abby-johnson-cpac-810x500.jpg

Abby Johnsonová kritizuje Trumpa za to, že povedal, že zákaz potratov v Arizone sa musí "narovnať

15
Kultúra života
  • Vražda v maternici aj mimo nej je zlá, podľa Abby Johnsonovej.
  • Trump kritizoval zákon v Arizone zakazujúci potraty, čo vyvolalo kontroverzie.
  • Trump naznačil, že je proti obmedzeniam potratov, čo rozčúlilo konzervatívnych katolíkov.
  • Johnsonová vyzvala na čestnosť a odmietla kompromis v otázke potratov.

“Vražda v maternici aj mimo nej je zlá, ” pripomenula nedávno prezidentovi Donaldovi Trumpovi líderka za život Abby Johnsonová.

Johnsonová, bývalá riaditeľka plánovaného rodičovstva, ktorá pred tým, ako sa stala zástankyňou života, podstúpila dva potraty, kritizovala Trumpove nedávne vyjadrenia kritizujúce takmer úplný zákaz potratov v Arizone.

Najvyšší súd štátu minulý týždeň potvrdil zákon z roku 1864, ktorý bol odvtedy dvakrát prepracovaný a ktorý v skutočnosti zakazuje všetky potraty s výnimkou prípadov, keď sú údajne nevyhnutné pre život matky. Priamy potrat je vždy vážne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani eticky odôvodnený na záchranu života matky.

Trump, ktorý len niekoľko dní predtým vyhlásil, že je proti akýmkoľvek federálnym obmedzeniam potratov, ale že ich prenechá štátom, cítil potrebu tento zákon odklepnúť a povedal, že by sa mal “narovnať.”

Aj keď odmietol podporiť akékoľvek zmysluplné obmedzenia potratov, v podstate povedal, že by štátom ako Illinois, New Jersey a New York umožnil povoliť potraty počas všetkých deviatich mesiacov, niektoré pro-life skupiny ho aj tak podporili.

Podľa niektorých backtracking, keďže Trump teraz naznačuje, že je vlastne proti obmedzeniu potratov vo všeobecnosti, či už na štátnej alebo federálnej úrovni. (Okrem toho, že odmieta podporiť federálne obmedzenie potratov, dokonca aj minimálne 15-týždňové, ktoré presadzuje jeho spojenec senátor Lindsey Graham z Južnej Karolíny, je aj proti floridskému’zákazu šesťtýždňových potratov."

Na otázku, či Arizona “zašla príliš ďaleko,” Trump povedal: “Áno, zašli. To’sa dá do poriadku. Ako viete, všetko je to’o štátnych’právach. Bude to narovnané. Som si istý, že guvernérka a všetci ostatní to vrátia do rozumných medz…”

Arizonu momentálne vedie demokratická guvernérka Katie Hobbsová.

Republikánska kandidátka do Senátu Kari Lakeová, ktorá sa často snaží spájať s Trumpom, tiež kritizovala štátny’zákon proti potratom a vyzvala Hobbsovú, aby spolupracovala so zákonodarcami na “riešení.”

Johnson kritizoval Trumpove’komentáre vo videopríspevku na X (predtým Twitter).

“Toto je neprijateľné. Môžeme ako hnutie držať nášho kandidáta’za nohy? Pracuje pre NÁS. Vražda v maternici aj mimo nej je zlá,”napísal Johnson. “Bodka. “O tom sa nedá vyjednávať. Nie je to niečo, čo treba narovnať. Je to zlé.

“Som konzervatívna kresťanka a milióny ľudí ako ja po celej krajine sú z toho frustrovaní,” napísala Johnsonová.

Povedala, že to znie, akoby Trump “jednoducho nechcel vôbec zakázať potraty,” keďže je proti federálnym limitom aj štátnym zákonom.

“Môžeme, prosím, ako hnutie prestať ospravedlňovať tieto smiešne vyhlásenia človeka, ktorý je údajne za život,” požiadala Johnsonová s tým, že nepodporuje prezidenta Joea Bidena.

Johnsonová vyzvala na “čestnosť” v krajine a u kandidátov.

“Že budete robiť to, čo hovoríte, že budete robiť, a že budete myslieť vážne to, čo hovoríte, že myslíte vážne,” spýtala sa Johnsonová. “Môžeme opäť ako krajina, ako kresťania, držať nášho kandidáta”za nohy?"”

“Neviem presne, čo sa stalo v tejto krajine, ale na integrite záleží,” povedala ďalej. “Na čestnosti záleží. A vražda za každých okolností, v maternici aj mimo nej, je zlá.”

“Nie je to niečo, čo sa dá vyriešiť, nedá sa o tom vyjednávať, nie je to niečo, v čom sa dá robiť kompromis, je to absolútna pravda a ja svoj hlas nevymením za 30 strieborných,” povedala Johnsonová.

“Ale svoj hlas budem počuť a dúfam, že ho budete počuť aj vy,” povedala.

Potom, citujúc z Príslovia 4,14-15, povedala, aby sme sa vyhýbali zlu a “utekali pred ním.”

Johnsonová sa v ďalšom príspevku od Trumpa odlíšila.

“Potrat je vražda, keď”je neskoro, ” napísala napríklad.

“Potrat je vražda v 15. týždni.”

“Potrat je vražda v 6. týždni alebo kedykoľvek po počatí.”

“Všetky vraždy by mali byť nezákonné.”