shutterstock_2002758767-scaled-810x500.jpg

Trudeauova vláda údajne zatajila policajné vyšetrovanie pred audítormi, ktorí preverovali aplikáciu ArriveCan

23
Kultúra smrti

Kanadská vláda bola odhalená za to, že pred audítormi zatajila policajné vyšetrovanie aplikácie ArriveCan, ktorú zaviedol Trudeau.

12. októbra generálna audítorka Karen Hoganová odhalila, že federálni manažéri zanedbali informovanie audítorov o tom, že Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP) vyšetruje aplikáciu ArriveCan, ktorá regulovala Kanaďanov počas pandémie COVID-19 “” podľa dokumentov, ktoré získal Blacklock’s Reporter.

“Napriek tomu, že moji zamestnanci kontrolovali všetky oddelenia v rámci tohto auditu, vedenie ma neinformovalo, že záležitosť týkajúcu sa uzatvárania zmlúv, ktorá zahŕňala mnoho spoločných hráčov, na ktorých sa pozeráme, postúpilo RCMP,” Hoganová vypovedala vo výbore pre verejné účty Dolnej snemovne.

Podľa Hoganovej sa jej úrad dozvedel o vyšetrovaní RCMP”až z reportáže whistleblowera”v denníku Globe and Mail. Odhalenie zo 4. októbra odhalilo, že RCMP skúma zákazky zadané v rámci aplikácie ArriveCan.

“Postúpenie urobila Kanadská agentúra pre pohraničné služby,” dodala Hoganová. “Očakávala by som, že nás budú informovať.”

“V priebehu nášho auditu vždy kladieme otázky súvisiace so skutočným, podozrivým alebo údajným podvodom a očakávali by sme, že existuje trvalá povinnosť úradníkov informovať nás o všetkých záležitostiach, ktoré sa týkajú predmetu, ktorý kontrolujeme,” dodala. “Som sklamaná, že nám to neoznámili.”

Konzervatívny poslanec Larry Brock dodal, že nielen audítori sú sklamaní zo správania federálnej vlády’ale aj Kanaďania.”

“Boli ste poverení veľmi vážnou zodpovednosťou a človek by si myslel, že vláda bude aspoň uplatňovať určitú transparentnosť a zodpovednosť, aby vás informovala o tomto vyšetrovaní,” dodal.“Zlyhali. Zlyhali ste vy, zlyhali Kanaďania.”

“V jadre obvinení sa používa slovné spojenie ‘pochybenie,””pokračoval Brock. “Ale keď sa ponoríte hlbšie do konkrétneho príbehu, ide to nad rámec pochybenia. Ide o trestnú činnosť. Preto to vyšetruje RCMP.”

“Existujú obvinenia týkajúce sa krádeže identity, podvodných falšovaných résumés, zmluvných krádeží, podvodných faktúr, určovania cien, tajných dohôd, a to všetko s vysokopostavenými byrokratmi kanadskej vlády,” vyhlásil.

Hogan’vyšetrovanie aplikácie ArriveCan začalo v novembri minulého roka po tom, ako Dolná snemovňa odhlasovala 173:149 úplný audit kontroverznej aplikácie.

Program, opísaný kanadským pohraničným agentom ako “tyrania,” stál daňových poplatníkov 54 miliónov dolárov, čo poslanci označili za podozrivo vysoké výdavky.

“Zjavne sa deje niečo podozrivé,”povedal v rozprave líder konzervatívcov Pierre Poilievre. “Vláda nechce, aby sa Kanaďania dozvedeli pravdu.”

Od roku 2020 museli všetci cestujúci vstupujúci do Kanady používať aplikáciu ArriveCAN a pred prekročením hraníc alebo nástupom do lietadla predložiť svoje cestovné a kontaktné údaje, ako aj všetky údaje o očkovaní COVID.

Na jeseň 2021 vláda zakázala cestovať bez vakcíny letecky, po železnici alebo po mori v domácom aj medzinárodnom meradle. Táto požiadavka bola pozastavená 1. októbra 2022.

Prední ústavní právnici uviedli, že ArriveCAN porušuje ústavné práva jednotlivca a dodali, že občianske slobody ľudí na papieri stratili “v reálnom svete účinne význam kvôli COVID.