Lich-Barber-810x500.jpg

Sudca v procese s vodcami konvoja slobody žiada korunných svedkov, aby opisovali fakty, nie "pocity

29
Neutral

Sudkyňa, ktorá dohliadala na súdny proces s lídrami konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom, sa rýchlo postavila proti výpovediam korunných svedkov.

Sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová pripomenula korunným svedkom, že ich výpovede by mali byť založené na faktoch z pozorovania a nie na osobných pocitoch týkajúcich sa protestov.  

Pätnásty a šestnásty deň súdneho procesu sa konali minulý štvrtok a piatok a päť z ôsmich civilných korunných svedkov z Ottawy vypovedalo o svojich pozorovaniach týkajúcich sa niekoľko týždňov trvajúcich protestov.  

V aktualizácii súdneho procesu z 15. dňa, Fond Democracy (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lich’ové súdne trovy, uviedol, že jeden z korunných svedkov’svedkov, Sarah Gawmanová, obyvateľka Ottawy, minulý štvrtok vypovedala, že pociťovala úzkosť z “neustálych hlukov”, ktoré počula počas protestov a ktoré narúšali jej “analytickú” prácu.  

Gawmanová tiež tvrdila, že Konvoj slobody a hluk z ohňostrojov a bubnovania negatívne ovplyvnili kvalitu jej života. Súdu povedala, že vie o hromadnej žalobe proti demonštrantom z konvoja a “potvrdila svoju aktívnu účasť” v nej.  

Dalším predvolaným svedkom bola Vivian Leirová, ktorá je správkyňou presbyteriánskeho kostola na Kent Street v centre Ottawy. Tvrdila, že hluk z nákladných áut je ohromujúci a že ju obťažujú výpary z nafty, a bola rozrušená, že nákladné autá neboli pokutované. 

Leirová tvrdila, že jej prisahali, že musela zrušiť nácvik zvonenia v zbore a že po uliciach sa pohybovalo veľa nemaskovaných ľudí.  

Právny zástupca Barbera’Leirovú podrobil krížovému výsluchu, pričom poznamenal, že tvrdila, že protesty boli “okupáciou,” akoby išlo o inváznu armádu. Keď na ňu ďalej naliehal, Leirová pripustila, že jej myšlienky o tom, že Konvoj slobody je “okupácia”, mohli byť založené skôr na pocitoch ako na faktoch.  

Po vypočutí výpovedí niektorých korunných svedkov sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová vo štvrtok jasne povedala korunným svedkom, že jej rozhodnutie umožniť svedkom vypovedať bolo založené na podmienke, že ich výpovede o Konvoji slobody budú skôr “pozorovaním” než “dopadom”.  

Perkinsová-McVeyová uviedla, že svedkovia “mohli mať určitý pocit, ktorý nemusel byť skutočnosťou.” 

Viac krát počas štvrtkového súdu zastavila výsluch koruny”s tým, že sa “zvrtol do oblasti vplyvu”a že svedkovia vypovedali na základe svojich pocitov namiesto pozorovania. 

Súdny proces s Lichom a Barberom”po takmer trojtýždňovej prestávke pokračoval minulústredu, pričom sudca súhlasil s tým, aby vláda predvolala ďalších osem svedkov napriek silným námietkam obhajoby. 

V ten deň Perkinsová-McVeyová zamietla žiadosť obhajoby, ktorá žiadala, aby osem korunných civilných svedkov, ktorí sú obyvateľmi centra Ottawy a majiteľmi podnikov, nemohlo vypovedať. 

Proces, ktorý je odložený od 22. septembra, zatiaľ prebieha slimačím’tempom.  

Jeden svedok, Stephane Bellfoy, vypovedal vo štvrtok aj v piatok. Priznal však, že v Ottawe žije len “dočasne”. Sťažoval sa, že musí chodiť na dlhé vzdialenosti, aby mohol odviesť svoje deti na hokej, kvôli protestom, zápachu benzínu, cigariet a “zápachu nelegálnych drog.” 

Perkins-McVey sa ho spýtal, aké “nelegálne” drogy cítil, na čo odpovedal “marihuanu.” 

Sudca odpovedal: “Naposledy som si overil, že je to legálne.” 

Počas piatkového súdneho konania TDF uviedol, že Bellfoy povedal, že sa mu vysmievali za to, že nemá masku, najmenej desaťkrát a že počul ohňostroj.  

Počas krížového výsluchu však TDF poznamenal, že napriek tomu, že Bellfoy bol zrejme tak podráždený protestujúcimi,  priznal, že nezavolal políciu, keď počul trúbenie po nariadení zákazu.” 

Ďalším civilným svedkom predvolaným v piatok bola Chantal Biro, ktorá prevádzkuje luxusný maloobchodný podnik v ByWard Market.  

Vypovedala, že sa snažila nemať “stret” s protestujúcimi, pretože sa necítila “bezpečne,” a že si z nej ľudia robili žarty. Tiež uviedla, že počula nadávky a ľudí, ktorí kričali “sloboda”, ako aj zápach výfukových plynov, “trávy” a “cigaretového dymu.” 

Na nátlak počas krížového výsluchu však TDF uviedol, že Biro “priznala, že s Tamarou Lichovou nikdy nemala žiadny kontakt. Birovej sa opýtali, či sa zúčastňuje na hromadnej žalobe proti konvoju. Biro pripustila, že nevedela “identifikovať nikoho, kto sa jej počas protestu posmieval alebo jej nadával.”  

Takisto, ako poznamenal TDF, “ďalej pripustila, že nikdy nemala žiadnu interakciu s Tamarou Lichovou.” 

Lichová a Barberová čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022, vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.