Untitled-3-810x500.png

Kardinál Müller hovorí Tuckerovi Carlsonovi: "Bez kresťanstva je Západ ničím

18
Kultúra života
  • Kresťanstvo je základom Západnej kultúry a identity.
  • Obnova kresťanských princípov je kľúčom k lepšej budúcnosti.
  • Boj proti antihumánnym silám a ochrana ľudskej dôstojnosti.
  • Pápež by nemal podporovať globalistické politické hnutia a nový svetový poriadok.

Kardinál Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, obhajoval kresťanstvo ako základ úspechu západnej kultúry a Tuckerovi Carlsonovi povedal, že bez kresťanstva Západ nie je ničím.

V rozhovore uverejnenom na Bielu sobotu sa Carlson kardinála Müllera opýtal na jeho názor na súčasný stav západného sveta.

Keď sa moderátor vysokopostavenej konzervatívnej relácie opýtal Müllera, ako bude podľa neho vyzerať Západ o 100 rokov, nemecký kardinál povedal, že nemôže predpovedať budúcnosť, ale ponúkol vysvetlenie hlavných princípov, ktoré sú podľa neho potrebné.

Bývalý šéf doktríny povedal, že lepšia budúcnosť je možná len “s obnovou kresťanského chápania, ktorým je naša kultúra.”

“Bez kresťanstva nie je Západ ničím; je to len územie, ale bez kultúry, bez ducha, bez identity.”

“Preto je’veľmi dôležité pozrieť sa na korene našej kultúry, na grécku filozofiu, rímske [právo]… spolu [so] Starým a Novým zákonom, kresťanským a židovským, na veľkú tradíciu. Napriek rozdielom, ktoré máme, je základ tejto západnej kultúry rovnaký,” uviedol Müller.

“Evanjeliom, dobrou správou, môžeme pripraviť cestu Pánovi.”

Müller zdôraznil, že prostredníctvom Krista má každý “nádej, že zlé veci, utrpenie, smrť,” a “nespravodlivosť bohatých a mocných voči chudobným a normálnym ľuďom nebudú posledným slovom.”

Naopak, “v Ježišovi Kristovi máme posledné Božie slovo a on je náš spasiteľ,” povedal.

Müller: Müller povedal Carlsonovi, že neexistujú len “vojenské vojny”, ale aj “vojny proti ľudskému životu, proti nenarodeným deťom, proti starým ľuďom

Müller povedal Carlsonovi, že neexistujú len “vojenské vojny”, ale aj “vojny proti ľudskému životu, proti nenarodeným deťom, proti starým ľuďom.”

Prelát kritizoval materialistické “funkčné myslenie”, ktoré vedie ľudí k domnienke, že starší ľudia, pretože už neposkytujú ekonomickú hodnotu, nemajú “žiadnu hlbšiu hodnotu.”

“Je to”absolútne proti nášmu kresťanskému presvedčeniu,” zdôraznil. “Každý človek má hlbokú dôstojnosť, ktorú nikdy nemôže stratiť.”

Taká je podľa mňa situácia v tomto svete; aj my musíme bojovať za dôstojnosť každého človeka.

My [kresťania] sme hlásateľmi dôstojnosti každého človeka v každej krajine a musíme sa usilovať o slobodu, sociálnu spravodlivosť, a tak podporovať všetky ľudské hodnoty. To je význam Cirkvi, všetkých kresťanov, [celého] kresťanstva pre dnešný svet a pre naše nadchádzajúce storočie. A myslím si, že bez kresťanstva niet skutočnej nádeje pre ľudstvo.

Tretia svetová vojna by bola ‘poslednou svetovou vojnou’

Müller varoval, že tretej svetovej vojne sa treba vyhnúť, pretože “ak budeme mať tretiu svetovú vojnu, bude sa volať ‘posledná svetová vojna.’” Pokračujúc uviedol:

Bude to koniec nášho ľudského spoločenstva na tejto planéte, pretože sila dnešných zbraní je taká brutálna, že môže ukončiť našu ľudskú existenciu.

Je to absolútne proti Božej vôli, my sme napriek rozdielom v našej viere a náboženstvách […] bratia a sestry jedného Boha, Otca.

Koncept bratstva sa prehĺbil v Ježišovi Kristovi a kresťanskom zjavení, ale na začiatku stvorenia našej ľudskej existencie sme bratia a sestry a každý z nás má svojho otca a svoju matku, starého otca, babičku. A tak bežíme po všetkých generáciách a tam sme biologicky a kultúrne spojení v jednom ľudstve.

Čelíme ‘antihumánnym silám’

Müller Carlsonovi povedal, že “nás ohrozujú antihumánne sily, kde je strana alebo ideológia dôležitejšia ako bohatstvo a dobro vlastných ľudí.”

“Chcú uskutočniť veľké rozšírenie svojej moci, všetky tieto neprávosti, ktoré vedú k vojnám a k utrpeniu miliónov a miliónov ľudí.”

Nemecký kardinál povedal, že v Spojených štátoch je “veľká úloha prekonať pokušenie stať sa orwellovským štátom. Keď chce jedna strana ovládnuť svojou ideológiou, musí preniknúť na všetky univerzity a do všetkých masmédií. Potrebujeme rozmanitosť, potrebujeme slobodnú diskusiu." ”

V jednom momente rozhovoru sa Carlson spýtal Müllera, či si myslí, že je pravda, že za pápeža Františka sa Vatikán “zdá byť oveľa viac spojený s globálnym politickým hnutím s progresívnou politikou než kedykoľvek v minulosti." ”

Kardinál ponúkol skrytú kritiku Františkovho ”spojenia s globalistickou politikou bez toho, aby pontifika priamo menoval.

Müller povedal, že pápež ako “morálna autorita na celom svete,” by nemal dať politickým elitám vo svete “dojem, že môžu využiť a zneužiť pápežskú autoritu pre svoje idey, tzv. nový svetový poriadok a Agendu 2030.”

Čítajte: Pápež František chváli Klausa Schwaba, Svetové ekonomické fórum v posolstve zaslanom na summit 2024 v Davose

“On [pápež] má nejaké stretnutia s touto takzvanou elitou alebo politikmi či štátnymi predstaviteľmi, ale myslím si, že je’dôležitejšie ich napomenúť a povedať, čo je správne, čo je dobré a čo zlé.”

“A preto si musíme zachovať určitý odstup od politického vedenia a musíme dať veľký protiklad zlým ideológiám, ktoré sa skrývajú za ideológiou moci,” uviedol kardinál.

“Myslím si, že nikto nie je schopný urobiť nový svetový poriadok len pomocou peňazí a politickej moci. Myslím si, že takzvaná samozvaná elita nemá intelektuálne a morálne nástroje na pretvorenie sveta. Zaujíma ich len ich zarábanie peňazí, a ak sú títo ľudia na prvých miestach v rebríčku Forbes, tak to ešte nehovorí o tom, že majú osobitnú kvalifikáciu na riadenie sveta,” uzavrel.