Screenshot-1909-810x500.png

Katolícka skupina navrhuje legislatívu, aby diecézy niesli finančnú zodpovednosť za sexuálne zneužívanie maloletých duchovnými

12
Kultúra smrti
  • Rímskokatolícki veriaci iniciovali Projekt zodpovednosti za znásilnenie.
  • Navrhujú legislatívnu zmenu, aby diecézy niesli zodpovednosť za zneužívanie.
  • Chcú zmeniť zákon, aby diecézy nemohli oddlžiť kvôli sexuálnemu zneužívaniu.
  • Organizácia RCF bojuje proti kultúre spokojnosti v katolíckej hierarchii.

Hľadajúca skupina Rímskokatolícki veriaci v utorok verejne oznámila svoj novo spustený “Projekt zodpovednosti za znásilnenie”, ktorý navrhuje federálnu legislatívnu zmenu, ktorá by zabránila oddlžovaniu diecéz’, ktoré vznikli v dôsledku sexuálneho zneužívania maloletých.

V snahe bojovať proti kultúre spokojnosti katolíckej hierarchie’uprostred sexuálneho zneužívania neplnoletých duchovnými navrhla organizácia Roman Catholic Faithful legislatívnu novelu, ktorá by umožnila diecézam niesť finančnú zodpovednosť v prípade, že sú zažalované kvôli takémuto zneužívaniu.

Keďže podľa súčasných amerických zákonov môžu byť katolícke diecézy pri vyhlásení bankrotu zbavené veľkej časti svojich dlhov, Rímskokatolícka cirkev veriacich navrhla, aby sa zákon zmenil a doplnil o nasledujúcu výnimku z oddlženia pri bankrote: “pre akýkoľvek dlh, rozsudok alebo potenciálnu zodpovednosť vyplývajúcu zo sexuálneho obťažovania alebo zneužívania spáchaného na maloletých. Toto ustanovenie sa vzťahuje nielen na jednotlivého páchateľa, ale aj na subjekt, organizáciu alebo korporáciu, v ktorej je zamestnaný alebo koná v mene organizácie.”

Týmto by sa k už prijatým zákonným výnimkám z oddlženia relevantným pre trestnú činnosť a iné okolnosti, ako napríklad výživné na dieťa, pridali ďalšie. 

“Ide o jednoduchú zmenu súčasného zákona, ktorá bude mať za následok podstatne väčšiu ochranu práv obetí sexuálneho zneužívania,” povedal zakladateľ a prezident Rímskokatolíckej vernosti Steve Brady. “Príliš dlho mohli osoby zodpovedné za tieto škody odopierať obetiam sexuálneho zneužívania získať náležité peňažné odškodnenie tým, že im tieto dlhy boli v konkurze odpustené. RCF si nevie predstaviť, že by niekto, kto podporuje práva obetí’bol proti takémuto návrhu.”

“Toto opatrenie by nebolo potrebné, keby kňazi a iní ľudia v pozíciách dôveryhodnej autority neznásilňovali’deti. Toto zneužívanie nemôže pokračovať bez následkov,” dodal.

Podľa Bradyho sa Rímskokatolícka cirkev práve obracia na členov Kongresu, aby predložili tento zákon, a vyzýva čo najviac ľudí, aby tak urobili a poslali svojim zástupcom e-mail a tlačový balíček, ktorý obsahuje text navrhovanej legislatívnej zmeny.

Brady odporúča, aby tí, ktorí sa zaoberajú sexuálnym zneužívaním zo strany duchovných, poslali balíčky aj miestnym novinám a miestnym biskupom s otázkou, prečo by obete nemali’byť odškodnené a prečo by malid “potrebovať právnika, aby bojovali za spravodlivosť od takzvaných Božích mužov.”

Rímskokatolícky veriaci advokát James Bendell, ktorý zastupoval množstvo obetí sexuálnehozneužívania detí, podrobne opísal niektoré tragické psychologické dôsledky tohto zneužívania počas utorkovej tlačovej konferencie.

Rozprával, ako bol jeden zneužívaný chlapec, ktorého zastupoval, ešte dva roky po obťažovaní taký traumatizovaný, že keď spal, pod posteľou mal mačetu. 

