Shutterstock_1011211126-810x500.jpg

Hospicoví pacienti sú v tichosti zabíjaní, pretože systém Medicare stimuluje "skrytú eutanáziu

0
Kultúra smrti

V tomto roku bola zverejnená bombastická správa, ktorá dokazuje škandál, ktorý sa radí medzi najhoršie zlo: eutanáziu pacientov v záujme zisku. Spôsobila dostatočný rozruch na to, aby podnietila nové protokoly v odvetví, ale zrejme nie dostatočný na to, aby zastavila zakorenenú prax urýchľovania smrti hospicových pacientov. 

Zpráva z novembra 2022, ktorú napísala Ava Kofman pre ProPublica, ukazuje, ako podmienky v hospicoch vytvárajú zrejme neodolateľnú - a v konečnom dôsledku smrteľnú - príležitosť na korupciu:

Vyšetrovanie, na ktoré sa odvoláva článok Kofmanovej, zistilo, že polovica hospicových pacientov v náhodnej vzorke nemala nárok na časť alebo celú poskytnutú starostlivosť, čo je problém, ktorý sa zhoduje s výpoveďou informátorky Marshy Farmerovej. Tá Kofmanovi povedala, ako jej nadriadený stanovil “bezbožné” kvóty na prijatie do hospicu a potom sa zamestnancom vyhrážal prepustením, ak tieto kvóty nesplnia.

Takíto hospicoví pacienti boli “nespôsobilí”, pretože neboli”blízko smrti, ako Farmerová dosvedčila z vlastnej skúsenosti. To vyvoláva otázku: Ak sa takíto pacienti, ktorí nie sú blízko smrti, privezú za finančné prostriedky Medicare a tieto prostriedky sa musia vrátiť, ak pobyt pacienta trvá príliš dlho, ako si tieto hospice zamerané na zisk udržiavajú tok peňazí?

“Jednou z taktík bolo ‘vyradiť, ’ alebo prepustiť pacientov s príliš dlhým pobytom,” uviedol Kofman. Niektoré hospice však používali aj hrozivejšie metódy.

Jednu hospicovú skupinu v texaskom meste Frisco prichytila FBI, keď sa snažila vyhnúť splácaniu zdravotnej poisťovni Medicare tým, že zabíjala svojich hospicových pacientov. Majiteľ hospicu údajne nariadil zamestnancom, aby predávkovali pacientov, ktorí žili “príliš dlho.” Jedna z jeho odhalených správ zdravotnej sestre znela: “Radšej nech to zajtra nezvládne. Alebo vás za to obviním.”

Aj keď pacienti nie sú ’aktívne” zabíjaní, tí nespôsobilí môžu byť ľahko privedení k smrti, pretože jednou z podmienok hospicu je vzdanie sa liečebnej starostlivosti — starostlivosti, ktorú nezomierajúci pacienti potrebujú na liečbu choroby.

Obecné správy naznačujú, že aj po vypočutiach v Kongrese v marci tohto roku, ktorých cieľom bolo riešiť problémy s úžerou hospicov, zostávajú podozrivo náhle úmrtia hospicových pacientov problémom.

Jedna obyvateľka Indiany známa portálu LifeSiteNews, ktorá si želá zostať v anonymite (tu uvádzaná ako Sarah), sa nedávno podelila o svoje obavy, že hospicová skupina je zodpovedná za náhly úpadok a urýchlenú smrť jej drahého priateľa, ktorý trpel rakovinou mozgu.

Akkoľvek bola rakovina nevyliečiteľná, tempo jeho úpadku a s ním spojená silná sedácia vyvolali u Sarah červené signály. Nedlho pred jeho smrťou, povedala, spieval na jednotke intenzívnej starostlivosti. O niekoľko dní neskôr, vo štvrtok, bol podľa nej čulý, trochu rozprával a jedol pyré. Nasledujúci deň ho Sarah našla silne pod sedatívami a o šesť dní neskôr, pri pokračujúcej sedácii a bez jedla a vody (pre hospicové skupiny je typické, že neposkytujú intravenóznu hydratáciu), bol mŕtvy.

Povedala, že ju priateľ varoval, že práve táto organizácia, ktorá je jednou z rozrastajúcich sa ziskových hospicových skupín, “nadmerne lieči” a “urýchľuje koniec života,” a podelila sa o to, že niekoľko miestnych obyvateľov tiež videlo “rýchly skon” príbuzných s touto organizáciou, zatiaľ čo iní mali lepšie skúsenosti, keď mohli svojho príbuzného sledovať doma.

“Ľudia z personálu boli v skutočnosti milí a myslím, že majú pocit, že zmierňujú bolesť a pomáhajú láskavodokončiť život,” povedala Sarah. 

Sarah’kamarátka bola zhodou okolností v starostlivosti hospicovej organizácie, ktorú od roku 2016 vyšetrovala FBI. Vyšetrovanie je zapečatené a nie je jasné, či ešte stále prebieha.  

