ouellet-810x500.jpg

Vatikán sa vyjadril po tom, ako francúzsky súd udelil kardinálovi Ouelletovi pokutu za vyhostenie mníšky z tradičného kláštora

47
Neutral
  • Vatikán varoval Francúzsko pred porušením náboženskej slobody.
  • Súd v Lorient pokarhal kardinála Ouelleta za vylúčenie mníšky.
  • Vatikán obhajoval Ouelleta za jeho konanie voči mníške.
  • Súd rozhodol, že vylúčenie mníšky bolo neoprávnené a šikanózne.

Vatikán vyjadril svoje zdesenie a varoval francúzsku vládu pred možným “porušením základných práv na náboženskú slobodu” po tom, ako súd pokarhal a pokutoval kardinála Marca Ouelleta za jeho úlohu pri vylúčení rehoľnej sestry z jej komunity mníšok.

“Štátny sekretariát zaslal verbálnu nótu francúzskemu veľvyslanectvu pri Svätej stolici,” začalo sa v sobotu stručné vyhlásenie Tlačovej kancelárie Svätej stolice, v ktorom Vatikán odhalil svoj nesúhlas s rozhodnutím súdu v bretónskom meste Lorient z 3. apríla.

Súd v Lorient 3. apríla vydal odsúdenie proti kardinálovi Marcovi Ouelletovi, jeho dvom sprevádzajúcim apoštolským vizitátorom a dominikánskej komunite mníšok za prepustenie sestry Marie Ferréol v roku 2021. 

ČÍTAJTE: Francúzsky súd udelil kardinálovi Ouelletovi pokutu za neoprávnené prepustenie mníšky z tradičnej komunity  

Súd rozhodol, že Ferréolová bola “hanebne a šikanózne prepustená bez toho, aby sa dopustila akéhokoľvek trestného činu, na základe nezistených dôvodov a bola vrátená do sekulárneho života bez starostlivosti.”Okrem toho súd v Lorient uviedol, že vylúčenie Ferréol’a z komunity bolo bez riadneho dôvodu a “bez rešpektovania kánonického práva a základných ľudských práv.”

Ouellet bol za svoje konanie voči Ferréolovi nielen ostro kritizovaný súdom, ale dostal aj vysokú pokutu. 

Vatikán v sobotu v písomnej správe o svojej notácii verbale uviedol, že “Svätá stolica sa o údajnom rozhodnutí súdu vo francúzskom meste Lorient, ktoré sa týka občianskoprávneho sporu o odstúpení z rehoľného inštitútu pani O. O., dozvedela až z tlače. Sabine de la Valetteovej (predtým sestry Marie Ferréol).”

Podľa vyjadrenia Vatikánu”Ouelletová nedostala od súdu v Loriente “žiadne predvolanie”.

Vatikán obhajoval kanadského kardinála tým, že vykonával “apoštolskú vizitáciu” v dominikánskej komunite zameranej na tradičnú omšu “v súlade s pápežským mandátom.” 

“Na záver tejto vizitácie boli voči pani Ouelletovej prijaté viaceré kanonické opatrenia. Sabine de la Valette, vrátane jej prepustenia z rehoľného inštitútu,” vyhlásila Svätá stolica. 

Ouellet – bývalý prefekt Kongregácie pre biskupov v rokoch 2010 až 2023 – podpísal príkaz o prepustení Ferréol z jej vyše 30-ročnej komunity a uviedol, že svojou vizitáciou konal na príkaz pápeža. Mníška uviedla, že nedostala žiadny dôvod na svoje vylúčenie. 

Vyhlásenie ďalej obhajovalo konanie emeritného prefekta a varovalo pred možnými širšími dôsledkami rozhodnutia súdu:

Prípadné rozhodnutie tribunálu v Lorient by mohlo vyvolať nielen závažné otázky týkajúce sa imunity, ale ak by rozhodoval o vnútornej disciplíne a členstve v rehoľnom inštitúte, mohlo by to predstavovať vážne porušenie základných práv na náboženskú slobodu a slobodu združovania katolíckych veriacich.

Na základe rozhodnutia súdu v Lorient budú teraz musieť Ouellet, apoštolskí vizitátori a rehoľná komunita zaplatiť Ferréolovi náhradu škody. Jej právnik uviedol, že mníška utrpela “materiálnu a morálnu škodu”, ako aj “útok na jej česť a súkromie.”

Tri obchodné združenia dominikánskej komunity musia Ferréol zaplatiť celkovo 33 622 eur ako odškodné. Komunita sa tiež musí pripojiť ku kardinálovi Ouelletovi a apoštolským vizitátorom a zaplatiť 182 400 eur za materiálnu škodu, 10 000 eur za morálnu ujmu a ďalších €10 000 eur. Dominikánska komunita uviedla, že rozsudok napadne.

Ako LifeSite informoval, Ouellet’vyhostenie Ferréola prišlo v priebehu niekoľkých mesiacov od októbra 2020 do apríla 2021. Sestra nakoniec dostala od Vatikánu informáciu, že sa nehodí na rehoľný život, bola formálne “zbavená” sľubu panenstva a bolo jej nariadené, aby si vyzliekla tradičný dominikánsky habit.

Jej právnik uviedol, že napriek opakovaným žiadostiam od nej a jej právnika sa nikdy nedozvedela skutočnosti, ktorými sa údajne previnila. Komunikácia bola odmietnutá z dôvodu ‘dôvernosti informácií.’” Ferréol odsúdil “nezákonné, tvrdé a šikanózne podmienky” týkajúce sa jej vylúčenia z komunity.

Predstavila sa ako hlavný adresát trestných opatrení z Vatikánu uprostred napätia, ktoré trvá v tradičnej komunite už dlhé roky. 

Komisia Ecclesia Dei viedla v roku 2013 vyšetrovanie komunity kvôli vnútornému konfliktu medzi relatívne mladým rádom ohľadom jej zakladateľa, otca Victora-Alaina Berta, a jeho navrhovanej kauzy kanonizácie.

Keď komisia Ecclesia Dei v roku 2016 vydala rozhodnutie, v ktorom Berta zbavila obvinení z nevhodného správania, bol vymenovaný nový predstavený s cieľom zjednotiť komunitu.

Napätie napriek tomu pretrvávalo a apoštolská návšteva Ouelleta’prišla ako vrcholná udalosť vnútorného napätia, keďže kardinál sa snažil zosúladiť tradičnú komunitu s Františkovým’modernejším štýlom praxe.

Pápež František sa predtým snažil distancovať od rozhodnutia Ecclesia Dei’a odsúdiť ho, čím sa snažil spochybniť dôkladné vyšetrovanie komisie’

Čítajte: Pápež František’list tradičným dominikánskym mníškam má všetky znaky ďalšieho prevzatia Vatikánu

Kláštor sa od príchodu Ouellet’v roku 2020 stal centrom pre snahy o transformáciu dominikánskej komunity od jej tradičného zamerania a slávenia tradičnej omše na komunitu vedenú Vatikánom’zameraným na Novus Ordo. V skutočnosti sa v správach uvádza, že tradičnejší členovia komunity sú obmedzovaní vo svojom konaní a v kontakte s ostatnými, keďže apoštolská vizitácia pracuje na zavádzaní modernejšej praxe spirituality a liturgie.

Ouelletovo’vedenie komunity smerom od jej zamerania na tradičnú omšu zostalo predtým zväčša neoznámené, pričom Vatikán teraz kardinála obhajuje tvrdšie ako na začiatku, keď bol predmetom obvinení zo sexuálneho zneužívania obvinení.