trumpcpac2021-810x500.jpg

Volebná komisia štátu Illinois jednomyseľne odmietla vylúčiť Trumpa z hlasovania v roku 2024

15
Neutral

Volebná rada štátu Illinois jednomyseľne hlasovala proti vyradeniu bývalého prezidenta Donalda Trumpa z volebných lístkov na rok 2024 na pozadí prebiehajúcej právnej bitky o jeho umiestnenie na volebných lístkoch v iných štátoch.

V decembri Najvyšší súd štátu Colorado rozhodol v pomere 4:3, že Trump nie je spôsobilý byť prezidentom na základe diskvalifikačnej klauzuly 14. dodatku k americkému zákonu. ústavy, ktorý hovorí, že “[n]ikto” nemôže “zastávať žiadnu funkciu”, kto sa “zapojil do povstania alebo vzbury proti” Spojeným štátom” alebo poskytol pomoc či útechu ich nepriateľom.” 

Demokrati tvrdia a súd im dal za pravdu, že Trump “sa zapojil do vzbury” tým, že 6. januára 2021 zvolal neslávne známu demonštráciu na protest proti kongresovému potvrdeniu jeho prehry v roku 2020 s Joeom Bidenom, ktorá sa zvrhla na výtržnosti v budove amerického Kapitolu. FBI nakoniec musela priznať, že nenašla dôkazy o tom, že by výtržnosti boli Trumpovým zámerom alebo inak naplánované ľuďmi z jeho okolia. Najvyšší súd USA potvrdil, že rozhodnutie preskúma budúci mesiac.

Epoch Times informoval, že volební úradníci štátu Illinois prijali toto rozhodnutie na odporúčanie Marni Malowitzovej, generálnej poradkyne rady’. Petíciu proti Trumpovi podala protitrumpovská skupina s názvom Sloboda slova pre ľudí; rada tiež jednomyseľne zamietla dve petície na odstránenie Bidena, Trumpovho’protikandidáta.

“Ťažké prípady robia zlý zákon,

povedal člen rady Jack Vrett. “Ak by sme prekročili naše právomoci … a pozreli sa na základ správania … myslím, že by sme boli svedkami otvorenia stavidiel súdnych sporov.”

Prakticky sa neočakávalo, že by táto výzva zohrala významnú úlohu vo výsledku volieb v roku 2024’Illinois od roku 1988 si za prezidenta nezvolilo republikána. V prípade úspechu by však námietky proti Trumpovej’spôsobilosti, ktoré stále čakajú na vyriešenie vo viac ako desiatke štátov, mohli vytvoriť významný precedens. Očakáva sa, že všetky sa stanú bezpredmetnými v dôsledku blížiaceho sa rozhodnutia Najvyššieho súdu’keďže aj niektorí protitrumpovskí liberáli priznali, že diskvalifikácia Trumpa je pravdepodobne protiústavná.

Trump si udržiava veľký náskok v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu pred poslednou zostávajúcou konkurentkou GOP, bývalou veľvyslankyňou Trumpovej administratívy v OSN a guvernérkou Južnej Karolíny Nikki Haleyovou.

Kolísavé celoštátne prieskumy verejnej mienky momentálne pripisujú Trumpovi tesný náskok v tesnom súboji s Bidenom v prípade nominácie bývalého prezidenta, hoci voliči tiež tvrdia, že prípadné odsúdenia v rôznych prebiehajúcich súdnych procesoch znížia pravdepodobnosť jeho podpory. Špekuluje sa tiež’že demokrati môžu Bidena nahradiť mladším demokratom, napríklad Gavinom Newsomom alebo Deanom Phillipsom, a zatiaľ nie je isté, ktorý kandidát by stratil viac hlasov v prospech nezávislého Roberta F. Kennedyho ml.’tretieho kandidáta na prezidenta.