V našej spoločnosti využívame hospic raz-dva, bez prípravy, a nikto verejnosť nevzdeláva, ako si hospic vybrať. Zdá sa, že neexistuje žiadny hodnotiaci systém. Ústne podanie sa zdá byť jediným spôsobom, ako sa to dozvedieť,” povedala Sarah pre LifeSiteNews.

Ron Panzer, prezident Hospice Patients Alliance, sa už desaťročia usiluje o reformu hospicov v súvislosti s tým, čo nazýva “skrytou eutanáziou,” praxou, ktorá sa v súčasnosti zdá byť v hospicovom hnutí často kultúrne prijateľná.

V skutočnosti je podľa Panzera veľká časť moderného amerického hospicového hnutia v podstate výhonkom hnutia za eutanáziu. Panzer pre LifeSiteNews zdôraznil, že National Hospice & Palliative Care Organization je nástupcom Choice in Dying, ktorá bola zasa pokračovateľom Eutanazijná spoločnosť Ameriky.Spoločnosť Choice in Dying zlúčil Dr. Ira Byock do skupiny s názvom Partnership for Caring, ktorá sa neskôr premenovala na Last Acts Partnership.

Podľa Panzera je Byock jedným z najvplyvnejších lekárov hospicovej a paliatívnej starostlivosti v krajine. Okrem iných prínosov pre toto odvetvie Byock pomohol založiť Americkú akadémiu hospicovej a paliatívnej medicíny, pričom v rokoch 1990 až 1996 pôsobil v jej etickej komisii, ako aj v predstavenstve a v roku 1997 bol jej prezidentom.

Panzer pre LifeSiteNews povedal, že Byock “je človek, ktorý vzal úžasné, život potvrdzujúce pro-life poslanie hospicov a priviedol eutanáziu ľudí priamo do hospicového hnutia. A osobne pošpinil toto odvetvie.”

V skutočnosti Byock’vo svojich spisoch uvádza príklad toho, ako do hospicového hnutia potichu prenikol proeutanázijný pohľad. Je zaujímavé, že hoci Byock formálne vystupuje proti “samovražde s pomocou lekára”, v skutočnosti podporuje eutanáziu pod iným názvom, podporuje terminálnu sedáciu až po smrť v hospici, ako aj dobrovoľné odmietnutie jedla a tekutín s cieľom spáchať samovraždu v hospici.

Byock a jeho kolega výskumník T. E. Quill v článku na túto tému napísali: “Tieto dva postupy umožňujú lekárom riešiť oveľa širšie spektrum neriešiteľného utrpenia na konci života ako samovražda s asistenciou lekára (aj keby bola legálna) a môžu tiež poskytnúť alternatívy pre pacientov, rodiny a lekárov, ktorí sú morálne proti samovražde s asistenciou lekára. 

Podľa Panzera Byock propaguje eutanáziu aj vo svojej knihe z roku 1997 Dying Well,ktorú Byock vychvaľuje ako “štandard v oblasti hospicovej a paliatívnej starostlivosti.”

V knihe, povedal Panzer, Byock hovoril o terminálnom uspávaní pacientov. Byock vo svojej knihe opisuje rozhovor, v ktorom pacientovi povedal: ‘ak to bude príliš zlé, môžem vás uspať a vy jednoducho zomriete.’” Hovoril o uspávaní ľudí morfínom a ativanom, keď zomierajú na dehydratáciu a zlyhanie dýchania. 

Toto je skrytá eutanázia,” Panzer povedal, “je to nedeklarované, je to’zlo. Je to’protiklad kresťanskej, pro-life hospicovej misie, ktorú [Dame] Dr. Cicely Saundersová vytvorila v 60. rokoch 20. storočia.” 

Saundersová dôrazne odmietala eutanáziu na základe svojej kresťanskej viery, namiesto toho presadzovala účinnú kontrolu bolesti. Podľa Panzera časť hospicového hnutia zachováva Saundersovej’pro-life princípy, ale toto odvetvie sa v skutočnosti rozdelilo na dve časti: jedna odráža sekulárny humanizmus Byocka a druhá kresťanský pohľad Saundersovej.

Panzer poukázal na to, že slabnúci vplyv kresťanstva a rastúca prevaha sekulárneho humanizmu v západnom svete umožnila, aby sa v hospicoch presadila skrytá eutanázia. Bez pevného presvedčenia, že len Boh má právo odňať život, sa ľahko prijíma presvedčenie, že eutanázia je potrebná na ukončenie ťažkého utrpenia. 

Pre manažérov hospicov bez osobného vzťahu k chorým alebo umierajúcim umožňuje sekulárny humanizmus aj bezohľadné obchodné zmýšľanie, ktoré určuje cenu za hodnotu človeka — najmä ak tento človek doslova prináša svojmu hospicu peniaze prostredníctvom systému Medicare.

V jeho knihe o skrytej eutanázii, ktorá je dostupná online prostredníctvom archívu, Panzer v podkapitole s názvom “Medicare/Medicaid Hospice Reimbursement Cap &; Hastening Death vysvetľuje, ako fondy Medicare stimulujú skrytú eutanáziu.”

