Musk-810x500.jpg

EÚ vyšetruje spoločnosť X Elona Muska v súvislosti so šírením údajných "dezinformácií" o izraelsko-palestínskom konflikte

30
Neutral

Financial Times vo štvrtok informoval, že úradníci v EÚ požadujú od X odpoveď na formálne vyšetrovanie podľa jej zákona o digitálnych službách týkajúce sa záväzku platformy sociálnych médií”cenzurovať určité typy obsahu uprostred vojny.

Čítajte: Nové nariadenie EÚ núti platformy sociálnych médií cenzurovať ‘dezinformácie’ a ‘nenávistné prejavy’

Podľa správy táto sonda tvrdo nadväzuje na utorkový list eurokomisára Thierryho Bretona adresovaný Muskovi, v ktorom upozornil na “zjavne nepravdivé alebo zavádzajúce informácie”, ktoré sa údajne šíria na X.

“Z kvalifikovaných zdrojov máme správy o potenciálne nezákonnom obsahu, ktorý sa šíri na vašej službe napriek upozorneniam príslušných orgánov,” napísal Breton a vyzval Muska, aby zaviedol “zmierňujúce opatrenia” na obmedzenie tohto obsahu.

“Verejné médiá a organizácie občianskej spoločnosti vo veľkej miere hlásia prípady falošných a zmanipulovaných obrázkov a faktov, ktoré kolujú na vašej platforme v EÚ, ako sú napríklad opätovne použité staré zábery z nesúvisiacich ozbrojených konfliktov alebo vojenské zábery, ktoré v skutočnosti pochádzajú z videohier,” uvádza sa v liste.

Musk v odpovedi Bretonovi vysvetlil, že’politikou X je, že “všetko je otvorené a transparentné, čo je prístup, ktorý, ako viem, EÚ podporuje.”

Požiadal komisára EÚ, aby “uviedol zoznam porušení, na ktoré narážate na X, aby si ich [sic] verejnosť mohla pozrieť.”

Breton v stručnej odpovedi Muskovi povedal, že miliardár je “dobre informovaný o vašich používateľoch’ — a úradoch’— správach o falošnom obsahu a glorifikácii násilia.” Muskovi povedal, že je ’na vás, aby ste “[u]ukázali, že konáte.”

Výstrahy a hrozby zo strany EÚ prišli po tom, ako teroristi Hamasu 7. októbra zaútočili na Izrael z pásma Gazy, pričom sa zamerali na viac ako 1 000 neozbrojených civilistov vrátane žien, detí a starších ľudí, ako aj na stovky vojakov, a zavraždili ich. Izraelské sily reagovali náletmi na Gazu a plánovali pozemnú inváziu. Celkový počet mŕtvych v dôsledku konfliktu sa podľa%20palestínskeho%20ministerstva%20zdravotníctva%20hovorí." target="_blank" rel="noopener">vyšplhalna tisíce a ďalšie tisíce boli zranené. Islamskí militanti tiež zajali stovky rukojemníkov a najmenej 30 amerických civilistov v Izraeli bolo zabitých.

V pondelok latinsko-katolícky patriarcha Jeruzalema ponúkolsa vymeniť za rukojemníkov, ktorých zadržiavajú islamskí džihádisti v Gaze. 

Dňa 9. októbra sa na bezpečnostnom účte X’písal, že zaznamenal nárast denných aktívnych používateľov @X v oblasti konfliktu,”a “viac ako 50 miliónov príspevkov na celom svete zameraných na víkendový’teroristický útok Hamasu na Izrael.”

“Vzhľadom na to, že udalosti sa naďalej rýchlo vyvíjajú, skupina vedenia naprieč spoločnosťou vyhodnotila tento moment ako krízu, ktorá si vyžaduje najvyššiu úroveň reakcie,” X’uviedol bezpečnostný účet a ďalej vymenoval niekoľko “nedávnych opatrení” platformy zameraných na “ochranu konverzácie na X a presadzovanie našich pravidiel, keďže pokračujeme v posudzovaní situácie … ”

ČÍTAŤ: Bývalý šéf Twitteru ‘safety’ zapojený do zákazu Trumpa sa sťažuje na obmedzenia cenzúry

“Naše eskalačné tímy zakročili proti desiatkam tisícov príspevkov za zdieľanie grafických médií, násilných prejavov a nenávistného správania,” dodal príspevok. “X sa zaväzuje k bezpečnosti našej platformy a k tomu, aby sme ľuďom poskytovali informácie čo najrýchlejšie. V najbližších dňoch budeme našu komunitu naďalej informovať o aktuálnych informáciách.”

Hrozby zo strany EÚ sú poslednou z pokračujúcich snáh vládnych a firemných lídrov v USA, Veľkej Británii a Európe kontrolovať obsah zdieľaný online, čo vyvoláva vážne obavy o zachovanie slobody prejavu.

X má čas do konca mesiaca, aby na sondu EÚ’reagoval. Komisár EÚ’pre DSA tiež vyzval TikTok a Facebook, aby posilnili cenzúru nezákonného obsahu súvisiaceho s konfliktom.

Prisľúbte svoje modlitby a pôst za mier vo Svätej zemi ZDE