Britský sudca odmietol zveriť adopciu homosexuálnemu páru. Vyhodili ho

1,446
Kultúra smrti

Britský zmierovací sudca bol minulý rok dočasne pozbavený funkcie, pretože pri zverovaní detí do adopcie uprednostňoval heterosexuálne páry pred homosexuálnymi. Po tom, čo svoje presvedčenie potvrdil aj pre BBC, bol definitívne prepustený.

Richarda Pagea, 69-ročného sudcu na súde Maidstone a Sevenoaks v Kente a otca troch detí, vyhodili za predsudky, ktoré bez prvotného dovolenia prezentoval v televízii BBC. Povedal však, že sa odvolá na súde pre pracovnoprávne záležitosti.

„Nepomôže vám, že ma potrestáte alebo budete hľadať iné spôsoby ako umlčať názory, ktoré sú iné než tie vaše. Budem sa dovolávať spravodlivosti, pretože toto rozhodnutie je nanajvýš netolerantné,“ povedal novinárom.

Andrea Williamsová, vedúca Kresťanského právneho centra (Christian Legal Centre) s Pageom súhlasí: „Odkrýva to pravú tvár novej politickej ortodoxie. Je zlá. Snaží sa umlčať opačné názory a ak sa jej to nedarí, pôvodcu názorov ničí a trestá. Odstrániť z pozície sudcu niekoho ako je Richard je novodobou pomätenosťou. Celý život strávil vo verejnej správe a je odborníkom na duševné zdravie. Riadi sa svojou kresťanskou vierou a má nefalšovaný súcit s ľuďmi.“

Chris Joyce, hovorca skupiny obhajujúcej náboženské práva Christian Concern uviedol: „Rozhodne stojíme na strane Pagea po morálnej aj empirickej stránke.“ Skupina verí, že výskum v Severnej Amerike, kde bola adopcia homosexuálnymi pármi schválená, ukáže, že Page má pravdu a že deti sa skutočne majú lepšie v rodine s mamou a otcom.

Joyce si myslí, že skutočný dôvod, prečo Pagea vyhodili, bol čisto formálny. Sudcovia totiž nemôžu hovoriť pred médiami bez dovolenia nadriadených. „Lenže pán Page sa takto verejne vyjadril v čase, keď bol suspendovaný. Tento zákaz sa ho preto netýka,“ povedal Joyce pre LifeSiteNews. „Vždy budeme pripomínať, že Page konal pod prísahou v najlepšom záujme dieťaťa a je schopný sám to potvrdiť.“

Page sa verejne vyjadril pre BBC minulý rok po tom, čo ho suspendovali. Následne musel absolvovať reedukačný kurz, ktorý mal zmeniť názory na otázky sexuality. V súkromí s ostatnými sudcami, ktorí sa tiež zaoberali daným prípadom adopcie, predniesol svoj názor: „Keďže dieťa je z muža a ženy, som presvedčený, že by preň bolo lepšie byť s otcom a matkou než s párom osôb rovnakého pohlavia. Ostatní sudcovia so mnou vôbec nesúhlasili.“ No neskončilo to iba pri tom. Jeden z nich o tom informoval nadriadených.

Page je evanjelik. Nebol nadšený, že sa musí podrobiť reedukačnému školeniu a toto rozhodnutie vlády otvorene kritizoval. Svoj originálny výrok, ktorý adresoval kolegom dovysvetľoval pre BBC: „Ako zmierovací sudca pracujem s predloženými dôkazmi. A jednoducho neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by ma presvedčili, že zverenie dieťaťa do starostlivosti páru rovnakého pohlavia je z holistického hľadiska pre dieťa lepšie, než keby bolo s mamou a otcom – ako je to prirodzené a Bohom stanovené.“

Ešte neprešiel dostatočne dlhý čas, odkedy bola schválená adopcia homosexuálnymi pármi, aby sa dali vyhodnotiť dopady na dieťa. Existujú však štúdie o deťoch vychovávaných homosexuálnymi pármi, kde jeden z „rodičov“ je skutočný rodič a druhý je partner rovnakého pohlavia. Jednou z najobsiahlejších je štúdia ekonóma Douglasa Allena z Univerzity Simona Frasera s názvom Výsledky detí z domácností homosexuálnych párov po ukončení strednej školy (High school graduation rates among children of same-sex households), ktorá vyšla v roku 2013 v decembrovom čísle časopisu Review of Economics of the Household. Boli použité kanadské údaje sčítania ľudu. Štúdia ukázala, že strednú školu doštudovalo približne o tretinu menej detí, keď pochádzali z domácností osôb rovnakého pohlavia než z prirodzených rodín.

Existuje však viac ako 40 ďalších severoamerických študií, ktoré nepotvrdili, že by bol nejaký rozdiel vo výsledkoch detí vychovávaných jedným alebo druhým typom páru. No nielen Allen tvrdí, že tieto štúdie používajú metódy s vážnymi nedostatkami, napríklad už len vo výbere skúmaných rodičovských párov.

Úrad pre súdne vyšetrovanie však uvádza: „Lord kancelár a najvyšší sudca sa zhodli, že vyjadrenia pána Pagea pre miestnu televíziu by presvedčili aj rozumného človeka, že jeho názory na adopciu homosexuálnymi pármi sú založené na predsudkoch. Ide o vážne pochybenie, ktoré zmierovaciemu sudcovi zničilo dobrú povesť.“