chick-fil-a_mall-810x500.jpg

Návrh zákona v New Yorku by mohol prinútiť Chick-fil-a otvoriť v nedeľu na niektorých miestach proti náboženskému presvedčeniu

30
Neutral

Zákonodarcovia v štáte New York zvažujú prijatie legislatívy, ktorá by mohla prinútiť niektoré prevádzky kresťanského reštauračného reťazca Chick-fil-a otvoriť v nedeľu v rozpore s ich nábožensky odvodenou politikou.

USA Today informovala že návrh zákona A08336 by vyžadoval, aby každý poskytovateľ stravovacích služieb, ktorý uzavrie zmluvu s newyorskou štátnou správou ciest, zriadil prevádzky na dopravných zariadeniach a odpočívadlách, ktoré by boli otvorené sedem dní v týždni. Spoločnosť Chick-fil-a, ktorá má niekoľko prevádzok na newyorských štátnych cestách pozdĺž diaľnice Interstate 90, je zvyčajne otvorená len šesť dní.

“Hoci nie je nič proti tomu, aby reštaurácia rýchleho občerstvenia zatvárala v určitý deň v týždni, servisné priestory určené pre cestujúcich sú nevhodným miestom pre takúto reštauráciu,”v legislatíve sa píše.“Servisné priestory vo verejnom vlastníctve by mali využívať svoje priestory na maximálny prospech verejnosti. Umožnenie nevyužívania maloobchodných priestorov jednu sedminu týždňa alebo viac je pre cestujúcich, ktorí sa spoliehajú na tieto servisné priestory, medvedia služba a zbytočné nepríjemnosti.”

V súčasnosti newyorská štátna správa ciest kompenzuje politiku Chick-fil-a’tým, že na svojich odpočívadlách má cestujúcim k dispozícii iné nedeľné možnosti. “Našou požiadavkou je, aby sme mali k dispozícii aspoň jednu možnosť teplého jedla,” hovorkyňa Thruway Jennifer Givnerová. “Ak je Chick-fil-A v nedeľu zatvorený, máme pre našich zákazníkov iné alternatívy.”

Niekoľko vodičov nákladných vozidiel v rozhovore s pobočkou CBS WRGB uviedlo, že politika spoločnosti Chick-fil-a’ich neobťažuje a nespôsobuje im nepríjemnosti.

“Myslím si, že im’berú právo voľby,” povedal Daniel Locke. “Toto je krajina slobodného podnikania. Len preto, že sú v nedeľu’zatvorené, si nemyslím, že by ich mali zakázať.”

Mike Brandel to označil za “úplne v poriadku,” pretože “je tu Burger King, Popeyes, [alebo] môžete zísť z diaľnice.”

New York pod vedením demokratickej guvernérky Kathy Hochulovej sa vyznačuje výrazným nepriateľstvom voči občianskym slobodám. Jej administratíva ešte v marci 2023, dlho po tom, ako väčšina modrých štátov upustila od pandemických uzáver, bojovala o zachovaniekarpatských postupov štátu COVID’a je bojuje o oživenie tzv. zákona “o nenávistnom správaní” ktorý by prinútil spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete nahlasovať širokú škálu nevhodného obsahu.

Chick-fil-a medzitým bola obvinenáz toho, že v posledných rokoch stratila zo zreteľa svoje pôvodné hodnoty prostredníctvom krokov, ako je prijatie ľavicového “Diversity, Equity, & Inclusion (DEI)” jazyka vo svojich firemných hodnotách, hoci si zachováva svoju formálnu kresťanskú identitu a svoju politiku zatvárania v nedeľu.