IMG_1231-810x500.jpg

Biskup Strickland nás prosí, aby sme zostali v Božej "obdivuhodnej láske" a nikdy neopustili Cirkev

65
Kultúra života
  • Neopúšťajme Cirkev kvôli škandálom, treba brániť depozit viery.
  • Kristus je naplnením prikázaní, musíme bojovať za vieru a Krista.
  • Panna Mária je vzorom bojovníkov, musíme stáť pevne v pravde.
  • Modlime sa za kňazov, aby boli Mariánski a eucharistickí, a uctievajme Eucharistiu.

V špeciálnej dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show tento týždeň biskup Joseph Strickland hovorí o tom, prečo nesmieme opustiť Cirkev kvôli škandálom, o Kristovi ako naplnení prikázaní a o Eucharistii.

Epizóda pozostáva z ukážok z nedávnych Stricklandových prednášok, predovšetkým z konferencie o duchovnom boji, ktorá sa konala minulý mesiac v Kalifornii.

V prvej ukážke prvej časti Strickland hovorí, že by sme nemali opustiť Cirkev kvôli škandálom. Na začiatku svojich poznámok poznamenáva, že biskupi (počas svojej vysviacky) aj kňazi (pri inštalácii vo farnostiach) sľubujú, že budú brániť depozit viery. Ďalej hovorí, že ak ich to dostane do problémov, mali by sa do nich dostať, pretože vklad viery treba strážiť.

Po narážke na rozdiely medzi mužmi a ženami Strickland dodáva, že všetci musia brániť vklad viery: “V tejto zmätenej dobe, keď sa roly mužov a žien príliš mnohým rozmazávajú, si pripomeňme ten základný úkol, ktorý máme všetci spoločný. A aby ste vy, ktorí ste manželmi a manželkami, matkami a otcami, babičkami a dedkami, vedeli, ako veľmi sa navzájom potrebujete, aby ste spoločne robili stráž, aby ste sa navzájom povzbudzovali a inšpirovali svojich pastierov." ”

Hovoriac o koncepte duchovného boja, biskup poznamenáva, že jedným z hlavných bojov, ktorým čelíme, je obrana viery. Dalej poznamenáva, že príliš veľa ľudí je v pokušení opustiť Katolícku cirkev, na čo hovorí: “Musíme svojimi životmi, svojím svedectvom, svojimi slovami, svojou energiou urobiť všetko pre to, aby sme povedali: ‘Nikdy! Nikdy neopúšťajte Cirkev, Kristovo telo.”

V druhom klipe uvedenom v prvej časti hovorí Strickland o tom, že Kristus je naplnením prikázaní.

Podľa biskupa je “absolútne nevyhnutné”, aby sme videli, že sme vo vojne, pričom boj sa vedie proti Kristovi a prikázaniam. Keď hovorí o samotných prikázaniach, Strickland pripomína, že Kristus neprišiel zničiť Zákon, ale naplniť ho: “On je živou zmluvou, a tak z vernosti Kristovi musíme byť všetci ochotní zapojiť sa do tejto vojny.”

Najväčším bojovníkom za katolícku vieru a život v Kristovi je Panna Mária, ktorá nám dala “pochodový rozkaz.”Strickland hovorí, že “Panna Mária je vzorom bojovníkov, ktorými’sme povolaní byť. Nie bojovnými v zmysle používania zbraní, ktoré ničia, ale silnými v pravde, ktorá nás oslobodzuje a robí nás živými.”

Musíme navyše “stáť pevne” v pravde, ktorou je Kristus, bojovať v duchovnej vojne aj tým “najjednoduchším” a najjemnejším spôsobom, milovať svoje deti tak, ako Panna Mária milovala Krista. Biskup dodáva, že jej najväčším darom je “to, že jednoducho bola tam, po boku svojho Syna”

Napokon Strickland hovorí, že jedným z najlepších spôsobov, ako môžeme vstúpiť do duchovnej vojny, je vrúcne sa modliť za našich kňazov, aby boli Mariánski a eucharistickí. Za neho sa musíme modliť najmä za to, aby kňazi “prijali” Domine, non sum dignus latinskej liturgie, pripomínajúc, že my nikdy nebudeme hodní, ale že Kristus zomrel, aby nás urobil hodnými.

“Sme povinní uctiť si jeho smrť a zmŕtvychvstanie tým, že sa snažíme odvrátiť od hriechu a žiť tento vklad viery, ktorý pre nás vtelil,” hovorí.

Druhá časť epizódy je súčasťou homílie o Eucharistii, ktorú Strickland predniesol počas pôstnej svätej omše, ako aj ďalšej prednášky z inej konferencie o duchovnom boji – táto sa zaoberá svätým Jozefom ako postrachom démonov.

Strickland sa na začiatku venuje tomu, ako sa nám možno nepodarilo splniť naše pôstne predsavzatia, ale poznamenáva, že môže byť niečo dobré na tom, že sme po tom, čo sme si stanovili “vysoké ciele”, aby sme dosiahli dokonalosť, zlyhali. Aj keď vieme, že dokonalosť pravdepodobne nedosiahneme, mali by sme sa o ňu stále usilovať.

Podobne sú na tom aj tí, ktorí tvrdia, že ideál prístupu k Eucharistii je “príliš idealistický.” Strickland odpovedá, že pri diskusii o vstupe k Najsvätejšiemu Srdcu nemožno byť nikdy príliš idealistický. “Je to vzor výzvy pre nás všetkých, aby sme vstúpili na túto cestu trpiaceho služobníka, ktorým je Ježiš Kristus,” hovorí.

Biskup v tomto svetle skúma čítania zo svätej omše a začína prorokom Jeremiášom. Strickland poznamenáva, že Jeremiáš, ostatní proroci a Izraeliti pravdepodobne nemali predstavu o tom, ako Boh naplní proroctvá, ktoré im dal, a to nielen tým, že pošle Mesiáša a najväčšieho z prorokov, ale že pošle svojho Syna, ktorý je vo svojom tele, krvi, duši a božstve sám základom novej zmluvy. Pritom ľudia dnes a v celých dejinách Cirkvi “nedokážu skutočne prežívať a oceniť úžasnú Božiu lásku a to, čo nám ponúka vo svojom vlastnom Synovi.”

Po výzve, aby sme plnšie prijali realitu Kristovej’eucharistickej prítomnosti, Strickland obracia svoju pozornosť na čítanie z Listu Hebrejom, ktoré začína vetou: “V dňoch, keď bol Ježiš Kristus v tele,” ktorá podľa neho “veľmi jednoducho, ale hlboko hovorí presne to, čo veríme” o Vtelení a Vykúpení.

Pri skúmaní tohto úryvku Strickland poznamenáva, že Krista v tele poznávame prostredníctvom Eucharistie. Povzbudzuje nás, aby sme sa modlili jeden za druhého a za všetkých v Cirkvi, a poznamenáva, že “je parodiou, že každý katolík“nepovie so zvučným ‘Amen”, že veríme a vieme, že v tomto stánku, v spoločenstve, v Eucharistii, ktorú slávime, je s nami skutočne Telo a Krv, Duša a Božstvo Ježiša Krista.”

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Showkliknite sem a navštívte stránku LifeSite’Rumble venovanú The Bishop Strickland Show.