Mateusz-Morawiecki-810x500.jpg

Poľská strana za život a rodinu stratila vládu, ale nie je dôvod na zúfalstvo

31
Kultúra smrti

Poľská prorodinná strana prišla o väčšinu vo vláde, ale to neznamená, že krajinu čaká nočná sociálna revolúcia.

Počas posledných ôsmich rokov malo Poľsko skutočne sociálne najkonzervatívnejšiu vládu v Európe, ktorú viedla strana Právo a spravodlivosť. V nedeľu sa v tejto stredovýchodnej európskej krajine konali parlamentné voľby a ich výsledky boli oficiálne vyhlásené dnes ráno. Napriek tomu, že strana Právo a spravodlivosť získala viac hlasov ako ktorákoľvek iná strana, nemá potrebný počet mandátov na vytvorenie parlamentnej väčšiny. Vedúce zoskupenie budúcej vlády sa síce pokúsi presadiť progresívnu sociálnu revolúciu, ale takéto úsilie bude brzdiť viacero faktorov.

Na jeseň 2015 bola nezamestnanosť v Poľsku na úrovni takmer 10 %. Milióny Poliakov odišli z krajiny na Západ, zatiaľ čo odchádzajúca vláda vedená liberálnou stranou Občianska platforma bola po sérii nepríjemných korupčných škandálov všeobecne nepopulárna.

O osem rokov neskôr je nezamestnanosť v Poľsku na úrovni 5,5 %, čo je druhá najnižšia miera nezamestnanosti v Európskej únii, zatiaľ čo už niekoľko rokov po sebe je čisté migračné saldo Poľska’kladné, čo je bezprecedentná situácia za viac ako dve storočia, a to nielen ako státisíce poľských migrantov sa vracajú zo západnej Európy, ale aj preto, že milióny prisťahovalcov, predovšetkým gastarbeiterov a utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny, nachádzajú domov v historicky najrozmanitejšej krajine Európy’a.

Všetko však musí prejsť. Keď je akákoľvek strana pri moci osem rokov, veľká časť voličov sa nevyhnutne unaví a chce zmenu, pričom zabudne na minulé hriechy súčasnej opozície’. Navyše súčasný globálny hospodársky prepad, ktorý v Poľsku viedol k stagflácii (poľskí ekonómovia sa nedávno tešili z toho, že v septembri bola ročná miera inflácie v krajine “len”8,2 %, pričom začiatkom roka 2023 bola viac ako dvojnásobne nižšia), nemôže nikdy prospieť úradujúcemu prezidentovi.

Vzhľadom na to je celkom pozoruhodné, že v nedeľných”voľbách Poliaci katapultovali PiS na vedúcu pozíciu: Na druhom mieste sa umiestnila Občianska koalícia (Občianska platforma a hŕstka strán, ktorých mená sú známe len málokomu), ktorá získala 35,38 %, čo je o 4,68 % viac ako druhá v poradí. Napriek tomu, že Právo a spravodlivosť získalo v Sejme, 460-člennej dolnej komore poľského parlamentu, len 194 hlasov, nebude môcť vládnuť ani samostatne, ani v prípadnej koalícii s Konfederáciou slobody a nezávislosti, pravicovou koalíciou libertariánov, monarchistov, tradicionalistických katolíkov a nacionalistov, ktorá získala len 7,16 % hlasov a 18 poslancov.

Tak budúcu poľskú vládu takmer určite vytvorí Občianska platforma (157 poslancov), Tretia cesta (koalícia tradične agrárnej Poľskej ľudovej strany’a Poľsko 2050, strana bez ideológie, ktorú založil Szymon Hołownia, bývalý liberálny katolícky novinár a moderátor televíznych talentových šou; získala 65 poslancov) a Novou ľavicou (26 poslancov), alianciou starnúcich funkcionárov bývalého komunistického Ancien Régime a mladých hipsterov, ktorí majú tú česť narodiť sa dostatočne neskoro na to, aby boli schopní prechovávať naïve ilúzie o Marxim.

Podobne ako rovnomenný protagonista filmu Woodyho Allena’Zelig je Občianska platforma ideologický chameleón, ktorého postoje sa drasticky menia na základe spoločenských trendov. Tak je to aj v prípade jej lídra Donalda Tuska: v 80. rokoch sa mladý Tusk inšpiroval neoliberálnymi ekonomickými mysliteľmi ako Friedrich Hayek a Milton Friedman, ale keď sa jeho strana dostala k moci, zvýšila daň z pridanej hodnoty na jednu z najvyšších sadzieb v Európe’. Podobne bol Tusk ako mladý liberálny politik na začiatku 90. rokov známy svojím ostrým antiklerikalizmom. Napriek tomu počas prezidentskej kampane v roku 2005, keď Poľsko ešte stále oplakávalo nedávny odchod svätého Jána Pavla II, mal Tusk veľmi verejnú cirkevnú svadbu so svojou manželkou, s ktorou bol v občianskom zväzku už štvrťstoročie.

