DSC01242-scaled-e1697534423143-810x500.jpg

Viedenský Pochod za život prilákal tisíce účastníkov a niektorých ľavičiarov, protestujúcich z Antify

37
Kultúra života

Pochod za život vo Viedni mal viac ako 2 000 účastníkov, zatiaľ čo ľavicoví politici sa spojili s Antifou vo výzvach na protiprotesty a niekoľko rakúskych politikov reagovalo na moju reportáž.

“Ďakujem vám za odvahu byť hlasom mlčiacich! Máte právo postaviť sa za ochranu ľudského života. Máte na to právo, pretože je biologickým faktom, že ľudský život sa začína splynutím vajíčka a spermie. Máte právo, pretože je právnym faktom, že každá ľudská bytosť má od tohto momentu dôstojnosť a právo na život,” povedal účastníkom právnik Felix Böllmann z kresťanskej ľudskoprávnej organizácie ADF International.

Viac ako 2 000 ľudí sa 14. októbra v skorých popoludňajších hodinách zhromaždilo na viedenskom námestí Karlsplatz, aby vyjadrilo svoju podporu ochrane ľudského života, najmä nenarodeného. V krásny deň, ktorý pripomínal skôr leto ako jeseň, svietilo slnko a na námestí sa zišlo mnoho mladých ľudí, rodín s deťmi, starších ľudí a katolíckych kňazov, aby sa postavili za vec ochrany života.

“Je dôležité jasne povedať, že každá ľudská bytosť má právo na život … a to sa netýka len života, ktorý je už na svete, ale aj života v maternici,” Larissa Porzelt z katolíckej laickej iniciatívy “Mária 1.0” (Mária 1.0) mi počas pochodu povedala.

V Rakúsku je interrupcia stále trestná, ale počas prvých 12 týždňov tehotenstva alebo ak má nenarodené dieťa vážne postihnutie, lekári a matky sú beztrestní. Neexistujú žiadne oficiálne štatistiky potratov, ale podľa odhadov je v Rakúsku každoročne usmrtených približne 35 000 detí v maternici.

Nedávno založená iniciatíva za potraty s názvom “#AusPrinzip” požaduje úplnú dekriminalizáciu potratov a pokrytie potratov prostredníctvom štátom financovaného sociálneho zabezpečenia. Iniciatívu podporujú okrem iných Susanna Riesslandová, šéfka Amnesty International Rakúsko, a Andreas Babler, predseda Sociálnodemokratickej (formálne socialistickej) strany.

Na podujatí za život bolo všade vidieť ružové balóny a transparenty. “Chráňte deti, podporujte ženy, nech sú potraty zastarané,” stálo na jednom z veľkých transparentov.

Páter Edmund Waldstein, cisterciánsky kňaz a jeden z katolíckych duchovných na podujatí, mi povedal, že Pochod za život je dôležitý, pretože “potraty sú skutočne veľkým zlom našej doby.”

“Pri potratoch je zabíjaných toľko nevinných ľudských bytostí a je”veľmi dôležité, aby sa Cirkev postavila za pravdu a spravodlivosť, a na znak toho je”dôležité, aby sa na Pochode za život zúčastnili aj kňazi ako povzbudenie pre laikov,” povedal.

“Samozrejme, že politická oblasť je v prvom rade v kompetencii laikov … ale je’dôležité vidieť, že Cirkev stojí za nimi a že sa nebojíme postaviť za pravdu.”

Politička Strany zelených Viktoria Spielmannová v predvečer pochodu vyzvala na protesty proti Pochodu za život a na sociálnych sieťach zdieľala účty ľavicových extrémistických skupín Antifa. Úzke ideologické a personálne prepojenie medzi ľavicovými politikmi a násilnými extrémistickými skupinami, ako je Antifa, nie je pre zasvätených žiadnym tajomstvom, ale aby to bolo tak okato zjavné, je skutočne škandalózne.

V poste na X (predtým Twitter), jeden z účtov pridružených k Antife, ktorý Spielmann propagoval, zobrazoval obraz dvoch žien, ktoré dobodali muža na smrť. Text na obrázku znel: “Rozbiť patriarchát! Proti ‘Pochodu za život.’”

“Je škandál, že sa politička ukazuje s nepriateľmi života a podporuje protest porušujúci zákony,” uviedol Ludwig Brühl, hovorca Pochodu za život, vo vyhlásení. “Zastrašovanie detí, rodín a starších ľudí je neprijateľné. Musí to mať aj politické dôsledky,” dodal.

