shutterstock_2281551705-810x500.jpg

Súdny dvor v Ontáriu tvrdí, že účastníci musia pri predstavovaní uviesť svoje "preferované zámená

11
Kultúra smrti
  • Súdny dvor v Ontáriu vyžaduje uvádzanie preferovaných zámen pred súdnym prípadom.
  • Nová smernica umožňuje používanie nefaktívnych zámen a titulov v súdnej sieni.
  • Štúdia ukázala, že muži v ženských väzniciach za sexuálne trestné činy.
  • Používanie "preferovaných zámen" je považované za nediskriminačné a povinné v niektorých prípadoch.

Súdny dvor v Ontáriu teraz vyžaduje, aby všetci účastníci súdu pred začiatkom každého prípadu uviedli svoje preferované zámená. 

11. apríla Sharon Nicklasová, predsedníčka Súdneho dvora v Ontáriu, oznámila, že všetci právnici, klienti a svedkovia v súdnej sieni musia na začiatku každého súdneho prípadu uviesť svoje “preferované zámená” - tento krok sa stotožňuje s radikálnou rodovou ideológiou, pretože naznačuje, že muža treba oslovovať “ona” a “jej”, ak o to požiada. 

“Na začiatku každého osobného, virtuálneho alebo hybridného pojednávania, keď právnici predstavujú seba, svojho klienta, svedka alebo inú osobu, by mali sudcovi alebo zmierovaciemu sudcovi poskytnúť meno, titul’každej osoby (napr. pán, pani, Mx., Advokát “X”) a zámená, ktoré sa majú používať na pojednávaní,” napísala Nicklas.  

“Ak advokát tieto informácie neposkytne v úvode, môže ho súdny úradník vyzvať, aby tieto informácie poskytol,” pokračovala.  

“Na začiatku každého súdneho zasadnutia boli súdni úradníci požiadaní odborom súdnych služieb , aby oznámili, že strany, ktoré vystupujú pred súdom, sú vyzvané, aby súdu poskytli svoj titul a zámená,” uzavrela.  

Nie je jasné, či účastníci konania budú nútení používať nefaktívne zámená osoby.  

V každom prípade nová smernica umožňuje mužom súdeným za zločiny proti ženám nazývať sa ženami, čo sa na internete rýchlo stretlo s kritikou. 

Torontský novinár Jonathan Kay, bývalý redaktor názorových stránok denníka National Post, odsúdil tento krok v príspevku na X, predtým známom ako Twitter, slovami, “Aha, takže toto je tá vec, keď obete znásilnenia musia predstierať, že ich násilník je žena, že? Veľmi ohromujúce a odvážne.”  

Toto je obzvlášť znepokojujúce vzhľadom na nedávnu štúdiu kanadskej nápravnej služby ktorá zistila, že 44 percent mužov umiestnených do ženských väzníc, pretože sa vydávali za ženy, je potrestaných za sexuálne trestné činy. 

Pohyb, ktorý umožní účastníkom súdneho konania používať ich “preferované zámená” namiesto ich skutočných zámen, by nemal byť prekvapením.   

V skutočnosti ešte v roku 2016 komisárka pre ľudské práva Renu Mandhane uvádzala, že nepoužívanie “preferovaných zámen” sa považuje za “diskrimináciu” a môže viesť k pokute. 

Podobne ako ontarijský súd, aj quebecký súd nedávno oznámil, že umožní, aby sa v vodičských’preukazoch uvádzalo “X” ako možnosť pohlavia pre osobu, ktorá sa “neidentifikuje” ani ako muž, ani ako žena.