Podľa Bendella, hoci 83 % obťažovaní klerikmi je spáchaných na chlapcoch, podľa štúdií psychológov len 10 % chlapcov svoje zneužívanie nahlási v porovnaní s 50 % dievčat. 

“Preto“trvá tak dlho, kým sú títo kňazi chytení. Vieme, že v minulosti chytenie znamenalo preloženie do inej farnosti,” povedal Bendell. Poukázal na to, že je tragické, že keď kňaz obťažuje, má v priemere 20 predchádzajúcich obetí.” 

“Niektoré z týchto (obetí) trávia svoj život na pohovke u psychológa alebo berú kokaín, pretože sa nedokážu zbaviť toho, čo im bolo spôsobené,” podelil sa o svoje dojmy a zdôraznil, že zneužívajúci kňazi nespôsobujú obetiam a ich rodinám len psychické škody, ale aj “strašné” duchovné škody.

Ohľadne svojich klientov sa podelil, že “snáď s výnimkou jedného prípadu všetci chlapci a ich rodičia opustili katolícku vieru.”

Medzi tým cirkevná hierarchia podľa Bendella “úplne zanedbala starostlivosť” a len “predstierala, že sa stará”. “Krokodílie slzy” v tejto krajine máme obrovský hriech z opomenutia zo strany biskupov.”

Pripomenul Kristove slová: “Kto pohorší jedného z týchto maličkých, ktorí veria vo mňa, pre toho je lepšie, aby mu zavesili mlynský kameň na krk a aby sa utopil v morskej hlbočine.”

“Toto sa teraz zastaví. Navrhneme to Kongresu. Vyzývam každého kongresmana, každého senátora, ktorý chce byť opäť zvolený, aby sa postavil proti tomuto návrhu zákona,”povedal Bendell a vyzval poslucháčov, aby “napísali svojmu kongresmanovi a žiadali, aby títo biskupi nemohli odísť od dlhu, ktorý vznikol poškodením týchto detí.”

Brady pre LifeSiteNews vysvetlil, že poslanie Rímskokatolíckej vernosti’sa presunulo na zameranie sa na korupciu v Cirkvi, keďže na pozadí jej práce bolo čoraz jasnejšie, že celé spektrum problémov vrátane liturgického zneužívania možno vysledovať “korupciu zhora.”

Podčiarkol, že poznanie korupcie a problémov v Cirkvi’ho zďaleka nepoškodilo jeho vieru, ale priblížilo ho k Bohu. Keď sa začal rozprávať s bezúhonnými duchovnými, ktorí zdieľali jeho túžbu bojovať proti zneužívaniu inými duchovnými, uvedomil si, že “sa musí dať do poriadku aj s Bohom.”

“Posilnilo to moju vieru, pretože som si uvedomil, aká je viera dôležitá,” podelil sa Brady.

Počas svojich vyšetrovaní zistil, že “väčšina biskupov si nájde cestu do hierarchie, pretože sú’kompromitovaní,” čo si vyžaduje právnu formu zodpovednosti, akou je navrhovaná legislatívna zmena.

“Keby nebolo’tlače a právnikov, nič z tohto upratovania by sa nikdy nezačalo,” povedal Brady. “Za celú túto prácu, ktorú som’vykonal, si so mnou nesadol ani jeden biskup a nevysvetlil, ako sa’mýlim.”Dodal, že keď počas svojich vyšetrovaní viedol rozhovory s prostitútkami, “dostal som z prostitútky viac úprimnosti ako z ktoréhokoľvek biskupa.”

Brady je presvedčený, že vydieranie je “určite” súčasťou korupcie duchovných. “Zistil som to, keď som išiel po duchovných a biskupoch. Prečo by nejaký kňaz alebo biskup mlčal, keď vie, že iný sa venuje homosexuálnym aktivitám?"”

Brady vyzval katolíkov, ktorí môžu byť v pokušení prestať praktizovať svoju vieru kvôli škandálom so zneužívaním, aby sa “pozreli na pravú vieru, na pravú Kristovu Cirkev, a nie na tieto zlé skorumpované osoby, ktoré sa zdajú byť práve pri moci.”

“Choďte si prečítať doktorov Cirkvi, Písmo … vidieť krásu viery. Choďte k Presvätej Bohorodičke. Ak je vaša viera v človeka, vaša viera je na nesprávnom mieste.”