Zázrak, ktorý sa stal, keď mal zomrieť posledný apoštol

4,566
Kultúra života

Desiati z dvanástich apoštolov, ktorých vymenoval Ježiš, zomreli mučeníckou smrťou. Zradca Judáš si svoj život vzal sám. Jána, posledného z apoštolov, čakal však iný osud. Žil takmer do konca prvého storočia a zomrel prirodzenou smrťou – a to len vďaka úžasnému zázraku.

Ján je tradične známy ako autor záhadného konca Nového zákona, Zjavenia, a takisto aj troch listov Nového zákona a evanjelia, ktoré sú po ňom pomenované. V liste sám seba opisuje ako „učeníka, ktorého Ježiš miloval“ a Ježiš mu z kríža dáva do starostlivosti svoju matku Máriu. Tiež bol presvedčený o tom, že bol najmladším apoštolom. To čiastočne vysvetľuje, prečo sa bádatelia domnievajú, že žil až zhruba do roku 95 po Kristovi.

Ale ak bol Peter ukrižovaný dolu hlavou, Tomáš prebodnutý kopijou a Júda Tadeáš zasiahnutý šípmi (aby sme vymenovali akou mučeníckou smrťou zomreli aspoň niektorí apoštoli), ako sa potom Jánovi podarilo taký dlhý čas vo svete uniknúť podobnému osudu?

Odpoveď: Vládne autority sa skutočne pokúšali zabiť Jána hrozným spôsobom, ale Boh im to nedovolil.

Totižto, po nanebovzatí Preblahoslavenej Panny Márie (o ktorú sa Ján staral), mocní predstavitelia Jána uväznili a odvliekli do Ríma, kde ho odsúdili na smrť.

Malo byť hodenie do vriaceho oleja pred zrakom celého davu divákov v koloseu azda predpísanou metódou popravy?

Pod hrncom zapálili oheň, olej vrel. Priviedli Jána. Stráže ho zdvihli a násilne strčili do vriacej tekutiny.

To, čo sa stalo potom, všetkých ohromilo. Namiesto toho, aby videli ako sa muž kruto varí na smrť, bol dav svedkom zázraku. Ján stál v oleji bez akejkoľvek ujmy na zdraví!

Niektoré verzie príbehu zachytávajú, že mnohí, ak nie všetci z prítomných sa na základe toho, čo videli, obrátili. Rímsky panovník, nazlostený a ponížený z neschopnosti zabiť Jána sa rozhodol, že ho potrestá vyhostením na malý grécky ostrov Patmos.

No Boh zachránil Jána aj z tohto vyhostenia. Práve na Patmose mal Ján videnie, ktoré opísal v Novom zákone v knihe Zjavenia.

V istej chvíli sa podarilo Jánovi opustiť Patmos a odcestovať do Efezu, kde zomrel prirodzenou smrťou. Po všetkých udalostiach bolo ozaj zázrakom, že nakoniec zomrel takto.