Čítajte: Poľsko postupuje pri ochrane detí pred sexuálne explicitným materiálom v školách 

V priebehu uplynulého volebného obdobia sa však Tuskove’názory na náboženstvo a spoločenské mravy uzavreli. Po väčšinu svojej histórie bola Občianska platforma neochvejným obhajcom poľského zákona o interrupciách z roku 1993, ktorý zakazoval interrupcie s tromi výnimkami: ak je tehotenstvom ohrozený život a zdravie ženy, ak je tehotenstvo dôsledkom znásilnenia alebo incestu a v prípade “malformácie plodu.”

Posledná z týchto výnimiek bola definovaná nejasne; umožňovala interrupciu v prípade zriedkavých genetických porúch s veľmi zlou prognózou, ako je anencefália alebo kyklopia, a v prípade detí s Downovým a Turnerovým syndrómom. Väčšina detí narodených s poslednými dvoma uvedenými ochoreniami vedie dlhý, šťastný a produktívny život.

V októbri 2020 poľský ústavný súd vyhlásil interrupciu v prípade “malformácie plodu” za protiústavnú (napriek tomu, že liberálne médiá strašia poľské ženy, že súčasná legislatíva ohrozuje ich životy, interrupcia je v prípade prvých dvoch výnimiek stále legálna). Poľské ulice zaplavili rozsiahle protesty, ktoré boli z veľkej časti financované zahraničným kapitálom. V niektorých prípadoch protestujúci demolovali kostoly a narušovali katolícke omše.

Predchádzajúcich päť rokov Občianska platforma neustále prehrávala voľby za voľbami. Keď však Tusk videl energiu protestov, zmenil postoj svojej strany’k potratom v jednej newyorskej minúte. Počas tohtoročných volieb Tusk vyhlásil, že kandidáti, ktorí nepodporujú potraty na požiadanie v prvom trimestri tehotenstva, nebudú môcť kandidovať na kandidátke Občianskej platformy.

Pre zaujímavosť, západné médiá často selektívne citujú pochybné prieskumy verejnej mienky zo zdrojov, ako je komicky zaujatá ľavicová webová stránka Oko.press, ktorá tvrdí, že takmer všetci Poliaci podporujú potraty na požiadanie. Iné prieskumy, ktoré anglicky písaná tlač ignoruje, ako napríklad nedávny prieskum pre denník Dziennik Gazeta Prawna a rádio RMF FM, však naznačujú, že Poliaci si v drvivej väčšine želajú návrat k stavu pred októbrom 2020; len 30 % si myslí, že potraty by mali byť legálne na požiadanie.

Vzhľadom na vákuum, ktoré vzniklo takmer úplným rozpadom poľskej postkomunistickej ľavice, ktorá prišla o moc v roku 2005 uprostred 20 % nezamestnanosti a trápnych korupčných škandálov (medzi ktoré patrili aj väzby niektorých členov vládnej strany na mafiu), bolo nevyhnutné, že Občianska platforma nakoniec prijme program sociálneho progresivizmu, najmä preto, že je pomerne lukratívna a štedro financovaná veľkými korporáciami, západnými vládami a nadnárodnými orgánmi ako EÚ a OSN. Okrem toho, že si Občianska platforma osvojila agendu zameranú proti životu, jej lídri sú čoraz viac viditeľní na sprievodoch LGBT.

Najbližšiu poľskú vládu bude tvoriť Občianska platforma. Existuje však niekoľko dôvodov, prečo ich pokusy o sociálnu revolúciu stroskotajú.

Po prvé, najväčším potenciálnym koaličným partnerom Občianskej platformy’bude Tretia cesta, ktorá získala viac ako dvojnásobný počet hlasov ako Nová ľavica. Zatiaľ čo ideológia pobočky Tretia cesta’Poľsko 2050 je nevýrazná, jej partner, Poľská ľudová strana’je tradične stranou vidieckych voličov. Štyridsať percent Poliakov žije na vidieku a poľský vidiek je oveľa katolíckejší a konzervatívnejší ako veľké metropoly ako Varšava alebo Gdansk. V otázke interrupcií Tretia cesta postuluje návrat k zákonu z roku 1993, ktorý však zakazuje interrupcie na požiadanie.

V skutočnosti, ak Donald Tusk pri vydieraní pro-life poslancov Občianskej platformy znel ako Henrich VIII, Tretia cesta akceptovala strany’Thomasa Moresa, z ktorých mnohí majú väzby na cirkev. Patrí medzi nich aj Ireneusz Raś, ktorý získal mandát z Krakova. Raś vylúčený z Občianskej platformy pre svoj odpor k interrupciám, je veriaci katolík; jeho brat je kňaz, ktorý v minulosti pôsobil ako sekretár kardinála Stanisława Dziwisza, emeritného krakovského arcibiskupa. (Raś bol však vylúčený z Kolumbových rytierov za to, že nehlasoval za zákaz potratov za každých okolností, keď bola pri moci Občianska platforma).

