Socialistom a demokratom v Europarlamente naše referendum o rodine nevonia

1,667
Kultúra smrti

Referendum o rodine zviditeľnilo Slovensko. Niektorým v EÚ však zjavne nevonia. Napríklad socialisti a demokrati v Európskom parlamente ho odsúdili. V Štrasburgu majú iný postoj na rozdiel od mnohých obyvateľov Slovenska.

Tesne pred začiatkom referenda skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente odsúdila zajtrajšie Referendum o rodine na Slovensku. Zdôvodnila to tým, že vraj je veľmi kontroverzné a vážne diskriminujúce občanov - homosexuálov. Európski demokrati sa domnievajú, že naše hlasovanie europoslancov vyvoláva znepokojenie v celej Európskej únii. Predpovedajú nízku účasť voličov na referende. Čím vlastne protirečia vlastným slovám: preto sú potom také veľké obavy zo „zanedbateľného referenda“?..

Progresívna aliancia socialistov a demokratov s 191 poslancom tvorí značnú časť Europarlamentu a je druhou najsilnejšou v 751 člennom pléne. Podpredseda tejto frakcie Jörg Leichtfried vyzval Slovákov, aby sa zajtra postavili za demokraciu a ľudské práva – samozrejme, v jeho ponímaní. „Okrem samotného obsahu tohto referenda zaráža najviac to, že slovenských občanov nežiadajú, aby urobili rozhodnutie o vlastných právach, ale o právach menšiny. V demokracii ani väčšina nemôže upierať rovnocenné práva menšine,” zdôrazňuje tento rakúsky poslanec Europarlamentu.

Postoje slovenských politikov voči referendu sú odlišné. Europoslanec Richard Sulík /SaS/ prízvukuje, že referendum nič nerieši a nezúčastní sa ho. „Je to zabíjanie času. Rozhodol som sa robiť niečo zmysluplnejšie. Pôjdem sa sánkovať s deťmi,” podčiarkol. „Toto referendum nie je za niečo, ale proti niekomu. Je to úplne otvorený boj proti homosexuálom,” prízvukuje poslankyňa Jana Kiššová.

Odlišné názory majú napríklad kresťanskí demokrati. „Slovensko má veľa problémov - sociálnych, ekonomických. Je tu zlá demografická situácia. Z týchto a iných pohľadov sa dá povedať, že sme veľa dlžní rodine a zároveň to poznanie hovorí, že rodina nie je problém. Rodina je riešením mnohých problémov našej doby,” podčiarkol predseda KDH Ján Figeľ. Expremiérka Iveta Radičová referendum ako také nespochybňuje. Tvrdí ale, že otázky v ňom sú vyriešené v našich zákonoch. Vôbec pritom neriešia skutočné problémy slovenských rodín.

So svojim kolegom europoslancom nesúhlasí Branislav Škripek. Odmieta vyjadrenie podpredsedu frakcie európskych socialistov a demokratov Jörga Leichtfrieda, ktorý v mene svojej frakcie odsúdil slovenské referendum o rodine. „Rešpektujem názor kolegov zo socialistickej frakcie. Musím však dôrazne odmietnuť ich neoprávnené odsúdenie vôle slovenských občanov, ktorí sa vyjadrili v petícii za uskutočnenie referenda. Ide o viac ako 400 tisíc občanov našej krajiny. Rovnako svojim vyjadrením kolegovia nerešpektujú rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý predmetné otázky odobril a jasne sa vyjadril, že referendum nerieši otázky ľudských práv,“ zdôraznil Škripek.

Pripomína, že referendum je nástrojom priamej demokracie a je zarážajúce, že sa dnes stretávame s jeho znehodnocovaním. Náš europoslanec je presvedčený, že občania Slovenskej republiky si želajú chrániť hodnoty, ktoré vyznávajú. Tvrdí, že Európa by to mala rešpektovať. „Kolegovia zo socialistickej frakcie by si mali uvedomiť, že v našej zjednotenej Európe existujú rozličné pohľady na kultúrno-etické otázky, a my v našej krajine máme právo rozhodnúť o týchto otázkach samostatne,” prízvukuje.

Vyjadril presvedčenie, že zajtrajšie referendum bude úspešné a Slovensko vyšle signál celej Európe. „Povieme, že rodina, založená na manželstve jedného muža a jednej ženy, je základnou bunkou každej zdravej spoločnosti. Rovnako nedovolíme žiadne sociálne experimenty na našich deťoch a tiež, neprenecháme štátu zodpovednosť za výchovu detí. Zúčastním sa na referende a tri razy budem hlasovať „áno.“ Vyzývam k účasti na referende aj našich občanov. Spoločne budeme rozhodovať o tom, v akej krajine chceme žiť,” dodal.