girl-810x500.jpg

Súd v Spojenom kráľovstve nariadil 11-ročnej dievčine potrat, hoci si chcela dieťa nechať

115
Kultúra smrti

Mladé dievča z Veľkej Británie, ktoré otehotnelo v dôsledku znásilnenia, keď malo len 10 rokov, musí potratiť svoje nenarodené dieťa, rozhodol sudca Najvyššieho súdu.

S odvolaním sa na súdne dokumenty z minulého mesiaca spoločnosť Fox News informovala, že teraz 11-ročné dievča, ktoré je v súdnych dokumentoch identifikované len ako AZ, sa len ako 10-ročné zoznámilo na internete so 14-ročným chlapcom, ktorý ju v máji znásilnil a počal s ňou dieťa. Druhý 14-ročný chlapec ju údajne znásilnil krátko po jej 11. narodeninách.

Sudkyňa londýnskeho najvyššieho súdu Emma Arbuthnotová tento týždeň nariadila dievčaťu potrat, pričom súhlasila s jednomyseľným rozhodnutím zdravotnej komisie napriek tomu, že 11-ročné dievča uviedlo, že potrat nechce a v tomto rozhodnutí ho podporila jej matka.

Podľa Arbuthnotovej bolo dieťa v tom čase v 14. týždni a 6. dni tehotenstva a “povedalo, že je ‘šťastné’, že je tehotné a chce v tom pokračovať,” pričom uviedla, že sa vďaka tomu cíti “výnimočná” aj po tom, ako jej “boli vysvetlené mnohé riziká pokračovania v tehotenstve.”

Sudkyňa však vo svojom rozhodnutí odmietla túžbu dievčaťa’nechať si dieťa ako založenú na “naivnom magickom myslení,” a uviedla, že “[a]dôležitým faktorom pri rozhodovaní AZ’bolo, že narodenie dieťaťa jej zabezpečí, že sa nebude musieť vrátiť do školy,” The Sun informoval.

PODĽA: Tínedžerka vyjadruje úprimnú vďaku za pro-life tehotenské centrum, ktoré jej pomohlo rozhodnúť sa pre život

Arbuthnot povedal, že dievča “nemalo dostatočne vyvinutý intelekt a kapacitu na spracovanie zložitosti rozhodnutí, ktoré bolo potrebné urobiť, a jej emocionálna investícia do jedného výsledku zjavne zatemnila jej úsudok.”

Opierajúc sa o rozhodnutie zdravotnej rady, sudca tiež poukázal na to, že fyzické riziká, ktoré vznikli v súvislosti s tehotenstvom AZ’boli významné, keď zvážil “veľkosť anatómie AZ’.”

“Jej telo môže byť jednoducho príliš malé na to, aby porodila inak ako cisárskym rezom,” povedala a dodala, že “skúsenosť by ju pravdepodobne traumatizovala.”

Očividne si nevšimla potenciálnu traumu po potrate.

Pro-lifers upozorňujú, že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné, nenarodené deti sú nezavinili podmienky svojho počatia a že ukončenie života dieťaťa počatého znásilnením môže u už aj tak traumatizovaných obetí znásilnenia vyvolať ďalšiu traumu. 

“Hoci je nepochybne jasné, že 11-ročné dieťa nemá schopnosť robiť takéto závažné rozhodnutia, matka AZ’bola ochotná svoju dcéru v jej rozhodnutí podporiť,” Cassy Fiano-Chesser písala v stredu pre Live Action. 

“Okrem toho, ak dieťa nemá zrelosť rozhodnúť sa ponechať si dieťa, nemá ani zrelosť rozhodnúť sa ho zabiť,” poznamenala Fiano-Chesserová.

Nakoniec AZ údajne súhlasila s ukončením života svojho dieťaťa, hoci sudkyňa uviedla, že sa obáva, že’dieťa po potrate opäť otehotnie.

“Matka sociálnej pracovníčke výstižne zdôraznila, že existuje riziko, že ak sa tehotenstvo AZ’ukončí, jednoducho vyjde von a otehotnie znova,” uviedla Arbuthnotová podľa The Sun, pričom poznamenala, že zo strany zdravotnej rady nebolo vydané žiadne odporúčanie, aby AZ bola nútená implantovať antikoncepciu. 

“Z nejakého dôvodu sa zdá, že rodičia tomu nedokážu zabrániť,” povedal sudca.

“Zrejme reči o telesnej autonómii neplatia, keď sa súd rozhodne ukončiť život nevinného dieťaťa nad vôľou jeho matky”a vystaviť matku —, ktorá prežila znásilnenie — ďalšiemu porušeniu vlastného tela,” napísala Fiano-Chesserová.

Úrady plánujú použiť tkanivo z mŕtveho dieťaťa na vyšetrenie obvinení zo znásilnenia voči 14-ročnému chlapcovi, ktorý poprel, že by mal s dievčaťom niečo spoločné.

PODROBNOSTI: V 13 rokoch počala pri znásilnení, ale tešila sa na dieťa ­– potom sa stalo to najhoršie

AZ’tragický príbeh nie je ani zďaleka prvým, v ktorom britský súd vydal rozhodnutie o smrti proti vôli obetí alebo ich rodičov.

Minulý mesiac bol pri vedomí 19-ročný zomrela po tom, čo jej sudca odmietol život zachraňujúcu liečbu a považoval ju za “bludnú”, pretože chcela bojovať o svoj život, informoval portál LifeSiteNews. 

V roku 2017 11-mesačné britské dieťa Charlie Gard zomrel po tom, čo jeho rodičia viedli rozsiahly právny boj proti nemocničným byrokratom a vládnym úradníkom v snahe previezť ho do americkej nemocnice na experimentálnu liečbu. Nakoniec Charlieho’rodičia prehrali svoj boj a chlapček po odpojení od ventilátora zomrel.