raymond-burke-1-810x500.jpg

Kardinál Burke: Františka mali "presne opačný účinok

127
Kultúra života
  • Kardinál Burke podporuje tradičnú liturgiu a kritizuje obmedzenia Františka.
  • Tradičná liturgia priláka ľudí všetkých vekových kategórií a rastie.
  • Obmedzenia voči tradičnej liturgii môžu mať opačný účinok a posilniť ju.
  • Tradičné spoločenstvá zaznamenávajú rast aj napriek reštrikciám z Vatikánu.

Kardinál Raymond Burke poznamenal, že napriek obmedzeniam pápeža Františka voči tradičnej liturgii je účasť na starom obrade čoraz väčšia, pretože tento obrad je neoddeliteľnou súčasťou života Cirkvi.”

“Táto forma rímskeho obradu bola počas toľkých storočí mimoriadnym požehnaním,” povedal americký kardinál o tradičnej liturgii, inak známej ako latinská omša alebo Usus Antiquior. 

Poznamenal, že podľa Traditionis Custodes, ktorú vydal pápež František v júli 2021, sa slávenie latinskej omše “stáva čoraz ťažším kvôli novej legislatíve v tejto veci.” Obmedzenie, povedal kardinál Burke “robí toľko ťažkostí sláveniu podľa Usus Antiquior, podľa staršieho používania rímskeho obradu.”

Čítajte: Pápež obmedzuje ‘rozporuplnú’ tradičnú latinskú omšu, hovorí, že 52-ročný novus-ordo-je ‘jedinečným-vyjadrením’ cirkevnej’liturgie

V rozhovore pre taliansku katolícku skupinu Fede e Cultura vo veľkonočnom týždni sa 75-ročný prelát široko vyjadril o pretrvávajúcej príťažlivosti tradičnej omše pre katolíkov všetkých vekových kategórií napriek pápežským obmedzeniam. 

“Z toho, čo vidím,” uviedol, “priamo navštevujúc rôzne časti sveta, aj z toho, čo počujem, táto liturgia, táto forma posvätnej liturgie, s celou svojou krásou a so svojím spôsobom odrážania bohatstva, hĺbky našej viery, naďalej priťahuje, pretože je jednoduchá a zrozumiteľná, toľko ľudí.”

Kardinál Burke, ktorý pravidelne a verejne slávi tradičnú liturgiu spolu s tým, že v nej ponúka svätenia pre tradičné kňazské spoločenstvá, dodal, že veľkosť zhromaždení pri starobylej liturgii neustále rastie:

Zhromaždenia, vlastne v apoštolátoch na slávenie tradičnej liturgie, ako hovoríme, sú stále väčšie a väčšie, sú to zhromaždenia ľudí všetkých vekových kategórií, ale čo je dosť pôsobivé, je počet mladých rodín, s množstvom detí, a tiež mladých ľudí, nie ženatých, tých, ktorí sa hľadajú.

Od čias Traditionis Kustódov pápež František a tvrdohlavo protitradicionalistický prefekt Kongregácie pre Boží kult kardinál Arthur Roche zaviedli niekoľko postupných reštriktívnych opatrení voči starobylej liturgii.

Kardinál Burke však potvrdil, že ak bolo zámerom pri všetkých týchto textoch nejakým spôsobom “znížiť príťažlivosť” tradičnej liturgie, potom to malo “presne opačný účinok.”Kardinál uviedol:

Ak bolo zámerom pri najnovšej legislatíve Traditionis Custodes a ďalších dokumentoch, ktoré na ňu nadväzovali, odradiť alebo znížiť príťažlivosť svätej liturgie podľa Usus Antiquior, tak to malo, povedal by som, presne opačný účinok.

“Toto,” dodal, “by nemalo byť prekvapujúce, treba si myslieť, že forma rímskeho obradu, ktorá tak hlboko živila a dala toľko svätých, vyhlásených svätých, dokonca”povedzme skrytých svätých, nie je možné, aby sa tento obrad zrušil, aby sa vylúčil zo života Cirkvi.”

“Táto forma obradu je neoddeliteľnou súčasťou života Cirkvi,” uzavrel.

Kardinál Burke’kritiku obmedzení konzistentne vyjadruje od chvíle, keď sa v júli 2021 objavila Traditionis Custodes. Písal bezprostredne po vydaní dokumentu a označil ho za “prísny a revolučný krok.”

Poznamenal, že tradičná liturgia nie je niečo, čo možno vylúčiť z “platného vyjadrenia lex orandi.”

“Ide o objektívnu realitu Božej milosti, ktorú nemožno zmeniť jednoduchým aktom vôle ani najvyššej cirkevnej autority,” napísal kardinál v roku 2021.

Keď na priamu otázku tohto reportéra, prečo obmedzil tradičnú omšu, pápež František odpovedal stručne “Čítajte motu proprio; všetko je tam pre vás.”

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Pápež František obhajuje obmedzenia latinskej omše – ‘Čítajte motu proprio’

Po Traditionis Custodes sa odvtedy z Vatikánu objavili ďalšie kroky, ktoré cenzurujú rast a šírenie tradičnej liturgie. Patrí medzi ne aj Responsa ad dubia kardinála Roche’a,  ktorá zaviedla nové zákazy starobylej omše a sviatostí spolu s varovaním, že kňazom, ktorí nebudú dostatočne spolupracovať v Novus Ordo liturgii, bude odobraté povolenie ponúkať tradičnú liturgiu.

Súpis obsahuje aj Roche’ovo pravdepodobne kanonicky nezákonné úsilie zabrániť biskupom, aby oslobodili kňazov od Traditionis Custodes  povinnosti, pri ktorom bol následne podporil priamo pápež – spolu s zákazom biskupom samostatne zakladať nové skupiny veriacich vo svojich diecézach, čo bol krok široko využívaný na podporu nových spoločenstiev oddaných tradičnej liturgii.

Kardinál Arthur Roche vstupuje na zasadnutia synody o synodalite, október 2023.

Tyler, Texas, emeritný biskup Joseph Strickland dokonca potvrdil že jeho nútené odvolanie bolo z časti kvôli jeho odmietnutiu zaviesť Traditionis Custodes v diecéze.

Čísla však z roka na rok rastú, pričom tradičné spoločenstvá, ako napríklad Kňazské bratstvo sv. Petra (FSSP) a Inštitút Krista Kráľa naďalej zaznamenávajú rekordný počet prijatých od júla 2021.

Nedávno to konštatoval kardinál Walter Brandmüller v eseji útočiacej na nemeckú’synodálnu cestu. Citujúc tieto rády menovite, kardinál Brandmüller napísal, že ich semináre, “ktoré sa vyznačujú láskou k liturgii a Cirkvi, sa tešia živému a rastúcemu životu. Sú v aktívnej službe skutočnej obnovy, obnovy v pravde. Cirkev tak napriek všetkému žije na tých miestach, kde pôsobia verní a horliví kňazi.”