arnaud-rostand-810x500.jpg

Bývalý predstavený SSPX v USA sa pred súdom priznal k zneužívaniu siedmich chlapcov

84
Kultúra smrti
  • Páter Rostand priznal zneužívanie siedmich maloletých chlapcov vo Francúzsku, Španielsku a Švajčiarsku.
  • Rostand bol oblastným predstaveným SSPX v USA a pôsobil aj v Kanade a Paríži.
  • SSPX sa ospravedlnila obetiam a vyjadrila hlboký súcit, ale nezverejnila informácie o Rostandovi.
  • Prokurátori žiadajú trest štyroch rokov monitorovaného života pre Rostanda, ktorý bol v psychiatrickom ošetrení.

Bývalý okresný predstavený Spoločnosti svätého Pia X. sa na súde priznal k zneužívaniu siedmich maloletých v prípade, ktorý je poznačený zjavnou nečinnosťou Spoločnosti napriek tomu, že kňaz’sa k takýmto “sklonom”už skôr priznal.

4. apríla francúzske spravodajské agentúry informovali, že páter Arnaud Rostand sa na súde vo francúzskom Gape priznal k zneužívaniu siedmich maloletých chlapcov, a to v rokoch 2002 až 2018 vo Francúzsku, Španielsku a Švajčiarsku. Podľa týchto správ Rostand nespochybnil obvinenia vznesené voči nemu, ale priznal svoje činy a na súde sa ospravedlnil slovami: “Ospravedlňujem sa obetiam a hlboko ľutujem všetko, čo som urobil. Som’tu, aby som bol potrestaný.

58-ročný Rostand pôsobil od augusta 2008 do augusta 2014 ako americký oblastný predstavený tradičnej Spoločnosti svätého Pia X. (SSPX) na žiadosť vtedajšieho generálneho predstaveného SSPX biskupa Bernarda Fellaya.

Veľmi explicitné detaily o jeho činoch poskytli jeho obete v súdnej sieni a podrobne ich opísali francúzske správy, ktoré však nebudú ďalej sprostredkované na LifeSiteNews. Rostand na otázku, prečo sa neohlásil na polícii, dodal: “Dnes si uvedomujem, že som mal konať inak.”

Miestny diecézny prelát, biskup Xavier Malle z diecézy Gap-Embrun, vydal vyhlásenie, v ktorom sa úplne dištancuje od Rostanda kvôli členstvu kňaza’v SSPX a nie je kňazom diecézy.

Rostand bol zatknutý v decembri minulého roka, pričom od roku 2021 pôsobil v kláštore Panny Márie Montgardskej v Západných Alpách. Kláštor v idylickom prostredí bol štylizovaný ako “zlatá klietka” kvôli tomu, že sa využíval ako miesto v ústraní pre kňazov (vrátane zneuctených duchovných SSPX), ktorí sa venovali kontemplatívnemu životu. 

Prokurátori žiadajú trest štyroch rokov monitorovaného života, “so zákazom starostlivosti, trvalý zákaz vykonávať dobrovoľnú alebo profesionálnu činnosť s mladistvými,” spolu s príkazom na odškodnenie obetí. Rozsudok nad ním padne začiatkom júna.

Prípad obskúrnych lehôt

Dôvodom, prečo prokurátori žiadajú monitorovaný život alebo “sociálno-právny život”, je skutočnosť, že Rostand je od roku 2019 v psychiatrickej starostlivosti. To, tvrdia jeho obhajcovia argumentujú, by sa malo brať do úvahy, keďže Rostand je podľa ich slov “slabý, krehký, odsúdeniahodný človek”.

Rostand totiž potvrdil, že v roku 1998 listom informoval SSPX, že ho “priťahujú” deti. Uviedol, že informoval o tom SSPX opäť v roku 2000, potom v roku 2006 a 2013. 

Francúzske správy uvádzajú, že Rostand vyhlásil, že “vždy bojoval proti tejto príťažlivosti.”

SSPX zverejnila since-deleted k tejto afére 5. apríla, avšak bez uvedenia Rostanda. 

O časovej osi Rostandovho konania uviedli, že “v roku 2014, po tom, čo boli upozornení na dvojzmyselné a nevhodné postoje, predstavení Bratstva“okamžite odvolali previnilého kňaza a stiahli ho z apoštolátu. Obvinený už desať rokov podlieha v rámci Bratstva príslušnému disciplinárnemu dohľadu.”

“Spoločnosť svätého Pia X. nedokáže nájsť dostatočne silné slová, aby odsúdila tieto činy s nenapraviteľnými následkami,” dodala SSPX. “Chce vyjadriť hlboký súcit s obeťami, ktoré mieni čo najviac podporiť. Hlboko ľutuje, že nedokázala ochrániť deti, ktoré jej boli zverené do opatery a ktoré vložili dôveru do tohto kňaza.”

Však sa objavili otázky, ako vážne bralo vedenie SSPX Rostandove’obavy, ktoré sám vyjadril,. Ako poznamenal samotný Rostand, jeho kariéra v ráde zahŕňala značnú zodpovednosť spolu s veľkým kontaktom s deťmi. 

Vysvätený v roku 1993, od augusta 1998 do augusta 2006 bol riaditeľom školy v Paríži. 

Potom bol od augusta 2006 do augusta 2008 oblastným predstaveným v Kanade a od roku 2008 do augusta 2014 pôsobil ako oblastný predstavený v USA. 

Vtedy sa podľa vymazaného vyhlásenia SSPX’spoločnosť dozvedela o “nejednoznačných a nevhodných postojoch” v roku 2014, kedy “okamžite odvolala previnilého kňaza a stiahla ho z apoštolátu.”

Spoločnosť dodala, že “keď sa v roku 2019 predstavení Bratstva”dozvedeli o existencii skutočností týkajúcich sa tribunálu, oznámili ich súdnym orgánom a posilnili disciplinárny rámec. Na základe tohto hlásenia sa začalo potrebné vyšetrovanie.”

Rostand’vo vlastných zverejnených údajoch uvádza, že od roku 2014 do apríla 2019 pracoval ako riaditeľ pre komunikáciu SSPX v generálnom sídle Spoločnosti v Menningeri vo Švajčiarsku. Táto úloha zakladala, že musel “koordinovať spoluprácu medzi rôznymi inštitúciami kňazského spolku a dohliadať na záležitosti vzťahov s verejnosťou.” 

Potom bol od apríla 2019 do júna 2022 vymenovaný za oblastného sekretára Kanady – podľa jeho verejných údajov. 

Skupina obetí Collectic Victims FSSPX uvedla, že “opatrenia” proti Rostandovi“boli v rozpore s tým, čo sa tvrdí, neúčinné, keďže dotýkanie pokračovalo až do roku 2018. V tomto roku ho generálny predstavený Davide Pagliarani po 4 rokoch komunikačných úloh vrátil do kontaktu s veriacimi v Menzingene. Na psychiatrické sledovanie sme museli čakať až do roku 2019, teda 21 rokov po prvých varovaniach!”

LifeSiteNews sa obrátil na Generálny dom SSPX so žiadosťou o komentár k tejto záležitosti a časovému harmonogramu, ale zatiaľ nedostal odpoveď.