Screenshot-2024-04-17-at-11.18.16-AM-810x500.png

Liberálny poslanec kritizuje Trudeauom podporované programy "bezpečného zásobovania" drogami a spája ich s "chaosom" v mestách

7
Kultúra smrti
  • Liberálny poslanec kritizuje politiku bezpečnej ponuky drog v Kanade.
  • Bezpečná ponuka drog spôsobuje verejný neporiadok a nebezpečie pre obyvateľov.
  • Úmrtia na predávkovanie drogami v Kanade stúpli po dekriminalizácii tvrdých drog.
  • Kritika politiky bezpečnej ponuky drog a nárast násilia a úmrtí v Kanade.

Liberálny poslanec sa zrejme postavil proti “bezpečnej ponuke” drog za zvyšovanie verejného neporiadku v Kanade, teda proti politike, ktorú jeho vlastná strana pod vedením premiéra Justina Trudeaua podporila. 

Počas zasadnutia zdravotníckeho výboru v Dolnej snemovni 15. apríla liberálny poslanec dr. Marcus Powlowski pri nátlaku na Kráľovskú kanadskú jazdnú políciu (RCMP) uviedol, že “politika bezpečnej ponuky” drog spôsobila, že Kanaďania sa v centre Ottawy a v ďalších veľkých mestách po celej krajine necítia bezpečne. 

“Mnohí Kanaďania určite vnímajú, že mnohé centrá miest sa v podstate vymkli spod kontroly,” povedal Powlowski.  

“Určite existuje aj dojem, že v okolí miest, ako sú bezpečné zásobovanie, bezpečné miesta na injekčné aplikácie, je situácia horšia, že sú tam ľudia otvorene zhulení na ulici,” pokračoval.   

“Ľuďom na ulici vykonávajú kardio-pulmonálnu resuscitáciu. Na ulici sú rozmiestnené ihly. Na ulici sú výkaly,” dodal Powlowski.  

Bezpečná ponuka“ je termín používaný na označenie vládou predpísaných liekov, ktoré sa podávajú závislým osobám v domnienke, že kontrolovanejšia dávka drog znižuje riziko predávkovania – kritici tejto politiky tvrdia, že podávanie drog závislým len umožňuje ich správanie, ohrozuje verejnosť, demotivuje k vyliečeniu zo závislosti a neznížilo, a niekedy dokonca zvýšilo počet úmrtí na predávkovanie tam, kde sa zaviedlo.  

Powlowski, ktorý pracoval ako lekár na pohotovosti, tiež uviedol, že násilie zo strany užívateľov drog sa v Ottawe stalo problémom, najmä v oblastiach v blízkosti takzvaných “bezpečných zásob” drogových lokalít, ktoré pôsobia v okruhu niekoľkých blokov od Parliament Hill.   

“Pred niekoľkými mesiacmi som bol v centre mesta v bare tu v Ottawe, nie že by som to robil často, ale pár kolegov, s ktorými som sa stretol, jedného napadli, keď išiel do baru, druhému sa vyhrážali,” povedal Powlowski. 

“V priebehu mesiaca som sa vracal po Wellingtonovej ulici z centra mesta, z Rideau Centre, a môj syn, ktorý má 15 rokov, išiel za mnou,” pokračoval. “Bolo to v noci a uprostred ulice bol niekto, kto kričal a vrieskal, obťažoval autá.” 

Liberálny poslanec Dr. Brendan Hanley, bývalý hlavný lekár Yukonu’svedčil na podporu Powlowského a povedal: “Môj kolega Dr. Powlowski opísal, aké to je’chodiť tu po centre Ottawy, a určite, keď chodím každý deň domov, stretávam sa s podobnými okolnosťami.” 

“Súhlasíte s tým, že je to problém?" ” Powlowski pritlačil na zástupcu komisára RCMP Dwayna McDonalda. “Súhlasíte s tým, že pre mnohých Kanaďanov, ktorí nie sú zapletení do drog, je spoločnosť v centrách miest, ktoré sú v takomto stave, čoraz nespokojnejšia? Chcete s tým urobiť viac, a ak s tým chcete urobiť viac, čo potrebujete?" ”  

McDonald uznal tento problém, ale neponúkol riešenie, odpovedal: “Jedným z faktorov úspechu potrebných na dekriminalizáciu je podpora verejnosti.” 

“Myslím si, že keď čelíte situáciám, ktoré sme zažili v našich komunitách a ktoré počúvame od našich komunít, keď verejná konzumácia na niektorých miestach môže viesť k tomu, že iní členovia verejnosti sa cítia ohrození alebo ohrození alebo zraniteľní pouličnou kriminalitou, predstavuje to výzvu,” pokračoval.   

Úmrtia na predávkovanie drogami v Kanade v posledných rokoch stúpli o strechu nad hlavou, najmä v Britskej Kolumbii po tom, ako Trudeauova’federálna vláda účinne dekriminalizovala tvrdé drogy v tejto provincii. 

V rámci tejto politiky, ktorá sa začala uplatňovať začiatkom roka 2023, začala federálna vláda povoľovať ľuďom na území provincie vlastniť až 2,5 gramu tvrdých drog bez trestného postihu, ale predaj drog zostal trestným činom.  

Táto politika bola široko kritizovaná, najmä po tom, ako sa zistilo, že provincia porušila tri rôzne záznamy o predávkovaní drogami v prvom mesiaci platnosti nového zákona.  

Účinky dekriminalizácie tvrdých drog v rôznych častiach Kanady boli odhalené v nedávnom dokumentárnom filme Aarona Gunna’ Kanada umiera, a v U.K. Telegraph novinár Steven Edginton’v minidokumente, Kanada’s Woke Nightmare: A Warning to the West.  

Gunn hovorí, že dokumentuje “všeobecný spoločenský chaos a explóziu užívania drog v každom väčšom kanadskom meste.”  

“Počet úmrtí na predávkovanie vzrástol za posledných 10 rokov o 1 000 percent,” povedal vo svojom filme a dodal, že “každý deň sú vo Vancouveri náhodne napadnutí štyria ľudia.”