František nie je marxista

1,645
Kultúra života

VATIKÁN - Pápeža Františka kritizovali konzervatívci, ktorým sa zdá, že jeho ekonomické a sociálne idey zaváňajú komunizmom. Svätý Otec v nedeľňajšom interview pre talianske noviny povedal, že nie je marxista, ale že aj marxisti môžu byť dobrí ľudia.

František rovnako poprel chýry o tom, že by mal menovať ženskú kardinálku, a vidí značný pokrok v očisťovaní vatikánskych financií. Potvrdil, že plánuje navštíviť územie Izraelu a Palestíny na budúci rok, uviedli noviny La Stampa.

Minulý mesiac mal moderátor americkej rádio talkshow, Rush Limbaugh, ktorého mnohí podporujú v Spojených štátoch, výhrady k písomným komentárom, ktoré František predniesol ohľadom svetovej ekonomiky.

Limbaugh, ktorý nie je katolíkom, povedal, že časti dokumentu boli „čistým marxizmom vychádzajúcim z úst pápeža,“ a naznačil, že niekto iný musel napísať pápežský dokument za neho. Rovnako obvinil pápeža, že zachádza za katolicizmus“ a stáva sa úplne politickým“.

Keď ho žiadali, aby sa vyjadril k obvineniam, ktoré vyvolali debaty v médiách a blogosfére minulý mesiac, František, člen mužského jezuitského rádu spájaného s progresívnymi sociálnymi teóriami (týka sa to skôr liberálneho pôsobenia členov rádu v USA, západnej Európe a krajinách Latinskej Ameriky, pozn. prekl.), povedal: Marxistická ideológia je nesprávna. Ale vo svojom živote som poznal veľa marxistov, ktorí boli dobrí ľudia, takže sa necítim urazený.

Františka rovnako kritizovali aj ďalší konzervatívci.

V dokumente z minulého mesiaca, ktorý sa považuje za východiskový bod jeho pontifikátu, František napadol nespútaný kapitalizmus ako novú tyraniu ekonómiu vylúčenia a nerovnosti,“ ktorá sa stala smrteľnou pre veľa ľudí z celého sveta.

František nehovoril ako ekonomický špecialista, ale na základe sociálnej náuky Rímskokatolíckej cirkvi, a to neznamená byť marxistom“. Povedal, že sa iba snažil prezentovať obraz toho, čo sa deje v dnešnom svete.

V inom dokumente minulý týždeň František označil obrovské platy a odmeny za symptómy ekonómie založenej na chamtivosti a opäť vyzval národy, aby zúžili rozdiely medzi chudobnými a bohatými.

Konzervatívci v Cirkvi s 1,2 miliardou členov vyjadrili obavy a sklamanie z niektorých pápežových výrokov, napríklad, keď povedal, že nie je v pozícii, aby súdil homosexuálov, ak sú ľuďmi dobrej vôle hľadajúci Boha.

Na špekuláciu, že medzi novými kardinálmi menovanými začiatkom budúceho roku bude aj žena, odpovedal: Neviem, odkiaľ pochádza táto myšlienka. Ženy v Cirkvi si vážime, nemôžu však byť 'klerikalizované'.

V ďalších častiach interview František povedal, že komisia ôsmych kardinálov z celého sveta, ktorí mu radia ohľadom zmien v štruktúrach Vatikánu, mu podá svoje prvé formálne odporúčania vo februári, avšak reforma bude dlhodobou záležitosťou“.

Vyjadril sa, že reforma niekedy zahmlených vatikánskych financií je na správnej cestea je spokojný, že minulý týždeň komisia Rady Európy nazývaná Moneyval dala Vatikánu dobré ohodnotenie za jeho úsilie správať sa podľa medzinárodných finančných štandardov.

Nerozhodol sa ešte, čo urobiť s vatikánskou bankou, ktorá sa potýkala so škandálmi po celé desaťročia. V minulosti nevylučoval, že by ju zatvoril.

Pápež uviedol, že sa pripravuje na cestu do Svätej zeme v budúcom roku, aby si pripomenul 50. výročie, odkedy bol pápež Pavol VI. prvým moderným pápežom, ktorý ju navštívil.

Izraelskí a palestínski predstavitelia pozvali pápeža Františka na návštevu, ktorej termín sa očakáva v máji alebo júni.