Vysvetľuje, že keďže prostriedky Medicare sú obmedzené po šiestich mesiacoch pobytu pacienta v hospici, “nečestné hospice” — ako napríklad vyššie spomínaný hospic vo Friscu —, ktoré “vidia obmedzenie úhrad ako prekážku svojho zisku … často pacienta neprepustia”.

Naopak, “často ukončia život pacienta, keď sa skončí jeho užitočnosť ako dôvod na vyúčtovanie úhrady (dosiahne sa limit). Keď na konkrétneho pacienta už neprídu žiadne peniaze, nečestný hospic ho považuje za čistého záporáka a podľa toho koná. Noví pacienti, ktorí sú ľahko dostupní, opäť naštartujú tok peňazí, často ešte v ten istý deň.”

V ďalšej podkapitole s názvom Hospicové úhrady: Je to problém? Panzer uvádza rôzne metódy, ktoré “nečestné” hospice používajú na zabíjanie pacientov:

“Keď sa uistia, že niektorí nevinní pacienti budú z lekárskeho hľadiska zabití (pomocou školenia personálu na misinformovať ich o účinkoch liekov), povzbudzovaním k náhodnému podávaniu morfia pacientom s CHOCHP, neumožňovaním podávania kyslíka pacientom, ktorí ho potrebujú, povzbudzovaním personálu, aby pacientom, ktorých prijímajú, odoberal potrebné lieky alebo aby pacientov terminálne uspával, alebo skutočne posielaním “záver” na ukončenie života, nikdy nedajú verejnosti vedieť, čo sa v skutočnosti deje.”

Kým bombastická správa ProPublica inšpirovala pokus o Medicare reformy v januári, zmeny v protokole sa ne’zameriavajú na hlavný podnet na skrytú eutanáziu: financovanie hospicov Medicare spolu s časovo obmedzenými limitmi týchto platieb.

V skutočnosti správa o novo revidovaných pravidlách Medicare naznačuje, že teraz môže existovať zvýšený podnet na skrytú eutanáziu. 

“Neobvykle vysoký počet prepustení za živa by mohol naznačovať, že poskytovateľ hospicu nespĺňa potreby pacientov a ich rodín alebo prijíma pacientov, ktorí nespĺňajú kritériá oprávnenosti,” uvádza sa v revidovaných pravidlách, podľa ProPublica

Vyššia pozornosť venovaná vysokej miere prepúšťania bez toho, aby sa od začiatku riadne kontroloval nevhodný príjem pacientov, bude len motivovať neetických poskytovateľov hospicovej starostlivosti, aby naďalej prijímali nespôsobilých pacientov a extra sa ubezpečovali, že’sú mŕtvi pred uplynutím šiestich mesiacov.

Reforma sa začína dobre informovaným, ostražitým obyvateľstvom a na podporu tohto cieľa Panzer odporúča skupinu na obhajobu pacientov HALO, ktorá sa snaží informovať a vybaviť pacientov a/alebo ich blízkych tvárou v tvár skrytej eutanázii. Skupina napríklad vyzýva pacientov, aby “viedli rozhovor” s lekármi a položili im dve zásadné otázky:

Panzer vo svojej knihe o skrytej eutanázii píše ohľadom “skutočnej reformy” v hospicoch:

“Ako sme už videli, snahy o zvýšenie príjmov (ktoré vyvíjajú HMO, ziskové korporácie a dokonca aj neziskové zdravotnícke spoločnosti) alebo o zníženie vládnych výdavkov prekrúcajú poskytovanie zdravotnej starostlivosti na niečo, čo využíva pacientov ako prostriedok na dosiahnutie finančného cieľa, čo je úplne v rozpore s tým, čo je pre pacienta prospešné. Zaplatenie smrtiaceho prostriedku na ukončenie života pacienta je oveľa lacnejšie ako poskytnutie celého rozsahu služieb hospicu alebo paliatívnej starostlivosti, kým pacient nezomrie prirodzenou smrťou.”

Keďže financovanie a limitovanie Medicare neprispieva k etickej hospicovej praxi, Panzer uznáva, že pre reformu je dôležitá aj kultúrna zmena:

“Veľká vláda je súčasťou problému, rovnako ako mnohé veľké korporácie, ktoré zabudli na zákazníkov (pacientov), ktorým slúžia … Ale odpoveď spočíva v nás všetkých. Ľudia vo vláde, ľudia v korporáciách a ľudia bez ohľadu na to, kde žijú. Záleží na rozhodnutiach, ktoré robíme, nech sme kdekoľvek. Odpoveďou sú ľudia.”

“Potrebujeme vytvoriť silné rodiny, rozšírené rodiny a ‘požehnané komunity’, ktoré sa dokážu navzájom podporovať a starať sa o seba, najmä v ťažkých časoch, ktorými mnohí prechádzajú, v ťažkých časoch, ktoré môžu prísť v budúcnosti. A z takýchto silných rodín, rozšírených rodín a komunít vzídu silní jednotlivci, vodcovia, ktorí dokážu vytvoriť skutočnú reformu zdravotníctva alebo vlády, nech už nadobudnú akúkoľvek podobu v čase.’