Ashley_Moody-e1697017625115-810x500.jpg

Floridský prokurátor žiada Najvyšší súd, aby zablokoval pro-potratový dodatok z hlasovania v roku 2024

28
Kultúra smrti

Koalícia ľavicových a propotratových skupín s názvom Floridčania chrániaci slobodu (FPF) sa snaží predložiť voličom v novembri 2024 dodatok k ústave štátu, ktorý by deklaroval, že “žiadny zákon nesmie zakazovať, trestať, odkladať alebo obmedzovať potraty pred dosiahnutím životaschopnosti alebo ak je to nevyhnutné na ochranu zdravia pacientky, ako to určí poskytovateľ zdravotnej starostlivosti”; s výnimkou existujúceho ustanovenia ústavy, ktoré povoľuje oznámenie rodičom v prípade potratov neplnoletých”.

V pondelok Moody podal žiadosť na najvyšší štátny súd, ktorý posudzuje navrhované ústavné zmeny, aby tento návrh zamietol z troch dôvodov, že “nespĺňa zákonné požiadavky na umiestnenie na hlasovacom lístku,” uvádza CBS News. FPF predtým prekonala prvú prekážku predložením 402 082 platných podpisov a do 1. februára musí zozbierať celkovo 891 523.

Moodyová dodala, že jej formálny právny argument proti dodatku bude predložený súdu v neskoršom podaní, ale svoje problémy už uviedla v October 6 op-ed pre Florida’s Voice, pričom iniciatívu FPF nazvala “jednou z najhorších, aké som videla.”

Generálny prokurátor vysvetľuje, že novela nedefinuje svoju právnu normu životaschopnosti, ktorá môže znamenať “či sa očakáva, že tehotenstvo bude pokračovať v normálnom vývoji až do pôrodu,” čo môžu lekári určiť “zvyčajne okolo 12. týždňa”; alebo znamená “či dieťa môže prežiť mimo maternice, čo je v súčasnosti okolo 21. až 25. týždňa tehotenstva. Tieto dve časové obdobia, v závislosti od definície životaschopnosti, sú výrazne odlišné a postupy vykonávané na prerušenie života dieťaťa’v oboch časových obdobiach sú odlišné.”

“Pokiaľ ide o životaschopnosť, dokonca aj Americká akadémia pôrodníkov a gynekológov, ktorá je za možnosť voľby, si všíma dve lekárske definície a vyzýva, že ‘[p]ojem životaschopnosti [nenarodeného dieťaťa] je často skresľovaný alebo nesprávne interpretovaný na základe ideologických princípov,’” uvádza Moody. 

“Napriek tomu sa predkladateľ tejto iniciatívy’rozhodol použiť tento často skresľovaný a nesprávne interpretovaný pojem. Táto voľba nebola chybou,”tvrdí. “Urobila to preto, aby zvýšila šancu, že toto ustanovenie prejde, keďže prieskumy verejnej mienky ukazujú, že viac Američanov podporuje interrupciu v prvom trimestri, pričom táto podpora výrazne klesá s postupujúcim tehotenstvom.”

Riaditeľka kampane FPF Lauren Brenzel označila Moodyho’argumentáciu za “neúprimnú” a za “snahu umlčať hlas [voličov’],” argumentujúc, že význam životaschopnosti bol v právnom kontexte dobre stanovený.

Republikánsky guvernér Floridy’a uchádzač o prezidentský úrad v roku 2024 Ron DeSantis od svojho nástupu do funkcie v roku 2019 prijal množstvo pro-life opatrení vrátane podpísania zákazu 15-týždňových interrupcií a požiadavka súhlasu rodičov pre interrupcie neplnoletých, ako aj vykonávanie štátneho zákona proti financovaniu interrupcií daňovými poplatníkmi, upozornenie lekární, že budú stíhané za distribúciu potratových tabletiek, a odvolanie štátneho zástupcu Andrewa Warrena za verejné vyhlásenie, že nebude presadzovať floridské’pro-life zákony.

Začiatkom tohto roka tiež podpísal zákon zakazujúci väčšinu interrupcií po šiestom týždni’ tehotenstva. Tento zákon, ktorého presadenie je podmienené tým, že Najvyšší súd Floridy potvrdí ústavnosť štátneho’zákazu v 15. týždni, bol motiváciou FPF’na predloženie jej pro-potratového dodatku; zákon o srdcovom tepe zaradil do kategórie “strašných” aj DeSantisov hlavný súper v boji o nomináciu GOP, bývalý prezident Donald Trump. 

Medzičasom sa skupina s názvom Chráňme ľudský život na Floride pokúša zaradiť do hlasovania v roku 2024 ďalší štátny ústavný dodatok, ktorý by stanovil, že “právo na život nenarodeného jedinca” nesmie byť “porušené v žiadnom štádiu vývoja.”