Pápež František nepovedal, že je lepšie byť ateistom než pokryteckým veriacim

954
Kultúra života

Včera sa na radosť mainstreamových médií začala ako záplavová vlna šíriť myšlienka, ktorou má pápež František legitimizovať ateizmus kvôli hriešnym katolíkom (tzv. “pokrytcom” ).  Záhadou ostáva, na základe čoho vynášali názvy článkov, ktoré kládli pápežovi do úst slová, ktoré nepovedal, pričom presné znenie jeho vyjadrenia mali paradoxne uvedené vo vnútri svojich prebratých agentúrnych správ. Úmysel? Alebo len neuveriteľne zlá až “nenovinárska” analýza vypovedaných slov?

Určite ste zachytili v médiách správu o tom, že “pápež František vyhlásil, že je lepšie byť ateistom než pokryteckým katolíkom”. Táto správa svietila na titulkách viacerých svetových agentúrnych médií (napr. CNN, Reuters), ktoré bez váhania prevzali aj naše médiá ako tvnoviny.sk či dokonca aj televízia TA3 ale aj agentúra TASR.

Problémom však je, že pápež toto nepovedal. Ani nemohol, lebo by to bolo prejavom hlbokej neznalosti katolíckej vierouky…

Vatikánske rádio prinieslo v kontexte presne to, čo pápež František povedal:

“Čo je škandál? Škandál je hovoriť jednu vec a robiť druhé. Je to dvojitý život, dvojitý život. Totálne dvojitý život: “Ja som veľký  katolík, chodím vždy na omšu, patrím do tejto a tamtej organizácie; ale na druhej strane môj život je nekresťanský. Neplatím zamestnancom mzdu, využívam ľudí, som nečestný pri svojich obchodoch, periem špinavé peniaze…” Dvojitý život. A taký vedú mnohí kresťania, čím pohoršujú ostatných ľudí.

Koľkokrát sme už počuli, ako niekto hovorí: “Ak toto má byť katolík, tak potom je lepšie byť ateistom”. A toto je škandál. Ničíte, pokorujete a toto sa deje každý deň. Vidíme to TV, čítame o tom v novinách. V novinách je toľko škandálu a toľko reklamy venovanej pohoršeniu. A s pohoršením prichádza deštrukcia”, uviedol pápež.

Ako vidíme, pápež netvrdí, že je lepšie byť ateistom ako pokryteckým katolíkom, ako sa nám to snažia predniesť médiá. Hovorí, že takéto úsudky majú často iní ľudia, keď sú konfrontovaní s pokryteckými katolíkmi. Čo následne nevedie k obráteniu ateistov…

V katolíckej teológii je pohoršením akýkoľvek hriech, ktorý duchovne ubližuje inej osobe. Pápež hovorí o tom, že keď sú katolíci pokrytcami, spôsobujú pohoršenie, škandál a iní ľudia si následne nemyslia, že by sa mali stať katolíkmi (čo ich zasa poškodzuje duchovne).

Presné znenie pápežových slov priniesli aj vyššie spomínané mainstreamové médiá, no predsalen sa im pomocou tituliek ale aj následných analýz v texte podarilo vypustiť do sveta zase raz, slovami Trumpa, “fake-news”.

 

Marína Kovačičová