“Musíme ukázať prepojenia medzi ľavicovými politikmi a Antifou,” povedal mi Brühl po pochode. “Ľudia si stále myslia, že Antifa je mimovládna organizácia … a to’jednoducho nie je pravda!”

Niektorí kontraprotestujúci sa spočiatku pokúšali pochod zablokovať, ale polícia ich obkľúčila, pričom niekoľko ľavicových extrémistov zatkla.

Odhalujúci rozhovor s aktivistom za potraty

Jeden z podporovateľov potratov mal v rozhovore, ktorý sme viedli po pochode, “moment bez masky”. Keď som krátko po oficiálnom skončení podujatia robil rozhovor s Ludwigom Brühom, prerušila nás mladá žena, aby nám povedala, že “bieli muži” ako my by jej nemali hovoriť, čo má robiť, a vysvetlila nám, aký zlý je “patriarchát” a že by sme sa mali vzdelávať o “právach žien”.”

Brühl jej pokojným a priateľským spôsobom vysvetliť, že potratom sa zastavuje tlkot srdca a že veda jasne dokazuje, že život sa začína počatím. Zdanlivo frustrovaná vyhodila rukami do vzduchu a povedala: “Môžete povedať, že je to život, je mi to jedno! Ak chcem ísť na potrat, nemali by ste mi hovoriť, že to nemôžem’urobiť.”

“Čistý voluntarizmus” bola myšlienka, ktorá mi okamžite napadla. “Nech sa stane moja vôľa!”

V podstate hovorila: “Chcem si robiť, čo chcem, a ak to znamená, že musím ukončiť nevinný život, nech sa páči.”

V snahe zdiskreditovať argumenty za život ďalej zdôrazňovala, že pohlavie aj veda sú “nebinárne”.

“Vy ste určite kresťania,” povedala v jednom momente rozhovoru s kombináciou znechutenia a odmietavého postoja na tvári.

Ukončili sme rozhovor, keď bolo jasné, že jej jediným cieľom je uraziť nás a vybiť si frustráciu.

Moja reportáž sa stala virálnou a vyvolala odsúdenie zo strany rakúskych politikov

Krátko po pochode som zverejnil video z pochodu na X s nemeckým textom, ktorý znel: “Demonštračný sprievod na Pochode za život vo Viedni. Dnes vyšlo do ulíc veľa ľudí za ochranu života!”

Tento všedný príspevok sa stal trochu virálnym (dosiahnuť viac ako 50 000 zobrazení je na malý účet, ako je môj, dosť veľa) a vyvolal predovšetkým negatívne komentáre, keďže sa naň hrnuli zástancovia potratov. Komentáre pod príspevkom boli väčšinou urážky zmiešané s niektorými typickými pro-potratovými vyjadreniami. Medzi najvýznamnejšími internetovými bojovníkmi, ktorí pochod odsúdili, boli miestne političky Strany zelených Karin Stangerová a Meri Disoskiová.

Podľa mojich skúseností príspevky na sociálnych sieťach v nemčine, ktoré sú za život, zvyčajne priťahujú veľkú pozornosť a mobilizujú dav zástancov potratov. Hnutie za život v nemecky hovoriacom svete nie je ani zďaleka také silné ako v USA. a je to vidieť, pretože mnohí ľudia nikdy nepočuli solídnu obhajobu pro-life pozície a uchyľujú sa k smiešnym argumentom, ako je (často neironické) tvrdenie, že masturbácia je masová vražda, pričom nerozlišujú medzi spermiou a oplodneným vajíčkom, ktoré má od momentu počatia jedinečnú ľudskú DNA.

To, že Pochod za život vo Viedni vyvolal toľko nenávisti a vitriolu, by kresťanov nemalo prekvapiť. Ako povedal náš Pán:

“Blahoslavení ste, keď vás ľudia urážajú, prenasledujú a falošne hovoria proti vám všetko zlé kvôli mne. Radujte sa a plesajte, lebo veľká je vaša odmena v nebi, lebo rovnako prenasledovali aj prorokov, ktorí boli pred vami.” (Mt 5, 11-12)

Negatívna reakcia na internete tiež ukazuje, že aktivistov za život v Európe čaká ešte veľa práce. Hnutie je však, ako som sa v sobotu opäť presvedčil, mladé, plné radosti a energie a s Božou’pomocou je možné všetko.