abortion-1-810x500.jpg

Milióny žien v USA žijú viac ako 200 míľ od najbližšieho potratového centra kvôli zákonom za život

12
Kultúra života
  • Pro-life zákony znižujú počet potratov a zachraňujú životy nenarodených detí.
  • Ženy v USA čelia výzvam cestovania na interrupcie kvôli vzdialenosti od potratových zariadení.
  • Vzdialenosť od potratových zariadení ovplyvňuje rozhodnutie žien podstúpiť interrupciu.
  • Pro-life zákony obmedzujú prístup k potratom a potratová lobby sa snaží ich obísť.

Podľa novo zverejnených údajov, ktoré osvetľujú kumulatívny odstrašujúci účinok zákonov na ochranu nenarodených detí, milióny amerických žien v reprodukčnom veku žijú viac ako 200 míľ od najbližšieho potratového zariadenia.

National Public Radio (NPR) uvádza, že po tom, čo najvyššie súdy štátov Arizona a Florida nedávno rozhodli, že zákony zakazujúce väčšinu interrupcií môžu nadobudnúť účinnosť, “ide’o približne 6 miliónov žien v reprodukčnom veku, ktoré zažívajú nárast vzdialenosti o viac ako 200 míľ,” podľa ekonómky z Middlebury College Caitlin Myersovej.

Upozornila, že keď na Floride’o dva týždne začne platiť zákaz šesťtýždňových interrupcií, floridské ženy budú musieť cestovať do Severnej Karolíny, vzdialenej viac ako 600 míľ, aby sa dostali do najbližšieho zariadenia, ktoré vykonáva interrupcie po šiestich týždňoch.

“Hovoríme teda o dni’cesty do štátu, ktorý vyžaduje, aby ste sa zapojili do tohto niekoľkodňového procesu. Veľa ľudí môže nakoniec ísť o niekoľko sto kilometrov ďalej do Virgínie,”povedala. 

Myersová, ktorá sleduje údaje o cestovaní za potratmi od roku 2009, dodala, že pre obyvateľov Arizony sú “ich najbližšie destinácie dosť dlhé cesty. Čakajú ich’stovky kilometrov, aby sa dostali do južnej Kalifornie, Nového Mexika, Colorada. Myslím si, že prelievanie z Arizony pravdepodobne ovplyvní Kaliforniu spôsobom, ktorý Kaliforniu ešte’neovplyvnil zákazy.”

Čítajte: Pro-lifers majú rok po zvrátení rozsudku Roe v. Wade

Dalej vysvetlila, že ženy, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, nie vždy “nájdu cestu” za takýchto okolností, pretože mnohé z nich majú nízky príjem alebo sa nachádzajú vo “veľmi ťažkej životnej situácii” […] Ak sa nad tým všetkým zamyslíte, možno nie je až také prekvapujúce, že výsledky môjho výskumu a výskumu iných ľudí” veľmi silno a jednoznačne ukazujú, že vzdialenosť je podstatnou prekážkou pre ľudí, ktorí chcú podstúpiť interrupciu.”

A 2022 štúdia vedcov z univerzít v Kalifornii a Severnej Karolíne zistila, že “účastníčky žijúce ďaleko od interrupčného zariadenia mali 2-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že pri 4-týždňovom následnom prieskume budú stále žiadať o interrupciu alebo plánovať pokračovať v tehotenstve,” čo sa zhoduje s predchádzajúcimi zisteniami, že “väčšia vzdialenosť od potratového zariadenia bola spojená so zníženým a oneskoreným prístupom k interrupcii u osôb, ktoré sa rekrutovali na potratových klinikách, alebo so zníženým počtom interrupcií na úrovni okresu.”

Zistenia prispievajú k rastúcemu množstvu poznatkov potvrdzujúcich, že napriek pokusom potratovej lobby’zmierniť vplyv štátnych pro-life zákonov pomocou opatrení, ako sú cestovné potratové fondy a veľmi neregulovaná poštová distribúcia potratových tabletiek, zákazy potratov naďalej zachraňujú životy nielen tým, že eliminujú potratové podniky v danom štáte, ale aj tým, že znižujú počet destinácií, kam sú potraty dostupné v susedných štátoch. 

ČÍTAJTE: Dobbs nebol pyrrhovým víťazstvom: pred potratmi sa zachránili desaťtisíce životov

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu potratov, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 potratov ročne, čo chce potratová lobby zvrátiť na celoštátnej úrovni prijatím federálneho zákona kodifikujúceho celonárodné “právo” na potrat a na štátnej úrovni pomocou hlasovacími iniciatívami s cieľom účinne anulovať pro-life zákony.

Aj keď je potratová lobby ešte ďaleko od toho, aby sa pro-life zákony stali irelevantnými, jej rôzne snahy o obchádzanie zákonov sú stále životne dôležité pre prežitie potratového priemyslu’. V novembri 2022 operácia Operation Rescue informovala, že čistý pokles 36 potratových zariadení v roku 2022 viedol k najnižšiemu počtu za takmer 50 rokov, napriek tomu však chemický potratový biznis “prudko vzrástol”, pričom 64 % nových zariadení postavených v minulom roku sa špecializovalo na výdaj mifepristónu a misoprostolu.

RELEVANTNÉ

Baby boom po Roe v Texase dokazuje, že pro-life zákony zachraňujú životy

Osemdesiatdeväťtisíc detí bolo zachránených pred potratom od konca Roeovej: správa

63 % všetkých potratov v USA sa teraz vykonáva tabletkami: Guttmacherova správa