pope-francis-waves-to-the-faithful-as-he-delivers-his-news-photo-1074773536-1555685042.jpg

Čo je Urbi et Orbi? Prinášame vám význam Veľkonočného posolstva pápeža

2,059
Milko Kostovič
Kultúra života

Počas každej Veľkej noci dáva pápež František svoje požehnanie svetu na balkóne Baziliky svätého Petra. 

Pre niektorých je Veľká noc jednoducho dňom hľadania vajíčok, čokoládových zajačikov a diabolských vajec. Pre ďalších je to významný sviatok (ak nie najdôležitejší) oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Či už ste človek, ktorý chodí na omšu iba počas Veľkej noci a Vianoc alebo jeden z 1,2 miliardy aktívnych katolíkov na svete, nič sa nevyrovná Veľkej noci vo Vatikáne - či už v TV alebo osobne.  

Ako môžem sledovať pápežove požehnanie?

Ak nemáte to šťastie byť jedným zo stoviek tisícov účastníkov na pápežovom prejave, potom môžete sledovať priamy prenos o 10. hodine rannej z Vatikánu, ako aj pápežove požehnanie na poludnie. 

Ak nemôžete prenos sledovať naživo, môžete nájsť videá z bohoslužby, ak nie celú, na Vatikánskom Youtube kanáli Vatican News.

Čo znamená "Urbi et Orbi"? 

"Urbi et Orbi" v latinčine doslova znamená "mestu a svetu". Toto pápežove posolstvo je priamo určené mestu Rím a svetovej či univerzálnej cirkvi. "V dejinách tejto pápežskej tradície je celosvetová cirkev Rímskokatolícka cirkev, pretože catholicos znamená "univerzálny". V poslednom čase sa pojem rozšíril na všetkých kresťanov a ľudí dobrej vôle otvorených pre prijímanie posolstva," vysvetľuje Bruce Morrill, PhD., vedúci katolíckych štúdii na Vanderbiltskej bohosloveckej škole.

Samotné posolstvo obsahuje "slávnostné vyhlásenie, biblické a tradičné vysvetlenie sviatku, záujem o ľudí v núdzi a nabádanie všetkých ľudí, aby premietli obsah sviatku do vernej, morálnej a sociálno-etickej praxe." V ostatných rokoch pápež František využíval túto príležitosť, aby sa vyjadril k hlavným svetovým problémom, najmä k chudobe, kríze utečencov a klimatickým zmenám. 

Prečo je "Urbi et Orbi" tak dôležité?

Zvážte pápežove posolstvo ako dar svetu. Okrem posolstva o slávení sa prejav končí plnomocným odpustkom, o ktorom Morrill hovorí, že je to v podstate spôsobom, akým pápež "udeľuje osobitné milosti, o ktorých sa Cirkev domnieva, že Boh ich chce neustále udeľovať." To zahŕňa milosť za všetky spáchané hriechy, udelené Rímskokatolíkovi, ktorý sa priznáva k svojim hriechom a dostáva Sväté prijímanie v priebehu niekoľkých týždňov.

Kedy pápež vydáva prehlásenie "Urbi et Orbi"? 

V skutočnosti nie je "Urbi et Orbi" vyhradené pre Veľkú noc. Každoročne dáva pápež požehnanie počas bohoslužby na Veľkonočnú nedeľu a na Vianoce. Počas oboch sviatkov pápež odovzdáva svoje posolstvo "na poludnie z okna vatikánskeho pápežského apartmánu k zástupu rímskych občanov a pútnikov na Námestí svätého Petra, ktorých tu je až okolo 300 000."