Ludovic-Duee-810x500.jpg

Kapitán francúzskych volejbalových majstrov vstupuje do tradičného katolíckeho rádu, aby rozlíšil kňazstvo

69
Kultúra života
  • Volejbalista Ludovic Duée vstupuje do rehoľnej komunity kanonikov Matky Božej.
  • Po získaní národného volejbalového titulu sa rozhodol venovať Bohu.
  • Plánuje stráviť prvých niekoľko mesiacov ako postulant v kláštore kanonikov.
  • Kanonici majú osobitnú charizmu života v spoločenstve a zasvätenie Panne Márii.

Významný francúzsky volejbalista oznámil, že má v úmysle vstúpiť do malej tradičnej komunity kanonikov, a to po tom, čo ako kapitán svojho tímu vyhral národný volejbalový šampionát. 

V rozhovore pre Ouest France 32-ročný Ludovic Duée oznámil svoj úmysel vstúpiť do rehoľných kanonikov Matky Božej. Duée uviedol, že sa rozhoduje medzi “povolaním a profesiou.”

V posledných dňoch profesionálny volejbalista ako kapitán svojho tímu Saint-Nazaire Volley-Ball Atlantique získal francúzsky národný volejbalový titul. Zápas o titul národného šampióna však má byť podľa jeho vlastných vyjadrení pre médiá aj jeho posledným. 

Duée tento rok vstúpi do pravidelného kláštora kanonikov, kde strávi prvých niekoľko mesiacov ako postulant. Táto relatívne mladá komunita so sídlom na juhu Francúzska sleduje Regulu svätého Augustína a má mariánsku spiritualitu založenú na svätých Ľudovítovi-Márii de Montfort a Maximiliánovi Kolbe. 

Duée, ktorý vyrastal ako katolík, ale ako tínedžer nevenoval svojej viere veľkú pozornosť, povedal, že Boha vnímal ako niekoho “s pištoľou, pripraveného zasiahnuť ma, ak pôjdem z cesty.”

Kánony objavil počas rokov obmedzení súvisiacich s COVID-19, počas ktorých bol nútený k intenzívnejšiemu uvažovaniu. Po stretnutí s kanonikmi, ktorí boli blízko miesta, kde žil, volejbalová hviezda uviedla, že sa zmenilo jeho vnímanie Boha. Opustil svoju predstavu o “hrozivom Otcovi, ktorý je tu na to, aby dával rany,” v prospech “milujúceho Boha.” 

“Zistil som, že Boh ma miluje a že čaká len na jedno, aby som ho aj ja miloval.”Toto, ako povedal, “bol základ tejto cesty.”

Komunita založená v roku 1971 číta približne 39 mužských rehoľníkov, pričom ženská vetva rádu založená je vzdialená asi 30 kilometrov. Jej členovia sú zasvätení sláveniu tradičnej (alebo latinskej) svätej omše.

Po ukončení postulátu, ako predpokladá on aj komunita, že bude pokračovať, Duée prijme habit a vstúpi do noviciátu, ktorý trvá najmenej jeden rok. Po ukončení noviciátu sa skladajú dočasné sľuby a približne päť rokov po vstupe do komunity a zložení habitu skladá člen trvalé sľuby. 

Sami kanonici uvádzajú, že ich duchovný život “je životom kresťana: patriť Kristovi a žiť v Cirkvi. To si prirodzene vyžaduje úctu k Panne Márii, vzoru a Matke Cirkvi.”Poznamenávajú, že v ich komunite sa v rámci mariánskej úcty využíva najmä zasvätenie sa Panne Márii.

Ako kanonici majú členovia komunity osobitnú charizmu života v spoločenstve a sídlia vo svojom konkrétnom kostole. Ich kanonický život je postavený na liturgii, spoločnom živote v práci i modlitbe a na ich apoštoláte.

“Cieľom je stať sa kňazom. Odpovedám na to, čo považujem za vnútorné volanie,” Duée povedal. Srdečne opísal kanonikov ako “veľmi dynamických a veľmi otvorených svetu, s veľmi výraznou apoštolskou stránkou.” 

Mladá komunita pritiahla okolo seba početné rodiny a mladých ľudí, ponúka rekolekcie pre mužov a ženy, prípravu na manželstvo a miesto pre študentov, kde môžu tráviť čas v tichom štúdiu a modlitbe.

Návštevníci opátstva majú tiež možnosť absolvovať duchovné vedenie s niektorým z kanonikov a kanonikov je pravidelne vidieť viesť a zúčastňovať sa na rôznych púťach do starobylých svätýň po celom Francúzsku. 

Keďže kanonici predávajú časť svojich produktov, aby podporili svoj každodenný život, spoliehajú sa na podporu darcov pre svoje potreby a súčasnú obnovu samotného opátstva.