, tvrdí, že MAiD nie je dostupná pre tých, “ktorí sú výlučne na základe nedostatku sociálnej podpory, ako je bývanie a služby v oblasti duševného zdravia a závislostí.”

Vláda tiež vyšla v ústrety uvoľneniu drogových zákonov krajiny’tým, že najprv v roku 2018 legalizovala marihuanu a potom v jednej provincii skúšobne aj tvrdé drogy.

Kanada má veľký problém s drogami, ktorý sa ešte zhoršil. Počet úmrtí na predávkovanie drogami v Kanade vyspel do nebies, najmä po tom, čo Trudeauova vláda uvoľnila národné pravidlá’o tvrdých drogách v Britskej Kolumbii.

Trudeau’ova federálna politika zavedená v máji 2022 v skutočnosti dekriminalizovala tvrdé drogy na skúšobnej báze v provincii Britská Kolumbia. Hoci bola politika schválená v roku 2022, do platnosti vstúpila až vo februári 2023.

Podľa tejto politiky začala federálna vláda povoľovať ľuďom v provincii držať až 2,5 gramu tvrdých drog bez trestného postihu, ale predaj drog zostal trestným činom.

Táto politika bola široko kritizovaná, najmä po tom, čo sa zistilo, že provincia porušila tri rôzne rekordy v počte predávkovaní drogami v prvom mesiaci platnosti nového zákona.

Posledné pokusy zastaviť rozširovanie MAiD zlyhali. Len minulý týždeň poslanci v kanadskej’dolnej snemovni odhlasovali návrh zákona súkromných poslancov, ktorý predložil poslanec Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Ed Fast a ktorý by zrušil rozšírenie zákona o eutanázii na osoby trpiace duševnými chorobami.

S 150 hlasmi za to 167 proti, Fast návrh zákona C-314, Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa Trestný zákonník (lekárska pomoc pri umieraní), bol v druhom čítaní v snemovni zamietnutý.

Odvtedy, ako bola eutanázia povolená, počet úmrtí v Kanade až po strechu.

Podľa údajov kanadského ministerstva zdravotníctva 13 241 Kanaďanov zomrelo v roku 2022 prostredníctvom legálnej injekcie MAiD, čo predstavuje 4,1 % všetkých úmrtí v krajine v danom roku.

Viac ako 13 200 Kanaďanov zomrelo v roku 2022 prostredníctvom MAiD, čo predstavuje 31,2-percentný nárast oproti roku 2021.

Celkový počet Kanaďanov usmrtených smrtiacou injekciou od roku 2016 teraz predstavuje 44 958.