Lekár v katolíckej nemocnici posielal ženu na potrat

1,659
Kultúra smrti

BARCELONA, 1. november 2012, (LifeSiteNews.com) – Video zo skrytej kamery ukázalo prostredníctvom LifeSiteNews.com verejnosti lekára z katolíckej nemocnice v Barcelone, ktorý tehotnej žene odporúčal potrat. Dieťaťu totiž hrozí Downov syndróm.

Video bolo natočené v septembri v Nemocnici sv. Kríža a sv. Pavla, ktorú sčasti spravuje barcelonská arcidiecéza. Znázorňuje stretnutie lekára s tehotnou pacientkou, ktorú sprevádzal jej brat a priateľ. Lekár žene povedal o vysokej pravdepodobnosti poškodenia plodu a hrozbe Downovho syndrómu.

Lekár odporúča žene placentárnu biopsiu, ktorá by preverila prítomnosť Downovho syndrómu. Na základe pozitívneho výsledku by mohla podstúpiť legálne „prerušenie tehotenstva“.

Hoci pripomenul, že test v 1-2 percentách prípadov spôsobuje samotný potrat, povzbudil ženu, aby si ho urobila čo najrýchlejšie. Ak prekročí 21. alebo 22. týždeň tehotenstva, nebude jednoduché podstúpiť potrat legálnou cestou, iba ak by šlo o závažný prípad.

„Ak sa Downov syndróm potvrdí a vy budete za 22. týždňom, môže pri umelom prerušení tehotenstva nastať právny problém.“

Keď žena vyjadrila pochybnosti o tom, či si test urobiť, lekár sa obrátil na jej brata. „Ak by ste vy mali dieťa s Downovým syndrómom, chceli by ste, aby vaša žena dieťa donosila?“ Zjavne sa pokúšal muža presvedčiť.

„Áno,“ odpovedal brat a žena s ním súhlasila.

Po zistení, že si žena chce dieťa nechať aj napriek riziku, že bude postihnuté Downovým syndrómom, lekár poznamenal, že „v tom prípade test nemá zmysel. Je prospešný iba vtedy, ak sa matka rozhoduje o potrate alebo donosení plodu.“

Video tiež prešetruje skutočnosť, o ktorej dlho rozprával barcelonský kňaz otec Custodio Ballester a mnohí pro-life aktivisti. Na klinike sa aj naďalej vykonávajú potraty.

Keď sa žena pýta, či sa dieťaťa „môže zbaviť“ priamo na Klinike sv. Pavla, lekár priznáva, že potraty sa u nich vykonávajú len „vo veľmi vážnych prípadoch. Zákon potraty povoľuje, záleží však na závažnosti problému. Ak ho nemôžete podstúpiť u nás, choďte inde.“

Lekárove vyhlásenia sa zhodujú s neutíchajúcimi správami, že Nemocnica sv. Pavla vykonáva eugenické potraty plodov deformovaných v maternici. 

Po tom, čo španielske médiá zverejnili nahrávku dokazujúcu vykonávanie potratov v Nemocnici sv. Pavla a ostatných barcelonských nemocniciach, ktoré patria pod katolícku cirkev, barcelonská arcidiecéza niekoľko mesiacov na otázky odpovedala vyhýbavo. Neskôr prostredníctvom anonymného hovorcu informovali, že žiadne potraty sa v nemocniciach nevykonávajú. Zverejnená bola aj informácia o príkaze nevykonávať potraty, hoci samotná nemocnica ich vykonávanie v niektorých prípadoch priznala.

Video nasnímali členovia farnosti Nepoškvrneného počatia, v ktorej je pastorom otec Custodio Ballester. Otec Ballester je hlavný kritik spolupráce arcidiecézy s potratármi barcelonských nemocníc.

Otec Custodio Ballester odhalil spoluprácu“ barcelonskej arcidiecézy

Otec Ballester pre LifeSiteNews.com vyhlásil, že „vytrvalosť, s akou sú všetky potraty vykonávané, je evidentná“. 

„Podieľať sa na vedení nemocnice a byť spoluvinníkom určitého počtu potratov s nádejou, že týmto spôsobom (našou prítomnosťou), sa počet potratov nezvýši, je čisté, obyčajné kolaboranstvo,“ napísal v emaile pre LifeSiteNews.

„Škandál účasti diecézy v záležitostiach nemocníc nenapraví mlčanie, pohodlná spolupráca ani niekoľko príjemných vyhlásení o odsúdení raz ročne. Potrebujeme verejné a statočné svedectvá tých, ktorí veria, že život človeka je posvätný,“ vyhlásil Ballester.

„V mojom poslednom rozhovore s kardinálom som sa dozvedel, že ho uistili, že žiadne potraty sa na klinike nekonali. Túto informáciu však poprel nový riaditeľ nemocnice, podľa ktorého boli vykonané ´medicínske potraty´.“

„Arcidiecéza zatiaľ túto informáciu nepoprela. My, pro-life orientovaní, sme veľmi pobúrení,“ uzavrel Ballester.