O výstavbe kríža na Zobore rozhodne ministerstvo, Niké sa odvolala

1,193
Kultúra života

Niké podala odvolanie. Výstavbou kríža podľa nej nedôjde k významnému nepriaznivému zásahu do životného prostredia.

NITRA. Zámerom postaviť kríž na Malej Skalke pod Zoborom sa zaoberá ministerstvo životného prostredia. Rozhodne o odvolaní, ktoré podala spoločnosť Niké. Jej generálny riaditeľ Otto Berger chce kríž darovať mestu Nitra.

Niké napadla rozhodnutie Okresného úradu v Nitre, podľa ktorého má byť výstavba kríža predmetom posudzovania podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Preskúmajú rozhodnutie

Odvolanie spolu so spisom bolo na ministerstvo doručené v piatok.

„Odvolateľ uvádza viacero dôvodov, na základe ktorých sa domnieva, že výstavbou kríža nedôjde k významnému nepriaznivému zásahu do životného prostredia, a nie je teda nevyhnuté posudzovanie jej vplyvov na životné prostredie,“ vyjadril sa Maroš Stano, hovorca ministerstva životného prostredia.

Ministerstvo teraz napadnuté rozhodnutie preskúma a rozhodne. Má na to 30 dní od začatia konania, vo zvlášť zložitých prípadoch je to až 60 dní.

Na cirkevnom pozemku

Oslovili sme aj stávkovú spoločnosť Niké, ktorá chce kríž financovať zo svojich zdrojov. Vyjadrenie nám sľúbili po návrate generálneho riaditeľa zo zahraničia.

„V súčasnej dobe šírenia islamu do Európy nevidím dôvod na nesúhlas s postavením takéhoto symbolu. Kríž predsa nie je spätý len s katolíckou cirkvou, ale aj s históriou tejto krajiny,“ povedal nedávno pre webnoviny Berger.

Kríž by mal stáť na juhozápadnom výbežku vrchu Zobor. Pozemok patrí cirkvi, ktorá je nápadu naklonená. Berger k nej má blízko, v minulosti sa vyjadril, že vyrastal v rodine kardinála Korca.

Ochranári majú obavy

Kríž má mať výšku 50 metrov a rozpätie 25 metrov, na prednej strane majú byť diódy. Podľa ochranárov už jeho samotná inštalácia predpokladá zásahy do lesných a nelesných biotopov európskeho významu. Svetlo by mohlo nepriaznivo ovplyvniť najmä v noci aktívne živočíšne druhy.

Ochranári majú obavy aj z toho, čo by sa dialo po osadení kríža, keď bude do chránenej lokality chodiť verejnosť.