Čítajte:Drahé sestry v Poľsku bojujúce za právo zabíjať svoje deti: Toto’vám lekári nikdy nepovedia o potratoch

Po druhé, najbližšie dva roky bude prezidentom Poľska’stále Andrzej Duda, ktorý pochádza z PiS a je pevným pro-life katolíkom. Zatiaľ čo vo väčšine európskych krajín je hlava štátu len ceremoniálnou funkciou, poľský’politický systém je založený na francúzskom modeli, a tak má prezident právo veta. Na prelomenie prezidentského veta je potrebná nadpolovičná väčšina 276 hlasov v parlamente; nastupujúcej vláde’chýba do celkového počtu poslancov viac ako 30 hlasov.

Podobne, na zavedenie interrupcií na požiadanie by vláda musela zmeniť poľskú ústavu; na to sú potrebné dve tretiny poslancov parlamentu, teda 307. Jedným z najkontroverznejších aspektov vlády PiS’bola reforma súdnictva. Kritici, vrátane všetkých troch strán, ktoré budú tvoriť budúcu koalíciu, obvinili PiS z nezákonného vymenovania niekoľkých sudcov ústavného súdu. Je teda možné, že nastupujúca vláda sa pokúsi niektorých z nich vymeniť.

Nielen rozhodnutie z októbra 2020 však vyhlásilo potraty na požiadanie za protiústavné. Keď v Poľsku v rokoch 1993 - 1997 prvýkrát vládla postkomunistická ľavica, dvakrát sa pokúsila legalizovať interrupcie bez obmedzení. Jej prvý pokus vetoval vtedajší prezident Lech Wałęsa, zbožný katolík. Po tom, ako Wałęsa nahradil postkomunista Aleksander Kwaśniewski a ľavicová vláda sa opäť pokúsila legalizovať potraty, skupina konzervatívnych poslancov a senátorov požiadala ústavný súd o preskúmanie nového zákona. Ten ho vyhlásil za protiústavný. Stojí za zmienku, že vtedajší predseda súdu, profesor Andrzej Zoll, bol ostrým kritikom reformy súdnictva PiS’

Medzičasom v roku 2015 Ústavný súd, ktorý vtedy viedol prof. Andrzeja Rzeplińského, ktorý bol tiež ostro kritický voči justičnej reforme PiS’a ktorý sa až na výnimky výslovne hlási k Občianskej platforme, a ktorý pozostával výlučne zo sudcov menovaných parlamentnou väčšinou vedenou Občianskou platformou, vyhlásil, že lekári majú ústavné právo zdržať sa vykonávania interrupcií, ak sa im protiví ich svedomie.

Podobne aj článok 18 poľskej ústavy’znie: “Manželstvo chápané ako zväzok muža a ženy, materstvo a rodičovstvo sú chránené a obhajované Poľskou republikou.”Prípadné pokusy Občianskej platformy’o novú definíciu manželstva teda pravdepodobne opäť zmarí ústava.

Napokon, hoci ľavicovo-liberálne poľské médiá boli v posledných dvoch dňoch v eufórii, mandát Občianskej platformy’je slabý. Hoci sa jej bude ľahšie vytvárať parlamentná koalícia ako PiS, technicky voľby prehrala práve s touto stranou. Pritom viac ako 40 % poľských voličov hlasovalo za Právo a spravodlivosť a Konfederáciu, dve jednoznačne pro-life strany. V skutočnosti je podpora PiS’len o 2,2 % nižšia ako v roku 2015, keď začala svoju dvojročnú parlamentnú väčšinu. Pokusy o porušenie práv nenarodených detí narazia na veľký spoločenský odpor; je možné, že prípadné pro-life protesty by mohli prekročiť pro-potratové protesty z roku 2020.

Čítajte: Poľská rodina zabitá nacistami blahorečená ako mučeníci, vrátane ich nenarodeného dieťaťa

To neznamená, že nasledujúce volebné obdobie bude pre poľských pro-liferov, ktorí čelia mnohým výzvam, hračkou. Predovšetkým musia vzdelávať spoločnosť o tom, čo potrat skutočne je. Jedným z najšokujúcejších a najfrustrujúcejších aspektov poľskej diskusie o potratoch je, že sa úplne obmedzuje na emóciami nabité slogany (najmä na strane zástancov potratov); bioetika takmer úplne absentuje. Takto jeden ľavicový poslanec, mimoriadne aktívny v hnutí za potraty, verejne povedal, že srdce dieťaťa začína biť až po narodení. (Pochvala patrí webovej stránke To len teória – “Je to’len teória” – za “udelenie” Scheuring-Wielgusovi “Najväčšieho biologického balvanu” “vyznamenania” roku 2020 za tento výrok.) Aj to je ďalší dôkaz, že hnutie za život má na svojej strane dve silné zbrane: vedu a rozum.

Nedávne poľské’voľby sa na prvý pohľad môžu zdať ako neúspech hnutia za život a rodinu. Existuje však niekoľko dôvodov, prečo môže byť sociálna revolúcia v štýle Zapatera alebo Obamu v Poľsku potlačená. Azda najdôležitejším dôvodom je, že výsledky volieb dokazujú, že obrancovia tradícií, života a morálky zostávajú v poľskej spoločnosti významnou silou.